Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Μαϊ-2021 19:03

  Ρέγκλινγκ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος - Πρέπει να αυξηθεί μακροπρόθεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης

  Ρέγκλινγκ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος - Πρέπει να αυξηθεί μακροπρόθεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Την βιωσιμότητα του ελληνικού ελληνικού χρέους επιβεβαίωσε από την Αθήνα, όπου βρέθηκε για να συμμετέχει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

  Στην συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Oικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο η Ελλάδα όσο και υπόλοιπη ΕΕ βγάινουν από την κρίση.

  "Με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη στο 6% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο . Κατά μέσο όρο τα κράτη μέλη της ΕΕ επανέλθουν στα επίπεδο του 2019. Το ίδιο θα συμβεί και με την Ελλάδα" είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

  Ο επικεφαλής του ΕΜΣ, ο οποίος κατέχει το 55% του συνολικού χρέους της χώρας, επιβεβαίωσε και σήμερα ότι το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο παρά την αύξηση του λόγω της πανδημίας, κάτι που όπως είπε συνέβη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

  Τόνισε ωστόσο ότι, σε μακροπρόθεσμη βάση, η βιωσιμότητα του χρέους θα εξαρτηθεί από την σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος τις αποκρατικοποιήσεις την βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και την μετάβαση στην μια πιο πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Όλα αυτά - είπε - θα εξασφαλίσουν υψηλή δυνητική ανάπτυξη σε μεγάλο ορίζοντα χρόνου, έναν παράγοντα αποφασιστικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

  Τόνισε τέλος ότι η υψηλή μακροχρόνια ανάπτυξη θα έχει θετική επίπτωση στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με καλές αμοιβές στο άμεσο μέλλον.

  Σταϊκούρας: "Έμπρακτη αλληλεγγύη"

  Την ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των θεσμών και των εταίρων για την ταχύτερη δυνατή εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο να γίνουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες πιο συνεκτικές και οι οικονομίες πιο ανθεκτικές επεσήμανε στην δική του τοποθέτηση ο υπουργός Οικονομικών, μετά την συνάντηση του με τον κ. Ρέγκλινγκ

  Όπως είπε, κάτι τέτοιο προϋποθέτει έμπρακτη αλληλεγγύη, γρήγορα αντανακλαστικά και υψηλές ταχύτητες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και εταίρων, ώστε να δικαιώσουμε την ιστορία της Ευρώπης ως δύναμης ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και συνοχής.

  Ο υπ. Οικονομικών τόνισε επίσης την ανάγκη να επανεξετάσουμε τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπό το πρίσμα της διασφάλισης της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών, αλλά και της παροχής της μέγιστης δυνατής ευελιξίας στην αντιμετώπιση κρίσεων, της προστασίας και ενθάρρυνσης των δημοσίων επενδύσεων και της διαφάνειας στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των όποιων αλλαγών.

  Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης με την εκμετάλλευσης της δημοσιονομικής ευελιξίας μέσω της οποίας προωθούνται και μειώσεις φόρων .

  Παράλληλα εν μέσω πανδημίας η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται από τις αγορές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια προχωρώντας μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις έχοντας προετοιμάσει από τις πρώτες χώρες με με τον πιο πλήρη τρόπο το σχέδιο της για το Ταμείο Ανάκαμψης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ