Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Μαϊ-2021 10:25

  Στόχος για απορρόφηση μεγαλύτερη από 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2021

  Στόχος για απορρόφηση μεγαλύτερη από 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να απορροφήσει από το Ταμείο Ανάκαμψης ποσό μεγαλύτερο από τα 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην προκαταβολή αποκάλυψε σήμερα από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

  Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό μπορούμε να απορροφήσουμε για φέτος πόρους ύψους 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην προκαταβολή του 13%, αλλά όπως είπε "θα επιδιώξουμε να πετύχουμε μεγαλύτερο ποσό". Τόνισε πάντως ότι από το 2022 έως και το 2026 η Ελλάδα θα ωφελείται κάθε χρόνο με πόρους ύψους 5,7 δισ. ευρώ.

  Τόνισε ακόμη ότι μέχρι και το Σεπτέμβριο θα ενεργοποιηθούν τέσσερα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ που θα αφορούν αποκλειστικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα προγράμματα αυτά αφορούν

  -Το ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 375 εκατ. ευρώ

  -Την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με προϋπολογισμό 260 εκατ. ευρώ

  -Τις παρεμβάσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα με προϋπολογισμό 520 εκατ. ευρώ

  -Το "εξοικονομώ επιχειρώντας" με προϋπολογισμό 420 εκατ. ευρώ

  Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η οικονομική πολιτική, εκτός από την ορθή αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι προσηλωμένη και στη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών που θα αυξήσουν τα περιθώρια χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, αλλά και στο πρόγραμμα της μείωσης φόρων.

  Αναφέρθηκε ειδικότερα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την προκαταβολή φόρου, την μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% που συζητούνται σήμερα στη Βουλή.

  Τόνισε τέλος ότι όποτε στο μέλλον προκύψει νέος δημοσιονομικός χώρος αυτός θα αξιοποιείται για τη μόνιμη μείωση φόρων.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ