Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Μαϊ-2021 19:34

  Fitch: Η σταθερή πολιτική κατάσταση μπορεί να επιταχύνει την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα

  Fitch: Η σταθερή πολιτική κατάσταση μπορεί να επιταχύνει την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:28

  "Δύσκολη αλλά όχι αδύνατη" χαρακτήρισε ο Michele Napolitano της Fitch την επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα σε διάστημα 1-2 ετών. 

  Ο ανώτερος διευθυντής και επικεφαλής για τις αξιολογήσεις χωρών της Δυτικής Ευρώπης της Fitch μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών δήλωσε χαρακτηριστικά: "Είναι δύσκολο αλλά δεν είναι αδύνατο να επιστρέψει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Να σας θυμίσω ότι πριν την πανδημία όταν αναβαθμίσαμε την Ελλάδα σε "ΒΒ" είχαμε το Outlook θετικό. Με την εμφάνιση της πανδημίας αλλάξαμε το outlook σε σταθερό αλλά η συνέχιση της θετικής δυναμικής που είδαμε πριν την πανδημία είναι σημαντική για μελλοντική αξιολόγηση".

  Αναφέρθηκε ωστόσο σε παράγοντες οι οποίοι μπορούν να επιταχύνουν την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα. Οπως είπε ο πρώτος είναι ο πολιτικός παράγοντας, δηλαδή η σταθερή πολιτική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στη γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, συμπλήρωσε πως η βελτίωση στη διακυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντική για την αξιολόγηση των κρατικών οικονομιών. "Πιστεύουμε ότι όταν επιστρέψουμε στην οικονομική κανονικότητα η βελτίωση του θεσμικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα θα οδηγήσει στην υποστήριξη της οικονομίας και θα αυξήσει την ανάπτυξη" ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι επίσης σημαντικό.

  "Αν λοιπόν βελτιωθούν οι παραπάνω παράγοντες θα μπορούσαμε να δούμε την Ελλάδα να επιστρέφει στην επενδυτική βαθμίδα σε ένα διάστημα ενός-δύο ετών. Οπότε είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο" κατέληξε. 

  Σε κάθε περίπτωση ο κ. Napolitano παραμένει επιφυλακτικός καθώς όλα εξαρτώνται από την σωστή χρήση των απορροφούμενων κονδυλίων. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει κακή συμπεριφορά στο θέμα κατά το παρελθόν, αλλά επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί η υπευθυνότητα της κυβέρνησης και συγχρόνως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το πρόγραμμα Next Generation δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. Προάγει την διαφάνεια και την υπευθυνότητα των κυβερνήσεων. Και αυτό είναι το ζητούμενο κατέληξε ο κ. Napolitano.

   

  Marko Mrsnik (S&P): Πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας σε 12-18 μήνες

  Την άποψή του ότι υπάρχει μια στις τρεις πιθανότητα για μια πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας, τους επόμενους 12-18 μήνες εξέφρασε από την πλευρά του ο Marko Mrsnik, Ανώτερος διευθυντής, S&P Global Ratings, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

  "Αν η αύξηση του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης και υπάρξει ταυτόχρονη μείωση των κόκκινων δανείων, αυτή η αναβάθμιση γίνεται πιο πιθανή. Υπάρχει βέβαια ένα κενό δύο βαθμίδων και άρα δεν μπορώ να κάνω εικασίες για τον χρόνο πιθανής αναβάθμισης", ανέφερε ο κ. Mrsnik.

  Όλα εξαρτώνται από τα αν θα συνεχιστεί ακατάπαυστα η προσπάθεια για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αν θα μειωθεί η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ και αν θα επιτευχθεί ένα πιο ευνοϊκό προφίλ χρέους. Αν μειωθεί το εξωτερικό και κυβερνητικό χρέος, δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις.

  Σύμφωνα με τον κ. Mrsnik, θα πρέπει να εστιάσουμε στην περαιτέρω προώθηση δομικών αλλαγών. Τα οφέλη που θα αποκομίσει η Ελλάδα από τα χρήματα που θα δοθούν για ανάκαμψη θα είναι μεγάλα, καθώς θα λάβει ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της σε χρηματοδότηση.

  Ο κ. Mrsnik διευκρίνισε ότι η S&P πραγματοποίησε μια προσομοίωση που προέβλεψε άνοδο του ΑΕΠ μεταξύ 8-18% μέσα στα επόμενα έξι χρόνια. Ο οίκος αξιολογήσεων πιστεύει ότι οι προοπτικές θετικών αποτελεσμάτων από τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα μπορούν να πολλαπλασιαστούν αν προχωρήσουν ταχύτερα οι διαρθρωτικές αλλαγές.

  Η κρίση της πανδημίας έχει βέβαια εντείνει όλα τα άλλα προβλήματα, οπότε είναι κρίσιμο η ανάκαμψη να γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα, πράγμα το οποίο με τη σειρά του απαιτεί μια γρήγορη απορρόφηση των παρεχόμενων κονδυλίων.

  Ο κ. Mrsnik εκτιμά ότι η Ελλάδα έχοντας πλέον το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων από όλες τις άλλες χώρες, ευνοεί και την απορρόφηση των συγκεκριμένων κονδυλίων ανάκαμψης. Θεωρεί δε ότι ένας ακόμη παράγοντας που συνηγορεί σε αυτό, είναι η ταχεία βελτίωση στην ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ