Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Μαϊ-2021 18:24

  Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα αν οι κυβερνήσεις πάρουν τις σωστές αποφάσεις

  Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα αν οι κυβερνήσεις πάρουν τις σωστές αποφάσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Την θέση ότι το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο παρά την αύξησή του λόγω της πανδημίας και ότι θα είναι βιώσιμο και μακροπρόθεσμα αν οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετωπίσουν τα πάγια προβλήματα της οικονομίας, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.

  Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας (διακρατεί σήμερα το 55% του χρέους), τόνισε ότι σε μακροπρόθεσμη βάση οι προκλήσεις που αφορούν την Ελλάδα αλλά και άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι τέσσερις: η αύξηση της παραγωγικότητας και του δυνητικού επιπέδου ανάπτυξης, η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και η λήψη μέτρων κατά του δημογραφικού προβλήματος

  Ο κ. Ρέγκλινγκ άφησε να εννοηθεί ότι για το πρώτο πρόβλημα, η λύση είναι σχεδόν έτοιμη και ακούει στο όνομα Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι αναλογικά η πιο ευνοημένη από τα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά τα ποσά που εξασφάλισε για την περίοδο 2021-2026, ώστε να αυξήσει μεσοπρόθεσμα την παραγωγικότητα της οικονομίας, το δυνητικό ΑΕΠ και τη δυνατότητα πρωτογενών πλεονασμάτων. Τόνισε όμως ότι θα πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν και μέτρα κατά του δημογραφικού που δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας

  Μεσοπρόθεσμα, τόνισε ότι το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο λόγω των χαμηλών επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα από τις αγορές, της μακράς περιόδου αποπληρωμής (31 χρόνια) των δανείων από τον EFSF και τον ESM και των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων στα οποία είναι σήμερα το 55% του ελληνικού χρέους και των ευνοϊκών νομισματικών συνθηκών. Τόνισε ακόμη ότι και το spread με τα πιο ισχυρά ομόλογα της Ευρωζώνης έχει μειωθεί σημαντικά.

  Ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, κ. Δημήτρης Τσάκωνας, στη δική του τοποθέτηση πρόσθεσε στα θετικά στοιχεία του χρέους και το υψηλό ποσό των ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου που φτάνει σήμερα τα 33 δισ. ευρώ.

  Τόνισε ακόμη ότι με τις κατάλληλες διαχειριστικές πράξεις η Ελλάδα κατάφερε να συμπληρώσει την καμπύλη ομολόγων της εν μέσω πανδημίας και μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών τίτλων να δανείζεται σήμερα με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

  Ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Γιώργος Ζανιάς, παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι το ελληνικό χρέος που είναι σήμερα πάνω από 200% του ΑΕΠ, είναι πολύ περισσότερο βιώσιμο από ό,τι ήταν το χρέους 129,5% όταν η Ελλάδα έμπαινε στην περιπέτεια των μνημονίων. Απέκλεισε δε κάθε σκέψη για επιστροφή σε μέτρα λιτότητας μετά το τέλος της πανδημίας.

  Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του τμήματος οικονομίας κ. Εφη Αχτσιόγλου παρ’ όλα αυτά μετέφερε την ανησυχία της και για τη χρήση των κονδυλίων ανάπτυξης αλλά και για την κατάσταση της οικονομίας μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ