Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Ιουν-2021 18:23

  "Φρένο" από ΥΠΟΙΚ στους πλειστηριασμούς για ευάλωτα νοικοκυριά τον Ιούνιο

  "Φρένο" από ΥΠΟΙΚ στους πλειστηριασμούς για ευάλωτα νοικοκυριά τον Ιούνιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Φρένο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά για τον μήνα Ιούνιο βάζει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να υπάρχει χρόνος να ενεργοποιηθεί από τις τράπεζες ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας.

  Σύμφωνα με τον νέο νόμο που ενεργοποιήθηκε από 1η Ιουνίου και για τα φυσικά πρόσωπα, στις περιπτώσεις που ο δανειολήπτης δεν μπορεί να υπαχθεί σε ρύθμιση τότε η πρώτη κατοικία θα πρέπει να περάσει σε έναν νέο φορέα διαχείρισης ακινήτων και το ευάλωτο νοικοκυριό θα μπορεί να το μισθώσει εκ νέου για διάρκεια έως 12 ετών.

  Όπως προβλέπεται ο φορέας αυτός θα είναι έτοιμος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Στο μεταξύ με πρόβλεψη του νόμου, τον ρόλο θα παίξουν οι ίδιες οι τράπεζες οι οποίες θα διακανονίζουν και την επαναμίσθωση του ακινήτων. Οι τράπεζες όμως θα είναι έτοιμες να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο αργότερα μέσα στον χρόνο. 

  Το χρονικό αυτό "κενό" τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά θα είναι εκτεθειμένα στο ενδεχόμενο πλειστηριασμού και της οριστικής έξωσης από την πρώτη κατοικία τους. Το θέμα έχει κινητοποιήσει δικηγορικές ενώσεις οι οποίες ασχολούνται με το θέμα αλλά και ενώσεις καταναλωτών και δανειοληπτών, που επισημαίνουν το πρόβλημα και ζητούν λύση για αποφευχθεί η ολοκλήρωση προγραμματισμένων πλειστηριασμών μέχρι να ενεργοποιηθεί και σε αυτό του το κομμάτι ο νέος νόμος.

  Θέλοντας να απαλείψει αυτόν τον κίνδυνο το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, εργάζεται συστηματικά για την εξεύρεση ενδιάμεσης λύσης σχετικά με την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών μέχρι την ολοκλήρωση της δημιουργίας του φορέα διαχείρισης των ακινήτων.

  Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι

  Στην κατεύθυνση αυτή, από την 1η/6/2021 έως τις 30/6/2021 αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών από τράπεζες και διαχειριστές δανείων.

  Οι πολίτες θα πρέπει να αποστείλουν στην τράπεζα ή τον διαχειριστή του δανείου τους την τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 και τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, ώστε να αποδείξουν ότι ανήκουν στα ευάλωτα νοικοκυριά και να ανασταλεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας τους.

  Επισημαίνεται ότι το ενδιαφέρον νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών είναι ιδιαίτερα έντονο. Μέχρι στιγμής, 7.921 άτομα έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και έχουν ξεκινήσει την αίτησή τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ