Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 16-Μαϊ-2021 16:00

  Μεγάλα κίνητρα φέρνουν το Χόλιγουντ ξανά στην Ελλάδα

  Μεγάλα κίνητρα φέρνουν το Χόλιγουντ ξανά στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δανάης Μαραγκουδάκη

  Τα 20 εκατ. ευρώ υπολογίζεται να φτάσει το σύνολο της χρηματοδότησης του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) για το 2021, αποτυπώνοντας τη στόχευση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για προσέλκυση ελληνικών και διεθνών κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών σειρών και video games. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ολοκληρωθεί 30 επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων τα 20 είναι κινηματογραφικές ταινίες και τα 10 τηλεοπτικές σειρές. Δεκατέσσερα εξ αυτών είναι διεθνείς παραγωγές.

  Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, μίλησε στο Capital.gr για τις εντατικές προσπάθειες του υπουργείου να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες και να απλουστευθούν οι διαδικασίες για να γυριστούν διεθνείς παραγωγές στην Ελλάδα. Μπορεί το 2020 οι κινηματογραφικές παραγωγές παγκοσμίως να έπεσαν "θύματα" της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο η Ελλάδα δείχνει φέτος να ανακάμπτει, μπαίνοντας δυναμικά στη μάχη της προσέλκυσης ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών.

  Η ίδρυση του ΕΚΟΜΕ και το cash rebate ήταν σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του οπτικοακουστικού τομέα. Ποιες ήταν οι πρώτες κινήσεις απ’ όταν αναλάβατε;

  Πράγματι, το ΕΚΟΜΕ ήταν ένα σημαντικό εργαλείο που δημιουργήθηκε για την προσέλκυση επενδύσεων στον χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα. Το κίνητρο προκειμένου να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική σε αυτόν τον χώρο υπήρχε σε πολλές χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα.

  Όταν αναλάβαμε, η θέση μας με τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη ήταν πως τα κίνητρα αυτά έπρεπε να ενδυναμωθούν, διότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει χώρος προσέλκυσης αυτών των επενδύσεων. Επίσης, επιδιώξαμε να κάνουμε το πλαίσιο της υπαγωγής σε αυτά τα κίνητρα πολύ πιο απλό. Προβήκαμε, λοιπόν, σε μια νομοθετική τροποποίηση του πλαισίου του 2017. 

  Αυξήσαμε τα κίνητρα, το cash rebate πήγε από 35% στο 40%, χαμηλώσαμε κάποια όρια υπαγωγής προκειμένου να γίνει πιο εύκολο να μπουν παραγωγές, προσθέσαμε κατηγορίες όπως τις ταινίες μικρού μήκους, τις οποίες θέλουμε να υποστηρίξουμε γιατί θεωρούμε ότι είναι ένας πολύ δυναμικός κλάδος. Τέλος, απλουστεύτηκαν πάρα πολύ οι διαδικασίες τόσο για την υπαγωγή της επένδυσης όσο και για την τελική πιστοποίηση και πληρωμή της όταν τελειώσει η παραγωγή. Έγιναν διάφορα βήματα, όπως το να εξορθολογιστούν οι επιτροπές αξιολόγησης, να καταργηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης σε ΦΕΚ, που καθυστερούσε πολύ τη διαδικασία, και πλέον αρκεί η δημοσίευση στη "Διαύγεια".
  Σιγά-σιγά βλέπουμε τους καρπούς αυτής της παρέμβασης που κάναμε το καλοκαίρι του 2020 να έχουν αποτέλεσμα.

  Πόσο ανταγωνιστικοί είμαστε σε σχέση με άλλες χώρες; Ποιοι είναι οι βασικοί "ανταγωνιστές" μας;

  Είμαστε αρκετά ανταγωνιστικοί πλέον. Το δικό μας cash rebate είναι ένα από τα πιο ψηλά στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι διαδικασίες μας είναι αρκετά ευέλικτες. Βέβαια, πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και γι’ αυτό ακόμα και έπειτα από δύο νομοθετικές παρεμβάσεις συνέχεια αξιολογούμε το πλαίσιο. Νομίζω πως αυτό αποτυπώνεται και στις παραγωγές που έρχονται ή δείχνουν ενδιαφέρον να έρθουν στη χώρα.

  Στους "ανταγωνιστές" σίγουρα είναι η Κροατία, η οποία έχει ένα φυσικό περιβάλλον που προσελκύει παραγωγές. Επίσης και άλλες βαλκανικές χώρες, η Τουρκία, αλλά και μεσογειακές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

  Ποιο είναι το μπάτζετ των παραγωγών; Υπάρχουν εκτιμήσεις σχετικά με το τι "αφήνουν" πίσω στη χώρα; 

  Αν και δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς το κέρδος από την προσέλκυση ξένων παραγωγών, σίγουρα τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι πολύ σημαντικά. Μερικά από αυτά είναι η αύξηση του τουρισμού μετά την προβολή που θα λάβει ένα μέρος, αλλά και ο εργασιακός παράγοντας, καθώς θα υπάρξει αύξηση της απασχόλησης στα σχετικά επαγγέλματα.

  Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για την υποστήριξη του χώρου. Πέρα από το cash rebate του ΕΚΟΜΕ, υπάρχει κι ένα νέο πρόγραμμα, ύψους 25 εκατ., από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για την εγγυοδοσία δανείων επιχειρήσεων στον οπτικοακουστικό χώρο. Πρόκειται για ένα από τα βασικά projects που υλοποιούμε, το οποίο θεωρώ πως επιβεβαιώνει πως η υποστήριξη οπτικοακουστικών παραγωγών είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου.

  Έχει αναθεωρηθεί το πλαίσιο που αφορά την κινηματογράφηση σε αρχαιολογικούς όρους; 

  Εμείς, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς μας για απλούστευση, έχουμε καταγράψει όλες τις αδειοδοτήσεις που δίνει κάθε δημόσιος φορέας για να γίνει μια οπτικοακουστική παραγωγή. Μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού −που έχει το μεγαλύτερο κομμάτι λόγω των αρχαιολογικών χώρων−, αλλά και με άλλα υπουργεία, όπως το Προστασίας του Πολίτη για μια παραγωγή, π.χ., που θέλει να κάνει ελεγχόμενες εκρήξεις, επιδιώκουμε κεντρικά και συντονισμένα να απλουστεύσουμε όλες τις διαδικασίες. Να μη διευκολύνουμε μόνο τη διαδικασία σε ad hoc βάση, αλλά να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο. Σε αυτή τη λογική προσπαθούμε να προωθήσουμε και τον θεσμό των film offices σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, ώστε να διευκολύνουν τοπικά αυτές τις διαδικασίες.

  Διεθνείς παραγωγές που αναμένεται να γυριστούν στην Ελλάδα έως το τέλος του 2021

  "Greek Freak" - Παραγωγή της Disney ύψους 16 εκατ. ευρώ, με εκτελέστρια εταιρεία παραγωγής τη Faliro House. Βασισμένη στη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Σενάριο του Αράς Αμέλ και σκηνοθεσία του Akin    Omotoso. Η ταινία θα προβληθεί στο Disney+. 

  "Knives out" - Το sequel της ταινίας, σε σκηνοθεσία Ράιαν Τζόνσον, θα έχει ως πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Γκρεγκ. Παραγωγή από ελληνικής πλευράς Faliro House, Χρήστος Κωνσταντακόπουλος.

  "Crimes of the Future" - Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ με τους Βίγκο Μόρτενσεν, Λέα Σεϊντού, Welket Bungue. Τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν τέλη Αυγούστου. Παραγωγή Αργοναύτες, Πάνος Παπαχατζής.

  "Jack Rayan" - Πρόκειται για τον 5ο κύκλο της σειράς της Paramount. Τα γυρίσματα θα γίνουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Παραγωγή Faliro House     & Blonde Production.

  "Κυκλάδες" - Γαλλική ταινία με γυρίσματα στα νησιά του Αιγαίου. Παραγωγή Blonde Production.

  Τέλος, η νέα ταινία της Νία Βαρντάλος αναμένεται από το φθινόπωρο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ