Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 05-Ιουν-2021 12:00

  Γιατί ξάφνιασε ευχάριστα η πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο

  Γιατί ξάφνιασε ευχάριστα η πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Έκπληξη" χαρακτήριζαν αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ την εξέλιξη του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο, αφού λόγω του γενικού lockdown οι εκτιμήσεις ήταν ότι η ύφεση κατά 2,3% του ΑΕΠ που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να ήταν υπερτριπλάσια.

  Τούτο διότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 που πέρασε σε ολικό lockdown για την οικονομία θα είχε ως βάση σύγκριση το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπου η οικονομία λειτουργούσε κανονικά με εξαίρεση το δεύτερο μισό του Μαρτίου που είχαμε το ξέσπασμα της πανδημίας.

  Η παράταση της πανδημίας και του lockdown μέχρι και τον Μάιο αποτέλεσε την πλήρη ανατροπή του οικονομικού σχεδιασμού. Ο προϋπολογισμός που συντάχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, βασίζονταν στο ότι το δεύτερο lockdown της οικονομίας που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου θα διαρκούσε το πολύ μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα ήταν ένα διάστημα σταδιακής εξομάλυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, στο τέλος του οποίο θα άρχιζαν να μειώνονται και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Για το λόγο αυτό τα μέτρα στήριξης υπολογίζονταν στα 7,5 δισ. ευρώ. Σήμερα υπολογίζονται στα 15,9 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2021 .

  Όλο το πρώτο τρίμηνο μεγάλοι κλάδοι της οικονομίας, όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση (οι οποίοι παραγάγουν το 50% του ΑΕΠ τους πρώτους μήνες του χρόνου ) ήταν κλειστοί και η κυκλοφορία απαγορεύονταν με λίγες εξαιρέσεις μετά τις 9 το βράδυ. Η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών ήταν ότι κάθε μήνα χάνονται 3 δισ. από το ΑΕΠ. Τα μισά από αυτά χρήματα ήταν χαμένοι φόροι και τα άλλα μισά ήταν τα χρήματα που αναγκάζονταν να δίνει το ΥΠΟΙΚ για μέτρα στήριξης. Για όλους αυτούς τους λόγους κανείς δεν περίμενε μια ύφεση 2,3% του ΑΕΠ.

  Τι έφερε την " έκπληξη"

  Η έκπληξη δεν ήταν τόσο… "έκπληξη" αν κανείς υπολογίσει κανείς τέσσερα επιμέρους στοιχεία που μετρούνται μόνο ως αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα:

  1 Η καλή πορεία των εσόδων. Το πρώτο τρίμηνο του χρόνου η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα περιορίστηκε στο 3,3%, ποσοστό που μεταφράζονταν σε περίπου 360 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας των εσόδων προήλθε από τα έσοδα από έμμεσους φόρους λόγω της - αυτονόητης - μείωσης της κατανάλωσης από το lockdown της οικονομίας.

  2 Τα μέτρα στήριξης. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, στηρίχτηκαν με μέτρα συνολικού ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ μέσα από την επιστρεπτέα προκαταβολή, τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, τα μειωμένα ενοίκια και τις αναβολές πληρωμών οφειλών της πανδημίας. Μάλιστα πρόσφατα το ΔΝΤ στην αξιολόγηση για το άρθρο IV, παρατηρούσε ότι η Ελλάδα έδωσε αναλογικά τη μεγαλύτερη στήριξη στην οικονομία της από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

  3 Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε συνθήκες πανδημίας. Παρά τους περιορισμούς υπήρχαν κλάδοι της οικονομίας όπως η μεταποίηση και η πρωτογενής παραγωγή οι οποίοι λειτουργούσαν κανονικά. Κλάδοι όπως τα τρόφιμα και τα φαρμακευτικά και ιατρικά είδη, είχαν καλύτερη πορεία από το 2019. Η εστίαση παρά το αναμφισβήτητο πλήγμα είχε ως αντίβαρο της την διανομή κατ οίκον, που έκανε ρεκόρ αύξησης τζίρου. Η μερίδα του λιανεμπορίου που είχε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και συνέχιζε τις πωλήσεις διαδικτυακά. Συνολικά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο κατά 15% σε σύγκριση με το 2020.

  4 Η στήριξη του εισοδήματος. Το 70% των πολιτών σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΕ δεν είχε απώλεια στο εισόδημα του από την πανδημία το πρώτο τρίμηνο του 2021. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι είχαν μηδενική απώλεια, τα ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων επίσης. Οι όποιες απώλειες εντοπίζονται σε όσους αμείβονταν με ένα ποσό κοντά στο βασικό μισθό των 650 ευρώ. Και αυτοί όμως στηρίχθηκαν ως ένα βαθμό από την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ .

  Όλα αυτά δημιούργησαν την έκπληξη που αποκάλυψαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ