Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Ιουν-2021 08:00

  Σήμερα το πράσινο φως της Κομισιόν για τη δόση της 10ης αξιολόγησης

  Αξιωματούχος ΕΕ στους FT: «Το ελληνικό σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει»
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Ναι στην εκταμίευση της δόσης των 748 εκ ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων, που συνοδεύει την επιτυχημένη ολοκλήρωσης της 10ης αξιολόγησης, θα λέει στην σημερινή έκθεσή της η Commission, επικυρώνοντας παράλληλα και την συνέχιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους 

  Η έκθεση για την 10η αξιολόγηση, που δημοσιεύεται σήμερα μαζί με την αξιολόγηση με βάση τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου,επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά μέσα και από την 10η αξιολόγηση την προώθηση κομβικών μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημαίνεται η πλήρης εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και για τα φυσικά πρόσωπα από 1η Ιουνίου που θεωρείται πολύ βασική μεταρρύθμιση, καθώς δίνει μια συνολική λύση για το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέος. Τονίζει πάντως ότι θα πρέπει ο νέος φορέας για την πώληση και επαναμίσθωση για 12 χρόνια των ακινήτων νοικοκυριών που θα καταλήγουν στην λεγόμενη "ατομική πτώχευση", δεν θα πρέπει να ενταχθεί στους φορείς της γενικής Κυβέρνησης θα έχει αρνητική επίδραση στα δημόσια έσοδα.

  Θα επικροτεί την επέκταση του σχεδίου Ηρακλή που βοήθησε την μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων σε ένα χρόνο κατά 10% καθώς και τις αλλαγές στο βασικό νόμο για το ΤΧΣ. θα επισημαίνει επίσης πρόοδο σε ότι αφορά τις αλλαγές στην υγεία και την δικαιοσύνη αλλά και την ολοκλήρωση του οργανογράμματος της ΑΑΔΕ.

  Η έκθεση, θα αποκαλύπτει ότι η προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές, ολοκληρώθηκε ήδη μέσα στο 2021 αλλά η από καιρού αναμενόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει αν αναμένεται γτο 2022.
  Επίσης θα τονίζεται και η πρόθεση των ελληνικών αρχών να τελειώνουν και με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, με μια νέα μεθοδολογία που συμφωνήθηκε από κοινού και επιτυγχάνει το μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων και την ελαχιστοποίηση των ληξιπρόθεσμών οφειλών σε ιδιώτες μέχρι και το τέλος του χρόνου.

  Σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η έκθεση για την 10η αξιολόγηση θα υιοθετεί τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέποντας ότι θα έχουμε δημοσιονομική προσαρμογή από φέτος η οποία θα επιταχυνθεί από το 2022.

  Η έκθεση θα θεωρεί προς την σωστή κατεύθυνση τις μόνιμες φορολογικές μειώσεις που θεσπίστηκαν από φέτος και αφορούν την μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55% για τα άτομα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 80% για τις νομικές οντότητες και την μείωση του σ συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%.

  Βιώσιμο το χρέος

  Μέσα στην έκθεση, θα επισυνάπτεται και μια αναθεωρημένη έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους, που θα καταλήγει στο ότι το ελληνικό χρέος παρά την αύξηση του ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2020 παραμένει βιώσιμο λόγω των ειδικών του χαρακτηριστικών. 

  Συγκεκριμένα η Κομισιόν θα υπολογίζει ότι το χρέος προβλέπεται να φτάσει το 169% έως το τέλος της δεκαετίας και να μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2047 στο βασικό σενάριο.

  Οι χρηματοδοτικές ανάγκες τους χρέους αναμένεται να αυξηθούν βραχυπρόθεσμα λόγω του πρόσθετου χρέους της πανδημίας,αλλά και της απορρόφησης των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα θεωρείται ότι θα επανέλθουν σε μέσο ετήσιο επίπεδα κάτω από το 15% του ΑΕΠ μέχρι και το 2030.

  Παράλληλα, θα τονίζεται ότι το χρέος κορυφώθηκε μεν το 2020 φτάνοντας το 205,6% αλλά θα επανέλθει σε καθοδική τροχιά από το 2021, υποχωρώντας στο 204% του ΑΕΠ και ταχύτερα από το 2022 και μετά.

  Από τα εναλλακτικά σενάρια, για το χρέος που θα προβλέπουν υστέρηση στον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης ή και αύξηση των επιτοκίων δανεισμού ένας σχετικά σοβαρός κίνδυνος, αναμένεται αν υλοποιηθεί το σενάριο της μικρότερης ανάπτυξης αφού οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα σκαρφαλώσουν στο 20%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ