Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Ιουν-2021 10:08

  Αλλαγές σε Επιδόματα και e-ΕΦΚΑ ''δείχνει'' η έκθεση της Κομισιόν

  Αξιωματούχος ΕΕ στους FT: «Το ελληνικό σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει»
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Παρεμβάσεις σε δύο πεδία του Υπουργείου Εργασίας προβλέπει η τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα.

  Το πρώτο πεδίο είναι η κοινωνική πρόνοια και το δεύτερο ο e- ΕΦΚΑ .Aναλυτικά, οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις ανά πεδίο έχουν ως εξής:

  1. Κοινωνική πρόνοια

  Ολοκλήρωση της ανάπτυξης και των τριών πυλώνων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

  Η εθνική εφαρμογή του τρίτου πυλώνα έχει αναβληθεί από 1 Απριλίου έως 1 Ιουνίου 2021, λόγω διαταραχών που προκλήθηκαν από την πανδημία σε ορισμένα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή το υπόλοιπο προπαρασκευαστικό έργο αφορά κυρίως:

  α) στις προσαρμογές πληροφορικής της πλατφόρμας του κυβερνητικού κέντρου κοινωνικής δικτύωσης και τις Υπηρεσίες ασφαλείας (IDIKA) και τη διασύνδεσή της με τα συστήματα πληροφορικής της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης (ΟΑΕΔ) και τα ''κέντρα κοινότητας'' 

  β) στη δημιουργία του οδηγού εφαρμογής και άλλων υποστηρικτικών υλικών. Η ολοκλήρωση του τρίτου και τελευταίου πυλώνα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα επιτρέπει τη συστηματική παροχή εργασίας υπηρεσίες επανένταξης της αγοράς στους δικαιούχους των εγγυημένων
  ελάχιστο εισόδημα
  .

  - Επανεξέταση του συστήματος επιδοτήσεων για το τοπικό κοινό μεταφορά. Μετά τις νομοθετικές αλλαγές και τις πληρωμές στην πλειονότητα των μεταφορών στις αρχές του έτους, οι αρχές ενέκριναν το το άρθρο 86 του νόμου 4796/2021 της 17ης Απριλίου 2021 προκειμένου να ολοκληρώσουν τη δέσμευση. Μία Υπουργική Απόφαση θα διασφαλίσει ότι θα γίνουν οι τελευταίες απαιτούμενες πληρωμές παροχών μεταφοράς του Οργανισμού Αστικών Μεταφορών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) έως τις 8 Ιουνίου 2021.

  - Εφαρμογή σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας της νέας προσέγγισης για τον προσδιορισμό αναπηρίας με βάση τόσο ιατρική όσο και λειτουργική εκτίμηση. Οι αρχές θα νομοθετήσουν τον Σεπτέμβριο του 2021 για τη χρήση του συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας βάσει λειτουργικότητας για την αξιολόγηση των παροχών στο νέο δοκιμαστικό πρόγραμμα προσωπικής βοήθειας άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθεί το νέο σύστημα αξιολόγησης άμεσα για αποφάσεις παροχών σε είδος από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, αντί να απαιτείται περαιτέρω πιλοτική εφαρμογή του συστήματος λειτουργικότητας. Η υποβολή και αξιολόγηση αιτήσεων για τις νέες παροχές σε είδος, χρησιμοποιώντας το σύστημα λειτουργικότητας θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2022.

  - το υπάρχον ιατρικό σύστημα αξιολόγησης θα διατηρηθεί για άλλες παροχές αναπηρίας.

  2. e-EΦΚΑ

  - Ολοκλήρωσης της σύστασης του ενιαίου συνταξιοδοτικού ταμείου
  EFKA.

  Η οργανωτική αναδιάρθρωση του ενιαίου συνταξιοδοτικού ταμείου (e-EFKA) είναι σε εξέλιξη και θα ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής για τις εναπομείσες διευθύνσεις. Η συγχώνευση των ταμείων εξελίσσεται. Το  ταμείο για τους υπαλλήλους τραπεζών (TAΥTEKΩ)  έχει πρόσφατα ολοκληρωθεί, το ταμείο των αγροτών  (OΓΑ) είναι κοντά στην ολοκλήρωση και το ταμείο των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων (ETAA) προχωράει ομαλά. Οι αρχές έδωσαν ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση και των 120 διευθύνσεων που χρειάζονται για την οριστικοποίηση της οργανωτικής διαμόρφωσης του e-EFKA έως το τελευταίο τέταρτο του 2021, το οποίο είναι αργότερα από το αρχικά προβλεπόμενο, καθώς η διαδικασία αντιμετωπίζει προκλήσεις που συνδέονται με την πανδημία.

  Καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στις απονομές συντάξεων και αποτυπώθηκαν στις προηγούμενες εκθέσεις, δεν έχουν μειωθεί ακόμη, αλλά οι αρχές αναλαμβάνουν δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης του προσωπικού, για τη μείωση της περιόδου μεταξύ κατάθεση αίτησης και έγκριση του επιπέδου σύνταξης σε τρεις μήνες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ