Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Μαϊ-2021 08:16

  Παγωμένες οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, πλην της ΔΕΠΑ

  Παγωμένες οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, πλην της ΔΕΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ για δύο από τις τέσσερις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες έχουν παγώσει χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα προοπτική επανεκκίνησης των διαγωνισμών.

  Ο λόγος για την πώληση του 35,5% των μετοχών του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ καθώς και για την πώληση του 17% της ΔΕΗ. Η μοναδική ενεργειακή αποκρατικοποίηση που προχωρά απρόσκοπτα είναι η πώληση του 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ το φθινόπωρο αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις  τόσο για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας όσο και για την παραχώρηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα.

  Πιο συγκεκριμένα, για τις 16 Ιουλίου, έχει προσδιοριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, όπως αναφέρεται στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης (Asset Development Plan) του ΤΑΙΠΕΔ.

  Αντίθετα για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το Ταμείο αποφάσισε για λόγους που αφορούν στην απρόσκοπτη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας να αναστείλει τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών μέχρι τα τέλη του 3ου τριμήνου του 2021, οπότε και θα ενημερώσει τους προεπιλεγέντες επενδυτές για τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού και το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα.

  Σε ό,τι αφορά στους διαγωνισμούς που έχουν παγώσει χωρίς να διαφαίνεται πρόθεση από το Ταμείο να υπάρξει επανεκκίνηση το ADP αναφέρει για τα Ελληνικά Πετρέλαια ότι μετά την αποτυχία του διαγωνισμού, αξιολογούνται εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης. 

  Στην ίδια φάση της αξιολόγησης εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης βρίσκεται και η πώληση του 17% της ΔΕΗ, η οποία επίσης έχει παγώσει.

  Τέλος στο διαγωνισμό για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα, τον Απρίλιο ξεκίνησε η β φάση του διαγωνισμού και για να προχωρήσει ο διαγωνισμός στα επόμενα βήματα θα πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθούν οι τεχνικές μελέτες κάτι που αναμένεται να συμβεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ