Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Μαϊ-2021 08:56

  "Αέρας" στα πανιά του τουρισμού από τα 14 αναβαθμισμένα αεροδρόμια

  'Αέρα' στα πανιά του τουρισμού από τα 14 αναβαθμισμένα αεροδρόμια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Λίγες ημέρες μετά το επίσημο άνοιγμα της θερινής τουριστικής περιόδου και των προσδοκιών που αυτό δημιουργεί για την ανάκαμψη ενός κλάδου-αιχμή για την οικονομία, η ολοκλήρωση μίας ακόμα επένδυσης έρχεται, για να ενισχύσει περαιτέρω την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Η αναβάθμιση 14 αεροδρομίων ανά την επικράτεια, οι νέες υπηρεσίες και οι περισσότερες ανέσεις για τους Έλληνες και τους ταξιδιώτες από ολόκληρο τον κόσμο προσδίδουν ισχυρή προστιθέμενη αξία, αποτελώντας ακόμα ένα σημείο αναφοράς στο "στοίχημα" της προσέλκυσης εκατομμυρίων επισκεπτών, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να εκπέμπει μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον.

  "Το αεροδρόμιο "Μακεδονία” και τα υπόλοιπα 13 περιφερειακά μας αεροδρόμια γίνονται οι εθνικές μας γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι. Όλα τους πια, όπως εξάλλου και τα υπόλοιπα αεροδρόμιά μας, έχουν πιστοποίηση για τα μέτρα ασφάλειας κατά του κορονοϊού από τον Διεθνή Οργανισμό Αεροδρομίων. Και βέβαια, το ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο υγείας, στο οποίο η Ελλάδα πρωτοστάτησε, γίνεται πια πράξη. Και πρόσθετη εγγύηση είναι το εθνικό σύστημα ελέγχου που ήδη έχει καταστρώσει η χώρα μας. Και καθώς η επιχείρηση εμβολιασμού "Ελευθερία" προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς πιστεύω ότι πολύ σύντομα η χώρα μας θα μπορεί να έχει χτίσει το πρώτο τείχος ανοσίας. Μπορούμε, λοιπόν, να είμαστε αισιόδοξοι, τηρώντας πάντα τα βασικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, να διαμορφώσουμε από φέτος το καλοκαίρι τις συνθήκες για μία καλή πορεία του τουρισμού μας. Αλλά για μία πιο ανοιχτή καθημερινότητα για όλους μας, ώστε όπως νικηφόρα μπήκε η πατρίδα μας σε αυτή τη δοκιμασία, παρά τις βαριές απώλειες, έτσι νικηφόρα να βγει και από αυτήν", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  Η ολοκλήρωση της αναβάθμισης των 14 αεροδρομίων, σε επίπεδο οικονομικό, δείχνει, όπως επισημαίνουν στελέχη, ότι οι επενδύσεις στη χώρα μας προχωρούν, ακόμα και στην εποχή της πανδημίας, με το κάλεσμα σε νέους επενδυτές, από την πλευρά της κυβέρνησης, να είναι συνεχές. "Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 440  εκατομμυρίων ευρώ, που αλλάζει πλήρως τα δεδομένα σε 11 νησιά μας και σε τρεις ηπειρωτικούς προορισμούς προσθέτοντας τελικά έσοδα στα δημόσια ταμεία αλλά και παραπάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Προσφέροντας καλύτερη εξυπηρέτηση για τους επισκέπτες αλλά και ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Αλλά και μεγεθύνοντας το άυλο εθνικό κέρδος, που δεν είναι άλλο από την τουριστική φήμη της χώρας μας. Θα έλεγα ότι η επένδυση αυτή αποτελεί ένα υπόδειγμα παραγωγικής σύμπραξης κράτους και ιδιωτών", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

  Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε περιλαμβάνει:

  -Πέντε νέους σύγχρονους αεροσταθμούς.

  -Πέντε επεκτάσεις αεροσταθμών.

  -Τέσσερις αναδιαμορφώσεις αεροσταθμών.

  -Δώδεκα ανακαινισμένους διαδρόμους αποπροσγείωσης.

  - Κατασκευή και ανακαίνιση δώδεκα πυροσβεστικών σταθμών.

  "Για να μιλήσουμε και στη γλώσσα των αερομεταφορών, η οδηγία από τον πύργο ελέγχου της κυβέρνησης είναι μια: να ταξιδεύουμε όλο και πιο ψηλά τη χώρα, χωρίς όμως να πετάμε στα σύννεφα", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Οι αλλαγές στα αναβαθμισμένα αεροδρόμια

  Οι νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις διασφαλίζουν βελτιωμένες υπηρεσίες για όλους τους ταξιδιώτες. Παρέχουν ενισχυμένη ασφάλεια, αυξημένη άνεση και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση, αναβαθμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τόσο το προφίλ της χώρας όσο και το τουριστικό προϊόν της. Οι πέντε νέοι αεροσταθμοί, που κατασκευάστηκαν στους αερολιμένες της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς, της Κω και της Μυτιλήνης, προσθέτουν περισσότερα από 86.300 τετραγωνικά μέτρα σε χώρους υπηρεσιών και εξυπηρέτησης ταξιδιωτών, διευρύνοντας ουσιαστικά τις υποδομές που διαθέτει αφενός η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και αφετέρου πέντε μεγάλοι νησιωτικοί προορισμοί. Παράλληλα, η επέκταση των αεροσταθμών σε άλλα πέντε αεροδρόμια έχει ενισχύσει τις αεροδρομιακές εγκαταστάσεις κατά περισσότερα από 20.000 τετραγωνικά μέτρα. Το μεγαλύτερο καινούργιο terminal δημιουργήθηκε στο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, όπου το επιπρόσθετο εμβαδόν που αγγίζει τα 34.100 τετραγωνικά μέτρα, τονώνοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο της πόλης ως διαμετακομιστικού και εμπορικού κόμβου. Εκτιμάται ότι έως το 2026 ο αναβαθμισμένος αερολιμένας θα μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερους από 10 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, που θα συνιστά αύξηση της τάξης του 48% σε σχέση με το προπανδημικό 2019. Ο δεύτερος μεγαλύτερος σταθμός οικοδομήθηκε στο αεροδρόμιο "Ιπποκράτης" της Κω, όπου προστέθηκαν 24.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η μεγαλύτερη επέκταση έγινε στην Σαντορίνη, όπου ο υφιστάμενος αεροσταθμός απέκτησε επιπλέον 12.900 τμ και ανακαινίστηκε. Και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια εγκαταστάθηκε σύγχρονο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών. Σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκαν σημαντικά οι πύλες αναχωρήσεων, τα γραφεία check-in και οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών, ενώ παράλληλα προστέθηκαν σημεία ασφάλειας και ελέγχου, τόσο σε ό,τι αφορά τους εσωτερικούς χώρους όσο και αναφορικά με τα φυλάκια όπου ρυθμίζεται η πρόσβαση στην περιοχή δραστηριότητας αεροσκαφών. Το πρόγραμμα περιελάμβανε, επίσης, έργα στα οδοστρώματα των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης και στον χώρο στάθμευσης αεροπλάνων σε 12 αεροδρόμια. Στην Μύκονο και την Κω έγινε, μάλιστα, ολική ανακατασκευή των διαδρόμων αποπροσγείωσης. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Μητσοτάκης: Τα 14 αναβαθμισμένα αεροδρόμια γίνονται οι εθνικές μας "γέφυρες" για ένα πιο αποδοτικό καλοκαίρι

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ