Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Μαϊ-2021 14:50

  Θ. Σκυλακάκης: Στόχος η απορρόφηση 7,7 – 7,9 δισ. από το ταμείο ανάκαμψης το 2021

  Θ. Σκυλακάκης: Στόχος η απορρόφηση 7,7 – 7,9 δισ. από το ταμείο ανάκαμψης το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Με τον φιλόδοξο στόχο της απορρόφησης 7,7 - 7,9 δισ. ευρώ από το 2021 ξεκινά η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, που τελεί ως γνωστό, υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

  Αυτό τόνισε σήμερα ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης συμμετέχοντας σε πάνελ για το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

  Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι με βάση τον σχεδιασμό, το οικονομικό επιτελείο θέλει εκτός από τα περίπου 4 δισ. που θα είναι το ποσό της προκαταβολής, να ενεργοποιήσει έργα προϋπολογισμού 3,8-3,9 δισ. ευρώ, που θα φέρουν ισόποσους πόρους στα δημόσια ταμεία μέχρι και το τέλος του χρόνου.

  Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, θα είναι εφικτό αν έχουμε τη γρήγορη έγκριση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και φυσικά πετύχουμε τους ενδιάμεσους στόχους και τα ορόσημα τα οποία έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Σε ό,τι αφορά τις αμφιβολίες σχετικά με το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και την ικανότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι ενώ στα ΕΣΠΑ ισχύει ο κανόνας του ν+3, δηλαδή κάθε έργο δεσμεύει πόρους και τους απορροφά στα επόμενα τρία χρόνια, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει επιλεγεί ένα κανόνας ν -1.

  Όπως εξήγησε, έχει μπει μια άτυπη καταληκτική ημερομηνία μέχρι και τα μέσα του 2025, ένα χρόνο πριν το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο να υπάρχει ένας χρόνος περιθώριο να αντιμετωπιστούν οι όποιες καθυστερήσεις παρουσιαστούν κατά την υλοποίηση των έργων του προγράμματος.

  Ξεκαθάρισε επίσης ότι από τη γέννησή του, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν βασίζεται -όπως τα ΕΣΠΑ- σε ρυθμούς απορρόφησης των πόρων αλλά σε επίτευξη ενδιάμεσων στόχων και διαρθρωτικών οροσήμων. "Αν δεν τους πετυχαίνουμε, δεν θα παίρνουμε τα χρήματα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης

  Ο πρόεδρος της Grand Thorton που συμμετείχε ενεργά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της ελληνικής πρότασης κ. Νίκος Καραμούζης, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ, τόνισε ότι το σχέδιο αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την οριστική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

  Τόνισε πάντως ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα μοιραστούν χρήματα παρά μόνο σε βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, και συμβούλευσε τον Θ. Σκυλακάκη να δώσει βάρος στη διαφάνεια και να αποφύγει φαινόμενα διαφθοράς που θα εκθέσουν την χώρα.

  Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διαπίστωσε από την πλευρά του ότι το σχέδιο είναι καλά σχεδιασμένο με μια ορθολογική υπηρεσία διαχείρισης και είναι δυνατό να οδηγήσει την οικονομία και την κοινωνία ώστε να ξεπεράσουν τις συνέπειες των πρόσφατων διαδοχικών οικονομικών κρίσεων πρώτα λόγω της δημοσιονομικής περιπέτειας της περιόδου 2010 -2018 και στην συνέχεια της κρίσης που πυροδότησε η υγειονομική κρίση.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ