Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Μαϊ-2021 08:17

  ΕΕΤΤ: Νέος διαγωνισμός 69 εκατ. ευρώ για το νέο σύστημα εποπτείας

  ΕΕΤΤ: Νέος διαγωνισμός 69 εκατ. ευρώ για το νέο σύστημα εποπτείας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Στην πλήρη αναβάθμιση του συστήματος εποπτείας φάσματος ραδιοσυχνοτήτων προχωρά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΕΕΤΤ) προκηρύσσοντας διαγωνισμό, ύψους 69 εκατ. ευρώ, για ένα έργο που θα υποστηρίξει την πλήρη αξιοποίηση των φασματικών ζωνών και τη γρήγορη αντιμετώπιση προβλημάτων και αλλά και παρεμβολών στις κινητές τηλεπικοινωνίες. 

  Ο λόγος για το  έργο "Ανάπτυξη Δικτύου Σταθερών και Κινητών Σταθμών Εποπτείας Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων, Ασύρματου Ψηφιακού Δικτύου Φωνής και Ασύρματου Δικτύου Μετάδοσης Δεδομένων” (Υποέργο 7) της Πράξης "Ανάπτυξη καινοτόμου εκτεταμένου Συστήματος Εποπτείας Φάσματος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω του τομέα ηλεκτρονικών επικοινωνιών (ΣΕΦΕ)”.

  Στόχος της Πράξης είναι η ανάπτυξη και λειτουργία στη χώρα μας ενός σύγχρονου και γεωγραφικά Συστήματος Εποπτείας Φάσματος (ΣΕΦΕ), το οποίο θα ανταποκρίνεται στις υφιστάμενες, αλλά και αναμενόμενες απαιτήσεις στήριξης και προώθησης της ψηφιακής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. 

  Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΕΕΤΤ "η Πράξη ενθαρρύνει και υποστηρίζει άμεσες καινοτόμες επενδύσεις στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών που αξιοποιούν τον σπάνιο εθνικό πόρο του φάσματος, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων νέας γενιάς (NGN), και παράλληλα  ενισχύει αποφασιστικά την διείσδυση και υιοθέτηση υπηρεσιών και εφαρμογών που απαιτούν ευρυζωνική (ασύρματη) πρόσβαση του τελικού χρήστη”.

  To αντικείμενο της σύμβασης

  Το συγκεκριμένο έργο έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος τεχνολογιών, που θα υποστηρίξει τις διαδικασίες Εποπτείας Φάσματος στην Επικράτεια και χωρίζεται σε τρία διακριτά τμήματα: Πρώτον στη δημιουργία και λειτουργία σταθερών και κινητών σταθμών εποπτείας, στη δημιουργία δικτύου επικοινωνίας για την κάλυψη αναγκών της εποπτείας και τρίτον στη δημιουργία ασύρματου δικτύου μετάδοσης δεδομένων. 

  Στο πρώτο τμήμα, η ΕΕΤΤ στοχεύει στην ανάπτυξη και τη λειτουργία συνολικά 160 Σταθερών Σταθμών Εποπτείας (ΣΣΕ). Οι ΣΣΕ θα υποστηρίξουν ένα σύνολο λειτουργιών, εποπτείας φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, γεωεντοπισμού και ανάλυσης, αναγνώρισης, κατηγοριοποίησης και αποδιαμόρφωσης λαμβανόμενων σημάτων και θα εγκατασταθούν σε υφιστάμενες δομικές κατασκευές (πυλώνες, ιστούς, οικίσκους) σε ένα σύνολο περιοχών της Ελλάδας.

  Οι ΣΣΕ θα είναι τοπικά, αλλά και εξ αποστάσεως διαχειριζόμενοι μέσω λογισμικού, και θα είναι προσβάσιμοι από τους σταθμούς εργασίας στα Κέντρα Ελέγχου της Αναθέτουσας Αρχής. Σε συνδυασμό με τους ΣΣΕ, η ΕΕΤΤ θα προμηθευτεί 10 μεταφερόμενους Σταθμούς Εποπτείας για την κάλυψη ειδικών αναγκών εποπτείας φάσματος, καθώς και έξι 6 κινητούς Σταθμούς Εποπτείας (ΚΣΕ) σε οχήματα 4Χ4. 

  Στο δεύτερο τμήμα η ΕΕΤΤ στοχεύει στην ανάπτυξη και λειτουργία ενός Ασύρματου Δικτύου Επικοινωνίας Φωνής βασισμένο στην τεχνολογία D.M.R. με στόχο την υποστήριξη της επιχειρησιακής λειτουργίας των κλιμακίων εποπτείας φάσματος. Το συγκεκριμένο δίκτυο θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Επικράτειας και θα βοηθήσει ιδιαίτερα στον τομέα των αναγκών επικοινωνίας των κλιμακίων της Αναθέτουσας Αρχής κατά τις διαδικασίες υποστήριξης εκτάκτων καταστάσεων, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η διαθεσιμότητα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας είναι χαμηλή.

  Στο τρίτο τμήμα η ΕΕΤΤ στοχεύει στην ανάπτυξη και λειτουργία ενός Δικτύου Δεδομένων το οποίο θα εξασφαλίζει τη διασύνδεση των ΣΣΕ και των επαναληπτών του δικτύου φωνής με τα Κέντρα Ελέγχου της, υποστηρίζοντας την απρόσκοπτη και ασφαλή μεταφορά μετρητικών δεδομένων και δεδομένων φωνής.

  Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης με το δικαίωμα προαίρεση ανέρχεται στο ποσό των  69.014.002,01 ευρω συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24 %. Η  αρχική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των  41.591.680,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24 %. Τα δικαιώματα προαίρεσης ανέρχονται στο ποσό των 27.422.322,01  ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

  kostaskets@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ