Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Μαϊ-2021 11:44

  Ενρία: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πετύχει σημαντική μείωση των NPLs

  Ενρία: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πετύχει σημαντική μείωση των NPLs
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη σημαντική πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην εξυγίανση των ισολογισμών τους τα τελευταία χρόνια σημείωσε ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία σε συζήτηση που είχε με τον διευθυντή του Capital.gr, Σπύρο Δημητρέλη στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

  "Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και είναι πολύ θετικό ότι συνεχίζουν να τακτοποιούν τους ισολογισμούς τους. Υπάρχουν βέβαια ακόμα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που πρέπει να τακτοποιηθούν αλλά αναμένονται πολλές συμφωνίες και το επόμενο διάστημα", ανέφερε ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου.

  Κάλεσε δε τις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν τη δουλειά και να ολοκληρώσουν τις συμφωνίες για την περαιτέρω μείωση των "κόκκινων" δανείων, σημειώνοντας ότι θα έχουν την στήριξη της ΕΚΤ.

  Όσον αφορά τα εργαλεία για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Ενρία ανέφερε ότι ο ίδιος είναι υπέρμαχος των ευρωπαϊκών λύσεων και προγραμμάτων. 

  "Αυτό δεν υπάρχει τώρα στο τραπέζι και έτσι οι τράπεζες μπορούν να επιλέξουν σε εθνικό επίπεδο τα εργαλεία. Στην Ελλάδα το Πρόγραμμα "Ηρακλής" έχει καλά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, το αναγνωρίζουμε αυτό και το υπογραμμίζουμε. Παράλληλα, σε άλλες χώρες έχουν λειτουργήσει με καλά αποτελέσματα οι εταιρείες διαχείρισης διαθεσίμων. Αυτά τα δύο εργαλεία μπορεί να είναι αλληλοσυμπληρωματικά".

  Σημείωσε ταυτόχρονα ότι παραμένουν σημαντικές προκλήσεις, επισημαίνοντας ότι σε όλα τα υποστηρικτικά μέτρα θα πρέπει να εξετάζεται πάντα ο πιστωτικός κίνδυνος, ενώ πάντα υπάρχει η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις. 

  Εταιρική διακυβέρνηση 

  Για το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης ο κ. Ενρία σημείωσε ότι απασχολεί ιδιαίτερα το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ το οποίο έχει ζητήσει τα τελευταία χρόνια διαρθρωτικά μέτρα από πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες. 

  "Οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει τα τελευταία χρόνια τη διακυβέρνησή τους. Ψηφίστηκαν νόμοι, υπήρξε μια ανανέωση των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών. Σύντομα θα εκδώσουμε έναν νέο οδηγό για την αξιολόγηση συνολικά των τραπεζών στην Ευρώπη".

  Ερωτηθείς για την κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Ενρία έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις πρόσφατα, με τις ελληνικές τράπεζες να επιστρέφουν στην αγορά με εκδόσεις διαφορετικών εργαλείων και ομολόγων. 

  "Οι περισσότερες εκδόσεις ήταν πολύ καλές, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό είναι ένα θετικό σημάδι καθώς δημιουργεί πολλές δυνατότητες για τις τράπεζες", πρόσθεσε. 

  Για τον ρόλο των ελληνικών τραπεζών στην ανάκαμψη της οικονομίας ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σημείωσε ότι στην Ελλάδα έχει υπάρξει ανάπτυξη του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις. 

  "Στο τέλος του 2020 ήταν 10% η ανάπτυξη αυτή και αυτό συνεχίζεται και το πρώτο τρίμηνο - η δανειοδότηση αναπτύσσεται αλλά η παροχή δανείων από μόνη της δεν αρκεί, πρέπει να έχουμε καλά δάνεια, αν έχουμε πάλι μη εξυπηρετούμενα δάνεια το πρόβλημα απλώς θα διαιωνίζεται", προειδοποίησε. 

  Η κρίση δεν έχει τελειώσει 

  "Θέλουμε ο τραπεζικός τομέας να έχει επαρκή κεφάλαια, η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Αυτό είναι σημαντικό ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να αναλάβουν τον ρόλο που τους αναλογεί μετά την πανδημία. Είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση σε καιρό ειρήνης και ο τραπεζικός τομέας πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί. Οι καλές κεφαλαιακές θέσεις είναι σημαντικές για να υπάρξει συνέχιση της χρηματοδότησης των οικονομιών", ανέφερε. 

  Τέλος, σχολίασε και τις ανησυχίες για μια απότομη έκρηξη του πληθωρισμού που έχουν αποτυπωθεί και στην αύξηση των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα, σημειώνοντας ότι σε κάποιο βαθμό "οι τράπεζες το ανέμεναν αυτό καθώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια πίεση στα περιθώρια των επιτοκίων. Μια απότομη αύξηση πάντως μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικούς κινδύνους και εμείς ως Εποπτικό Συμβούλιο έχουμε δει προβλήματα από τη μόχλευση και την έκθεση στον κίνδυνο. Πρέπει κανείς να εξετάζει πολύ προσεκτικά κομμάτια των αγορών που μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά από μια απότομη αύξηση των επιτοκίων".

  Έστειλε τέλος ένα θετικό μήνυμα, σημειώνοντας ότι "μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς οι προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν γρήγορη ανάκαμψη - θα φτάσουμε το 2022 στα προ κρίσης επίπεδα. Η ανάκαμψη μπορεί όμως να είναι δύσκολη, κάποιοι τομείς μπορεί να μην επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα καθώς η ανάκαμψη δεν είναι ίδια παντού. Είναι σημαντικό λοιπόν ο τραπεζικός τομέας να είναι ισχυρός για να εκτελέσει την αποστολή του να χορηγεί δάνεια δηλαδή για την ανάκαμψη της οικονομίας".

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Γ. Ζαββός: Οι ελληνικές τράπεζες γίνονται και πάλι επενδύσιμες - Καταλύτης ο "Ηρακλής"

  * Τράπεζες: Η επόμενη μέρα έρχεται με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ