Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 16-Μαϊ-2021 08:25

  Στο μικροσκόπιο Κομισιόν-ΥΠΟΙΚ τα κρίσιμα σημεία του "Ηρακλή"

  Στο μικροσκόπιο Κομισιόν-ΥΠΟΙΚ τα κρίσιμα σημεία του "Ηρακλή"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Μετά το πράσινο φως από την Κομισιόν και την έγκριση της κρατικής εγγύησης των 12 δισ. ευρώ για την επέκταση του προγράμματος τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων ύψους 12 δισ. για επιπλέον 18 μήνες, το υπουργείο Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γιώργος Ζαββός βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την DGcom προκειμένου να διασφαλιστεί η αρχική αρχιτεκτονική του Ηρακλή. Επόμενο στάδιο η ψήφιση του νόμου από τη Βουλή στα τέλη του μήνα.

  Φορείς της αγοράς έχουν εισηγηθεί σειρά αλλαγών και προσθηκών, όπως για παράδειγμα, η επέκταση της περιόδου χάριτος για την αξιολόγηση των εταιρειών διαχείρισης, από την οποία κρίνεται η προμήθεια από τη διαχείριση την οποία λαμβάνουν, λόγω της πανδημίας και, κυρίως, λόγω της αναστολής των πλειστηριασμών και κάθε ένδικου μέσου. Μία άλλη, για παράδειγμα, αλλαγή σχετιζόταν με την προτεραιότητα πληρωμής των υποχρεώσεών τους, δηλαδή το λεγόμενο "waterfall” ή "καταρράκτης”.

  Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι ευρωπαϊκές αρχές είναι διατεθειμένες να εγκρίνουν προτεινόμενες αλλαγές, οι οποίες θα βοηθήσουν την αγορά και ταυτόχρονα τη στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει ταχύτατα η μείωση των κόκκινων δανείων. Από την άλλη πλευρά, γίνεται σαφές με όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία αλλαγή που θέτει σε κίνδυνο την καρδιά της αρχιτεκτονικής του Ηρακλή, η οποία συνοπτικά στηρίζεται σε δύο βασικές αρχές:

  Πρώτον, δεν πρέπει να αμφισβητηθεί η αρχή της μηδενικής κρατικής βοήθειας. Η κρατική εγγύηση που δίνεται στο κομμάτι της υψηλής διαβάθμισης (senior) των τιτλοποιήσεων έχει σχεδιαστεί με τρόπο που δεν αποτελεί κρατική βοήθεια. Παρέχεται εφόσον το τμήμα αυτό έχει βαθμολογηθεί από οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και να ανήκει σε επενδυτική βαθμίδα. Επιπλέον, για την εγγύηση αυτή, το Δημόσιο λαμβάνει προμήθεια σε βάθος 10ετίας και, τέλος, δίνεται εφόσον έχει ανακτηθεί το 50%+1 των δανείων.

  Δεύτερον, δεν θα πρέπει να επηρεάζεται ο κίνδυνος που συνδέεται με τα τιτλοποιημένα δάνεια και ειδικά για τα senior notes. Οι τιτλοποιήσεις τιμολογούνται από έχουν υπολογιστεί οι κίνδυνοι σε βάθος 10ετίας και επιπλέον έχει προσαρμοστεί η αποτίμησή τους, ώστε να αξιολογούνται με τουλάχιστον ΒΒ- για το senior τμήμα. Πρόκειται για μία βασική αρχή, η οποία συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο κατάπτωσης εγγύησης και μπορεί να αποβεί εις βάρος το δημοσίου συμφέροντος.

  Η επέκταση, λοιπόν, του σχήματος Ηρακλή για 18 επιπλέον μήνες, με στόχο από φέτος και σίγουρα από το 2022 να έχει μειωθεί ο δείκτης κόκκινων δανείων σε μονοψήφια ποσοστά και μάλιστα κάτω του 5%, σε συνδυασμό με την παροχή εγγυήσεων χωρίς να θεωρούνται κρατική βοήθεια, αποτελεί μία δύσκολη τεχνική αλλά απαραίτητη άσκηση και εξίσωση. Διότι, σε όλα αυτά γίνεται προσπάθεια να ενσωματωθούν βελτιώσεις που ζητούν οι φορείς της αγοράς, οι οποίοι τρέχουν το πρόγραμμα.

  Συνεπώς, μετά το πράσινο φως της κρατικής εγγύησης, DGcom και υπ. Οικονομικών βρίσκονται σε στενή συνεργασία προκειμένου να προκύψει ένα βελτιωμένο σχήμα, σε σχέση με τον Ηρακλή 1, αλλά χωρίς να θίγεται το σημείο της κρατικής ενίσχυσης και το συμφέρον του Δημοσίου.

  Οι συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε τελικό στάδιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εγκριθεί το σύνολο των προτεινόμενων διατάξεων. Αναμένεται η τυπική απάντηση προκειμένου να κατατεθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή.

  Υπενθυμίζεται ότι για τον Ηρακλή 2 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, και Πειραιώς) για δεύτερο γύρο τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων, ενώ στο ίδιο σχήμα προγραμματίζει να εντάξει τα κόκκινα δάνεια η Attica Bank.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ