Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Ιουν-2021 12:51

  Η ΕΕ ενέκρινε τον ελληνικό μηχανισμό στήριξης επιχειρήσεων του τουρισμού ύψους 800 εκατ. ευρώ

  Βεστάγκερ Μάιος 2021 τουρισμός 800 εκατ. ευρώ Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.03

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, με βάση τους όρους περί κρατικών ενισχύσεων, το πακέτο στήριξης 800 εκατ. ευρώ της Ελλάδας προς τις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού, οι οποίες έχουν υποστεί πλήγμα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

  Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Margrethe Vestager, αρμόδια για ζητήματα ανταγωνισμού, τόνισε: "Το πακέτο στήριξης 800 εκατ. ευρώ της Ελλάδας θα διευκολύνει την πρόσβαση σε ρευστότητα για επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου. Το σχήμα αυτό θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της συνέχισης της οικονομικής δραστηριότητας αυτών των επιχειρήσεων σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Συνεχίζουμε να λειτουργούμε σε συνεργασία με τα κράτη μέλη προκειμένου να βρούμε βιώσιμες λύσεις προκειμένου να απαλύνουμε τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού, με βάση τους κανόνες της ΕΕ".

  Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, καθεστώς ύψους 800 εκατ. ευρώ που θα παρέχει στήριξη σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα και πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Το καθεστώς συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και θα είναι ανοικτό σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών άνω του 30% κατά το 2020, σε σύγκριση με το 2019.

  Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, με ανώτατο ποσό ανά επιχορήγηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό έως και 5% του ετήσιου κύκλου εργασιών του δικαιούχου ή σε 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση, ανάλογα με το ποιο ποσό είναι χαμηλότερο. Σκοπός του καθεστώτος είναι να παρέχει στους δικαιούχους το κεφάλαιο κίνησης που χρειάζονται για την απόκτηση πρώτων υλών απαραίτητων για τις δραστηριότητές τους. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς που κοινοποίησε η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η ενίσχυση α) δεν θα υπερβαίνει τα 1,8 εκατ. ευρώ ανά δικαιούχο και β) θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ