Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Μαϊ-2021 12:43

  Σταϊκούρας στο Bloomberg: Η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων του σχεδίου ανάκαμψης

  Σταϊκούρας: 'Ψήφος εμπιστοσύνης' της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας η σημερινή έξοδος στις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ελλάδα προχωρά με το πρόγραμμά της για την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση της πανδημίας, ακόμη και πριν φτάσουν τα πρώτα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

  "Είμαστε από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το πρόγραμμά τους και έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις", τόνισε ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του.

  Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι έτοιμη να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ενώ βρίσκονται σε ισχύ και πρότζεκτ όπως η παροχή τάμπλετ και λάπτοπ σε φοιτητές, αναφέρει το δημοσίευμα. Αντί να περιμένει τις πρώτες εκταμιεύσεις κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αναμένεται να λάβουν χώρα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, η Ελλάδα "καλύπτει το αρχικό κόστος με τους δικούς μας πόρους", ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

  Για την Ελλάδα, διακυβεύονται πολλά. Η κυβέρνηση στοιχηματίζει ότι το σχέδιο ανάκαμψης θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει το "μεγάλο επενδυτικό κενό που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των ετών οικονομικής κρίσης, το οποίο επιδεινώθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας", δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε 8,2% το 2020 λόγω πανδημίας, μετά την πτώση του ΑΕΠ της χώρας κατά 25% την τελευταία δεκαετία, ως απόρροια της κρίσης χρέους, αναφέρει το δημοσίευμα.

  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναμένει άνοδο του ΑΕΠ 3,6% φέτος και 6,2% το 2022, καθώς έρχεται βοήθεια με τη μορφή των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος. Η Αθήνα επιδιώκει επίσης τη συνέχιση του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γνωστό και ως PEPP, αλλά και μια πετυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού ως κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη, τονίζει το Bloomberg.

  "Ο στόχος είναι η επανεφεύρεση της χώρας με την οικοδόμηση μιας πιο εξωστρεφούς, ανθεκτικής, χωρίς αποκλεισμούς, ψηφιακής και πράσινης οικονομίας", δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ. Μόλις αποκατασταθεί η κανονικότητα, "η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε μια συνετή, ισορροπημένη και υγιή δημοσιονομική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών", πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας. Ο ίδιος έκανε σαφές επίσης ότι η Ελλάδα θα έχει ταυτόχρονα "λογικά" πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον.

  Ελληνικά ομόλογα

  Προσφάτως, η S&P Global Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα χρόνο για να επανέλθει στη ζώνη επενδυτικής βαθμίδας, προκειμένου η ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα PEPP, αναφέρει το δημοσίευμα.

  "Η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για να διατηρήσει και να βελτιώσει, σε όλες τις πτυχές, την τρέχουσα κατάσταση όλων των κρατικών τίτλων της", τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

  Η ΕΚΤ ενήργησε σωστά για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στην περίπτωση της Ελλάδας, "κάτι που είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχιστεί", πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μα μεγάλη πρόκληση βρίσκεται μπροστά: Τα "κόκκινα δάνεια" και η επίδρασή τους στον τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα τεράστιο απόθεμα "κόκκινων δανείων", το οποίο στο αποκορύφωμά του ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ. Ενώ το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στα 47 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020, ο δείκτης έκθεσης της χώρας σε NPEs παραμένει ο υψηλότερος στην ΕΕ.

  Η Ελλάδα έχει αποφασίσει την παράταση του σχεδίου "Ηρακλής" κατά 18 μήνες, σχέδιο που παρέχει κρατικές εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να μειώσουν περαιτέρω τα επισφαλή δάνεια, τονίζει το Bloomberg.

  "Είναι πολύ πιθανό ότι κάποιες συστημικές τράπεζες θα φτάσουν σε μονοψήφιο δείκτη NPEs έως τον Δεκέμβριο του 2021 και το 2022 όλες οι συστημικές τράπεζες θα πετύχουν τον στόχο", ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής μιας άλλης συστημικής λύσης, όπως η δημιουργία μιας "bad bank", όπως έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, "μόνο αφού λάβει υπόψη το υπόλοιπο απόθεμα NPLs, μαζί με πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις", κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ