Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Ιουν-2021 14:49

  Wood: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν

  Wood: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Θετικά είναι τα νέα για την οικονομία της Ελλάδας, όπως σημειώνει η Wood σε νέα έκθεσή της, όπου εξετάζει τα τελευταία στοιχεία των οικονομικών δεικτών, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει ο οίκος, οι δείκτες οικονομικού κλίματος της Ελλάδας αυξήθηκαν έντονα σε όλους τους κλάδους τον Μάιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wood, με βάση τις έρευνες που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε μήνα, η ελληνική οικονομία φαίνεται πως ανακάμπτει ταχύτερα από τις προσδοκίες της αγοράς: το ελληνικό ΑΕΠ κινήθηκε στο -6% περίπου σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο έναντι της εκτιμήσεων (consensus) για συρρίκνωση 9,2% σε ετήσια βάση. Κατά τους δύο πρώτους μήνες του β’ τριμήνου, το μοντέλο της Wood δείχνει σταθεροποιητική πορεία του ΑΕΠ, η οποία μπορεί να μην μοιάζει σημαντική αλλά είναι, δεδομένης της αφετηρίας και της βαθιάς ύφεσης που προηγήθηκε, όπως τονίζει ο οίκος. 

  Παράλληλα, όπως αναφέρει ο οίκος, η εμπιστοσύνη του βιομηχανικού τομέα αυξήθηκε στο 7,1 τον Μάιο και στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000. Οι παραγγελίες σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, η όρεξη για προσλήψεις αυξήθηκε και η αναμενόμενη τιμολόγηση εκτοξεύθηκε. Η άνοδος των τιμών πιθανότατα οφείλεται σε σημεία συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα πρώιμο μήνυμα ότι η ελληνική βιομηχανία αρχίζει να κερδίζει κάποια τιμολογιακή δύναμη ως συνέπεια της εκκαθάρισης του ισολογισμού, των μεταρρυθμίσεων και της αύξησης των ξένων άμεσων επενδύσεων των τελευταίων ετών.

  Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο αυξήθηκε στο 5 τον Μάιο, από 3,2 τον Απρίλιο και είναι υψηλότερος από το χαμηλό του 2020, αλλά παραμένει χαμηλότερος από την "COVID-19 free" περίοδο. Οι προσδοκίες για τις παραγγελίες αυξήθηκαν σημαντικά, οι προσλήψεις ανέκαμψαν έντονα και οι προσδοκίες τιμολόγησης επίσης βελτιώθηκαν. Ο δείκτης προσδοκιών στον τομέα των υπηρεσιών, αντίθετα, διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του μήνα και ανέρχεται στο ήμισυ περίπου του προ-COVID-19 επιπέδου του. Οι δείκτες της πρόσφατης οικονομικής δραστηριότητας και των αναμενόμενων παραγγελιών τους επόμενους μήνες βελτιώθηκαν επίσης έντονα, καθώς και ο δείκτης των προσδοκιών για την απασχόληση. Ενδιαφέρον είναι ωστόσο το γεγονός, τονίζει η Wood,  ότι οι προσδοκίες τιμολόγησης μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, μετά από μια ισχυρή άνοδο τον Απρίλιο. Αυτό, κατά την άποψή της, υποδηλώνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα παραμένουν μέτριες αλλά "οδηγούνται" σε μεγάλο βαθμό από τις εποχιακές και τις πιέσεις κόστους.

  Τέλος, όπως επισημαίνει η Wood, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βελτιώθηκε τον Μάιο και, αν και δεν είναι ακόμη στα καλύτερα επίπεδά της τα οποία σημειώθηκαν το 2020, υποδηλώνει ότι υπάρχουν σταθερές υποκείμενες βελτιώσεις στην οικονομία. Οι φόβοι για την ανεργία μειώθηκαν έντονα ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχώρησαν κατά τη διάρκεια του μήνα και σηματοδοτούν μια γενικά πλάγια κίνηση από τον Οκτώβριο, σαν να αποκαλύπτουν ήπιο αποπληθωρισμό ή πολύ σταθερές τιμές. Οι εκτιμώμενες μελλοντικές χρηματοοικονομικές θέσεις των νοικοκυριών αυξάνονται ραγδαία, αλλά οι αναμενόμενες αγορές διαρκών αγαθών παραμένουν σε υποτονικές.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * ΙΟΒΕ: Ισχυρή άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάιο, σε επίπεδο προ πανδημίας

  * IHS Markit: Τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2000 κατέγραψε η μεταποίηση στην Ελλάδα

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ