Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 29-Μαϊ-2021 12:00

  Οι κρίσιμες λεπτομέρειες του μέτρου της επιδότησης δαπανών για τις επιχειρήσεις

  Οι κρίσιμες λεπτομέρειες του μέτρου της επιδότησης δαπανών για τις επιχειρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Η διατήρηση θέσεων εργασίας και ζημιογόνων -λόγω πανδημίας- επιχειρήσεων εν ζωή είναι οι δύο βασικοί στόχοι του μέτρου της επιδότησης παγίων δαπανών που μπαίνει τις επόμενες μέρες σε εφαρμογή, φέρνοντας μια νέα φιλοσοφία από τα έως τώρα γνωστά μέτρα στήριξης.

  Το πρώτο "ειδικό" χαρακτηριστικό του νέου μέτρου είναι ότι στοχεύει σε μια ειδική κατηγορία επιχειρήσεων. Δεν θα φτάνει μόνο να είχαν μείωση τουλάχιστον 30% στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019 όπως αναφέρει ο γενικός κανόνας. Θα πρέπει, επίσης, να εμφανίζονται ακόμη και μετά τη χορήγηση όλων των υπολοίπων μέτρων στήριξης (επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολές συμβάσεων, μειώσεις ενοικίων) ως ζημιογόνες, λόγω υψηλότερου λειτουργικού κόστους από άλλες. Για τη ζημιά θα υπολογίζονται πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων, οι παροχές σε εργαζόμενους, οι ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, οι δαπάνες ενέργειας, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, και οι χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα. Τα στοιχεία αυτά θα αποτυπώνονται αναλυτικά φέτος στο έντυπο Ε3 της δήλωσης.

  Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι το μέτρο στοχεύει περισσότερο στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις παρά στις μικρές και πολύ μικρές. Τούτο διότι κανείς δεν θέλει τέτοιες επιχειρήσεις με 100 ή 150 άτομα να υποχρεωθούν να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, απολύοντας έναν αριθμό εργαζομένων προσπαθώντας να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με λιγότερους. Τούτο, δε, παρότι με βάση τα κριτήρια του προγράμματος, δυνητικοί δικαιούχοι είναι και επιχειρηματίες οι οποίοι απασχολούν έστω και έναν εργαζόμενο.

  Το τρίτο ειδικό χαρακτηριστικό είναι ότι θα παρέχει έμμεση και όχι άμεση ρευστότητα όπως π.χ. η επιστρεπτέα προκαταβολή. Όσες επιχειρήσεις κριθούν ως επιλέξιμες θα λάβουν ένα πιστωτικό το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τις ασφαλιστικές και τις φορολογικές υποχρεώσεις της επιχείρησης μέχρι και το τέλος του 2021. Η λογική είναι ότι έτσι αποδεσμεύονται ίδιοι πόροι που θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της βιωσιμότητάς της.

  Η επιλογή των δικαιούχων

  Η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος περιορίζεται καταρχήν από το ποσό που θα διατεθεί, που θα είναι 500 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός αυτός δεν μπορεί να αυξηθεί εκ των υστέρων, όπως γινόταν π.χ. στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Το μόνο που μπορεί να γίνει, για να ενισχυθούν περισσότερες επιχειρήσεις, είναι να μετατοπιστούν προς τα κάτω τα ανώτερα ποσοστά ενισχύσεων τα οποία είναι έως 70% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 250 άτομα και έως 90% για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Και αυτή η παρέμβαση όμως θα έχει όριο, καθώς το ζητούμενο δεν είναι να πάρουν όλοι από λίγα αλλά το μέτρο να είναι αποτελεσματικό.

  Προϋπόθεση για όποιους κάνουν αίτηση τις επόμενες μέρες που θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα είναι να έχουν καταθέσει τις φορολογικές τους δηλώσεις, ώστε μέσω του E3, να υπάρχει καθαρή εικόνα για την κατάσταση της κάθε επιχείρησης που θα θελήσει να ενισχυθεί.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ληφθεί υπ' όψιν αν η αιτούσα επιχείρηση στεγάζεται σε ιδιόκτητο ή νοικιασμένο ακίνητο, το ύψος των καταθέσεων αλλά και η πορεία της κατά τα χρόνια προ της πανδημίας.

  Με δεδομένο ότι η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί (αν δεν πάρει παράταση) στις 17 Ιουνίου, θα μεσολαβήσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να γίνει το απαραίτητο "ξεκαθάρισμα". Τα πρώτα πιστωτικά θα αρχίσουν να αποδίδονται στους δικαιούχους από τα μέσα Ιουλίου, όταν θα τρέχει ήδη η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ