Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Μαϊ-2021 14:21

  Η Κομισιόν εκταμιεύει €14,1 δισ. σε 12 κράτη μέλη στο πλαίσιο του SURE - στην Ελλάδα €2,54 δισ.

  Η Κομισιόν εκταμιεύει €14,1 δισ. σε 12 κράτη μέλη στο πλαίσιο του SURE - στην Ελλάδα €2,54 δισ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε σήμερα 14,137 δισ. ευρώ σε 12 κράτη μέλη της EE με την έβδομη δόση χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του μέσου SURE.

  Στο πλαίσιο των σημερινών πράξεων, το Βέλγιο έλαβε 2 δισ. ευρώ, η Βουλγαρία 511 εκατ. ευρώ, η Κύπρος 124 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα 2,54 δισ. ευρώ, η Ισπανία 3,37 δισ. ευρώ, η Ιταλία 751 εκατ. ευρώ, η Λιθουανία 355 εκατ. ευρώ, η Λετονία 113 εκατ. ευρώ, η Μάλτα 177 εκατ. ευρώ, η Πολωνία 1,56 δισ. ευρώ, η Πορτογαλία 2,41 δισ. ευρώ και η Εσθονία 230 εκατ. ευρώ.

  Είναι η πρώτη φορά που η Βουλγαρία και η Εσθονία λαμβάνουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του μέσου. Οι άλλες δέκα χώρες της ΕΕ έχουν ήδη λάβει δάνεια στο πλαίσιο του SURE.

  Τα εν λόγω δάνεια SURE θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να αντεπεξέλθουν σε τυχόν αιφνίδια αύξηση των δημόσιων δαπανών για τη διατήρηση της απασχόλησης μετά την πανδημία του κορονοϊού.

  Συγκεκριμένα, τα δάνεια θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και άλλων παρόμοιων μέτρων που έχουν θεσπίσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μεταξύ άλλων και για τους αυτοαπασχολούμενους. Οι σημερινές εκταμιεύσεις ακολουθούν την έκδοση του έβδομου κοινωνικού ομολόγου στο πλαίσιο του μέσου EU SURE, η οποία προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές εν μέσω των δύσκολων συνθηκών της αγοράς τον τελευταίο καιρό.

  Με την εν λόγω εκταμίευση στο πλαίσιο του SURE, η ΕΕ χορήγησε σχεδόν 90 δισ. ευρώ σε δάνεια αντιστήριξης. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν ζητήσει να υπαχθούν στο καθεστώς έχουν λάβει μέρος ή το σύνολο του αιτούμενου ποσού. Η επισκόπηση των ποσών που έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, όπως και τα πλήρη ποσά ανά κράτος μέλος. 

  Συνολικά, 19 κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να λάβουν συνολική χρηματοδοτική στήριξη ύψους 94,3 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του SURE, μετά από έγκριση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει πρότασης της Επιτροπής. Τα κράτη μπορούν ακόμη να υποβάλουν αιτήσεις για λήψη χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του SURE, το οποίο διαθέτει συνολική ικανότητα παρέμβασης ύψους έως και 100 δισ. ευρώ και είναι διαθέσιμο έως τα τέλη του 2022.

  Ευρωπαϊκή επιτυχία το SURE 

  "Με τη σημερινή εκταμίευση, η Βουλγαρία και η Εσθονία θα λάβουν χρήματα για πρώτη φορά και δέκα άλλες χώρες θα λάβουν πρόσθετη στήριξη. Το SURE αποτελεί ευρωπαϊκή επιτυχία και έχει ωφελήσει συνολικά έως και 30 εκατομμύρια εργαζομένους και 2,5 εκατομμύρια επιχειρήσεις μέχρι σήμερα", δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε: "Επίσης θα λάβουν βοήθεια για να ανακάμψουν ταχύτερα από την πανδημία. Με το πρόγραμμα SURE, η ΕΕ έχει ήδη διαθέσει συνολικά περίπου 90 δισ. ευρώ σε 19 κράτη μέλη."

  Από την πλευρά του, ο επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση, δήλωσε τα εξής: "Μετά από επτά εκδόσεις στο πλαίσιο του SURE, έχουμε ήδη διαθέσει σχεδόν 90 δισ. ευρώ σε 19 κράτη μέλη για τη στήριξη των επιχειρήσεών μας και τη διατήρηση της απασχόλησης των εργαζομένων. Αυτή η επιτυχία ανοίγει τον δρόμο για το NextGenerationEU."

  Τέλος, ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: "Ένα έτος μετά την έγκριση του μέσου SURE από το Συμβούλιο, έχουμε ήδη εκταμιεύσει το 90 % της διαθέσιμης στήριξης: σχεδόν 90 δισ. ευρώ. Το SURE, εκτός από τη βοήθεια προς τους Ευρωπαίους εργαζομένους και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση, έχει επίσης συμβάλει στο να εξοικονομήσουν τα κράτη μέλη 5,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τα ποσοστά χρηματοδότησης από την αγορά."

  Διαβάστε ακόμη

  * Χρ. Σταϊκούρας: Σχεδόν διπλάσια της αρχικής πρόβλεψης η χρηματοδότηση από SURE

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ