Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Μαϊ-2021 12:23

  BofA: Οι τρεις λόγοι αισιοδοξίας για την Ευρωζώνη και το λάθος της ΕΚΤ που μπορεί να "ακυρώσει" τα πάντα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη στην περιοχή της Ευρωζώνης προχωρά η Bank of America, κυρίως λόγω του ταχύτερου ανοίγματος των οικονομιών, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι πραγματικές πληγές που αφήνει η πανδημία θα καλυφθούν μόνο προσωρινά, ενώ ένα λάθος της ΕΚΤ μπορεί να εκτροχιάσει τα πάντα.

  Η Bofa τοποθετεί πλέον την ανάκαμψη στην ευρωζώνη στο 3,7% για το 2021 από 3,3% πριν και στο 3,7% επίσης για το 2022, από 3,5% πριν.

  Αν και το reopening μπορεί να καλύψει μόνον προσωρινά τις οικονομικές πληγές που αφήνει η πανδημία, ωστόσο έρχεται σε κακή στιγμή για μεγάλες αποφάσεις στο "μέτωπο" της δημοσιονομικής και κυρίως της νομισματικής πολιτικής. Μπορεί οι προβλέψεις της να είναι πιο αισιόδοξες από πριν, παραμένουν κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς, οι οποίες τοποθετούνται στο 4,1% για την ανάπτυξη του 2021 και στο 4,2% για το επόμενο έτος, με το κενό παραγωγής έναντι της τάσης πριν από την κρίση να είναι ακόμη μεγάλο, στο -2,5%.

  Έτσι, κατά την BofA, το ΑΕΠ της περιοχής αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα στο γ’ τρίμηνο του 2022.

  Τρεις λόγοι αισιοδοξίας

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, τρεις είναι οι λόγοι που την οδηγούν σε αυτήν την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη. Πρώτον, το  άνοιγμα των οικονομιών ξεκίνησε την περίοδο που αναμενόταν, αλλά ελαφρώς ταχύτερα από ότι είχε εκτιμηθεί. Έτσι, η αθροιστική ανάπτυξη στο β’ και το γ’ τρίμηνο θα είναι λίγο ισχυρότερη, με μέγιστη αύξηση στο 2,0% σε τριμηνιαία βάση (ή στο 8,1% ετησίως). Αυτό, μαζί με καλύτερα δεδομένα από τα στοιχεία του α' τριμήνου βοηθά ώστε να "ανεβάσει" την ανάπτυξη στο σύνολο του 2021.

  Οι αλλαγές για κάθε χώρα αντικατοπτρίζουν ελαφρώς διαφορετικές εξελίξεις που συμβάλλουν στο κλείσιμο, αλλά όχι στην εξάλειψη, της άνισης εξόδου από την πανδημία, όπως σημειώνει.

  Ο δεύτερος λόγος είναι οι πολύ καλύτερες προοπτικές για την Ιταλία, μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής. Η BofA αυξάνει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ιταλία στο 4,2% (+ 1%) για το 2021 και στο 3,7%, (+ 0,2%) για το 2022, δεδομένης της έκπληξης του πρώτου τριμήνου και, το πιο σημαντικό, της πλήρους χρήσης των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και των επιπλέον εθνικών μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας. Η BofA είχε επισημάνει πρόσφατα ότι ο Ντράγκι είχε σχέδιο και ότι το χάσμα μεταξύ αυτού που χρειάζεται και εκείνου που εφαρμόζεται από τη δημοσιονομική πλευρά μειώνεται. Αυτό βοηθά τον μέσο όρο της ευρωζώνης το 2022, μαζί με κάποιες μικρές αλλαγές στην υπόλοιπη περιφέρεια, λόγω της ελαφρώς ταχύτερης από την αναμενόμενη διάθεσης των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης.

  Σημειώνεται ότι, χάρη και στο Ταμείο Ανάπτυξη η BofA την περασμένη εβδομάδα προχώρησε στην αύξηση των εκτιμήσεων της και για την Ελλάδα. Έτσι τοποθετεί την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2021 στο 3,4%, κατά 0,7% υψηλότερα από πριν, ενώ για το 2022 εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα εκτοξευθεί κατά 5,7% (+0,3%), επισημαίνοντας ότι ο αντίκτυπος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης θα προσθέσει αύξηση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,2% και 0,3% αντίστοιχα το 2021 και το 2022. Παράλληλα εκτιμά πως η επιστροφή στην (νέα, μετά Covid) κανονικότητα θα επιτευχθεί στο δ’ τρίμηνο του έτους.

  'π]

  Ένας τρίτος λόγος της πιο αισιόδοξης στάσης της για το σύνολο της Ευρωζώνης είναι η Γαλλία, όπως τονίζει. Το πρόσφατο lockdown δεν επηρέασε στον ίδιο βαθμό την δραστηριότητα σε σχέση με τα προηγούμενα, ενώ η εικόνα των εισοδημάτων των νοικοκυριών ήταν καλύτερη από ό,τι αναμενόταν. Οι σωρευτικές απώλειες εισοδήματος εξακολουθούν να είναι μεγάλες, αλλά μικρότερες από το αναμενόμενο, βοηθώντας έτσι την ανάκαμψη.

  Εξακολουθούν να υπάρχουν λόγοι ανησυχίας

  Πέραν των παραπάνω, η BofA προειδοποιεί ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ισχυρή "τεχνική" ανάπτυξη που προκαλεί το άνοιγμα των οικονομιών καλύπτει προσωρινά τα σημάδια από το σοκ στη δραστηριότητα το 2020/21 και τις απώλειες εισοδήματος. Κατά την άποψή της, η ανάκαμψη είναι πολύ πιθανό να παραμείνει ατελής και βλέπει θετικά το γεγονός ότι τουλάχιστον γίνεται συζήτηση σε επίπεδο Ε.Ε για την ανάγκη να γίνουν περισσότερα.

  Οι κίνδυνοι εντοπίζονται στη δυναμική της αγοράς εργασίας όπου οι πληγές μπορεί να επιμείνουν, ενώ οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων έχουν επιδεινωθεί, με τον κίνδυνο χρεοκοπιών μετά το reopening να είναι υψηλός. Η ευρωζώνη, παράλληλα, είναι πολύ ευάλωτη στην πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης των αρχών ή σε πιθανές… "λακκούβες" που μπορεί να εμφανιστούν στο δρόμο της ανάκυψης.

  Μία… διαφορετική ανησυχία για τον πληθωρισμό

  Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και των τροφίμων ωθεί την BofA να αναθεωρήσει την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 1,7% φέτος (+0,4%) και στο 1,2% το 2022 (+0,1%). Ωστόσο, όπως τονίζει, αυτό δεν είναι το είδος του πληθωρισμού που βλέπουμε στις ΗΠΑ. Πιστεύει ότι ο βασικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη πιθανότατα θα παραμείνει κοντά στο 1% ( στο 0,9% το 2021 και στο 1,0% το 2022). Σίγουρα πάντως, η προσωρινή επιτάχυνση του πρωτογενούς πληθωρισμού κατά τους επόμενους μήνες δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις. 

  Όπως εξηγεί, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, το διαθέσιμο εισόδημα δεν έχει ενισχυθεί από τη δημοσιονομική πολιτική. Έτσι, μια βραχυπρόθεσμη άνοδος του πληθωρισμού φέρνει απώλειες αγοραστικής δύναμης για τους καταναλωτές και πιέσεις στα περιθώρια κέρδους για τις εταιρείες. Στις ΗΠΑ, η έκρηξη του πληθωρισμού συμβαίνει μετά το μεγάλο δημοσιονομικό κίνητρο και όταν το άνοιγμα της οικονομίας ήδη έχει αρχίσει να οδηγεί σε μια σημαντική ομαλοποίηση της κατανάλωσης.

  Στην Ευρώπη η άνοδος του πληθωρισμού συνέβη προτού έλθει το "κανονικό" άνοιγμα της οικονομίας. Ο κίνδυνος εδώ είναι ένα μεγάλο μέρος του αποθέματος αποταμιεύσεων που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας (το οποίο είναι ήδη πολύ μικρότερο από ό,τι στις ΗΠΑ) να καταλήξει να ξοδεύεται στην ακριβότερη ενέργεια. 

  Επιπλέον, ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει αδύναμος, αλλά ο ονομαστικός θα κινηθεί πιθανώς προς το 2% στο τελευταίο μέρος αυτού του έτους. Αυτό είναι προσωρινό και δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Ωστόσο ο συγχρονισμός και η ισχύς αυτών των στοιχείων μπορούν να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τη δυναμική εντός της ΕΚΤ. Και με τον γερμανικό πληθωρισμό στο 3% για μερικούς μήνες, ο πληθωρισμός μπορεί να γίνει βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας στη χώρα.

  To debate της ΕΚΤ

  Το "bullish" σήμα από το άνοιγμα των οικονομιών έρχεται σε μια κακή στιγμή για μεγάλες νομισματικές και δημοσιονομικές συζητήσεις περί αλλαγής πολιτικής, όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα. Η μείωση ωστόσο του ρυθμού αγορών της ΕΚΤ υπό το PEPP τον Ιούνιο, το γνωστό tapering, έχει αρχίσει και αποτιμάται από την αγορά και, εν μέσω των πολύ αισιόδοξων προβλέψεων της Κομισιόν, αυτό το debate των αρχών, της ΕΚΤ ειδικά, γίνεται εξαιρετικά δύσκολο.

  Σε αυτό το πλαίσιο, η BofA εκτιμά ότι η πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει ως έχει, αλλά ο κίνδυνος ενός λάθους στη συνεδρίαση του Ιουνίου συνεχίζει να αυξάνεται. Λόγω και των πιέσεων στην αγορά ομολόγων, το πιο πιθανό είναι να υπάρχει λίγο ή καθόλου tapering τελικά τον Ιούνιο. Αυτό ωστόσο θα αναβάλει απλά το πρόβλημα μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπως συνέβη και τον Μάρτιο.

  Η ανακοίνωση της αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΚΤ το φθινόπωρο αναμένεται να δώσει περισσότερο φως για τις προθέσεις της ΕΚΤ και το "μέλλον" του PEPP, όπως εκτιμά η BofA.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ