Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Μαϊ-2021 08:00

  ''Ώρα μηδέν'' για το νέο Εργασιακό

  Κ. Χατζηδάκης: Όλες οι αλλαγές που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Aντίστροφη μέτρηση λίγων ωρών ''τρέχει'' για τη δημοσιοποίηση του εργασιακού νομοσχεδίου του Υπουργού Εργασίας, κου Κωστή Χατζηδάκη.

  Το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του σχετικού ν/σ και έπειτα θα έρθει σε δημόσια διαβούλευση.

  Πρόκειται για το πρώτο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, επί συνόλου τριών που ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας για φέτος. Θα ακολουθήσει το ν/σ για την αναδιαμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης και έπειτα, για την αναδιοργάνωση του τοπίου της κατάρτισης.

  Όσον αφορά τις διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ''καλύπτουν'' βασικά πεδία που διέπουν από τις εργασιακές σχέσεις από το χρόνο εργασίας έως τις αποζημιώσεις απόλυσης και από το συνδικαλισμό έως τις άδειες.

  Μεταξύ των διατάξεων που ξεχωρίζουν είναι εκείνες που αφορούν την ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την αύξηση των υπερωριών και τη θέσπιση της ''ψηφιακής κάρτας εργασίας''.

  Επίσης, θα προβλέπει τη διεύρυνση των λόγων απόλυσης, αλλά και την εξίσωση του ''καθεστώτος'' απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και τους υπαλλήλους.

  Παραπέρα, αναφορικά με τις κυριακάτικες αργίες για ορισμένες δραστηριότητες, καταργούνται.

  Αλλαγές, όμως, θα προβλέπει και στο συνδικαλιστικό νόμο, καθώς προβλέπεται η υποχρεωτική εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο η εξ αποστάσεως ψήφος στα συνδικάτα

  Επίσης, θεσπίζεται η ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) σε κλάδους κοινής ωφέλειας (μετρό, κλπ.) κατά τη διάρκεια της απεργίας.

  Παράλληλα, προβλέπεται συνδικαλιστική ΄΄κάλυψη'' σε έως τώρα ''ακάλυπτους'' συνδικαλιστικούς χώρους. Εξάλλου, αυξάνονται οι γονικές άδειες των πατεράδων.

  Τέλος, προβλέπεται το ''δικαίωμα αποσύνδεσης'' για τους υπαλλήλους που εργάζονται εξ αποστάσεως (τηλεργασία).

  Ατομική διευθέτηση χρόνου εργασίας-αύξηση υπερωρίων -ψηφιακή κάρτα εργασίας

  Σχετικά, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, βάσει του νομοσχεδίου, θα μπορεί να ισχύσει σε επιχειρήσεις που είτε δεν υπάρχουν καθόλου συνδικάτα ή αν το θέλει ο ίδιος ο εργαζόμενος (μετά από αίτημά του)

  Παρέχεται, δηλαδή, η δυνατότητα σε όσους εργαζόμενους το επιθυμούν, να εργαστούν λίγο περισσότερο για κάποιες μέρες και λιγότερο κάποιες άλλες, ή ακόμα και να δουλέψουν 4 ημέρες την εβδομάδα, αντί να δουλεύουν 5 μέρες την εβδομάδα.

  Εναλλακτικά, μπορούν να πάρουν 6 εβδομάδες άδεια τον χρόνο, αντί να πάρουν 4 εβδομάδες άδεια. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται χωρίς να μειώνονται οι αποδοχές τους ή να αυξάνεται ο μέσος όρος χρόνου εργασίας τους που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τις 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα, τονίζεται από το Υπ. Εργασίας.

  Οι αλλαγές στο ''καθεστώς'' της διευθέτησης της εργασίας συνδυάζονται με εκείνες στο "καθεστώς'' των υπερωριών, το οποίο θα προβλέπει πλεόν αύξηση τους στις 150 ετησίως από τις 96 που είναι στη βιομηχανία και τις 120 (σ.σ. αμείβεται με προσαύξηση 40% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο) που είναι στους άλλους τομείς της οικονομίας.

  Από πλευράς Υπ. Εργασίας έχει τονιστεί συγκεκριμένα πως οι υπερωρίες και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι δύο διαφορετικοί μηχανισμοί που υπάρχουν σήμερα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

  Η βάση και για τους δύο μηχανισμούς ήταν και παραμένει το 8ωρο. Με βάση λοιπόν το 8ωρο, μπορεί ο εργαζόμενος:

  * Με τον ένα μηχανισμό (τις υπερωρίες) να δουλέψει παραπάνω ώρες για κάποιες μέρες και να τις πληρωθεί.

  * Με τον άλλο μηχανισμό (τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας) να δουλέψει παραπάνω για κάποιες μέρες και να παίρνει ως αντάλλαγμα ελεύθερες τις Παρασκευές (στην περίπτωση της 4ήμερης εργασίας) ή περισσότερα ρεπό ή παραπάνω άδειες σε περιόδους του χρόνου που επιθυμεί.

  Οι εργαζόμενοι ήταν και παραμένουν ελεύθεροι να διαλέξουν όποιον από τους δύο μηχανισμούς βολεύει τους ίδιους, σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας. Το μόνο που αλλάζει είναι, ότι η επιλογή του μηχανισμού της διευθέτησης θα μπορεί να γίνεται και με αίτημα του ίδιου του εργαζομένου.

  Για τη διασφάλιση της νόμιμης εφαρμογής τόσο της ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όσο και της αύξησης των υπερωρίων, το εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπει την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Πρόκειται για έναν ψηφιακό μηχανισμό που θα συνδέει τους εργαζόμενους μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους (ή του κινητού ή του τάμπλετ τους) με το σύστημα ''Εργάνη ΙΙ'' του Υπουργείου Εργασίας.

  Έτσι, θα καταγράφονται αυτόματα και ηλεκτρονικά, και χωρίς την παρέμβαση τρίτου, τόσο η υπερωριακή απασχόληση, όσο και ο χρόνος εργασίας συνολικά.

  Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (τράπεζες – βιομηχανία) και θα επεκταθεί το συντομότερο δυνατό σε όλο τον χώρο της εργασίας.

  Απεργίες: Εξ αποστάσεως ψηφορορία και ελάχιστη υπηρεσία στις ΔΕΚΟ

  Σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις και στο συνδικαλισμό. Μεταξύ των σχετικών παρεμβάσεων είναι και αυτές που αφορούν τις απεργίες.

  Συγκεκριμένα, θεσπίζεται η υποχρεωτική εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο και η εξ αποστάσεως ψήφος στα συνδικάτα.

  Επίσης, θεσπίζεται η ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) σε κλάδους κοινής ωφέλειας (μετρό, κλπ.) κατά τη διάρκεια της απεργίας.

  Την ίδια ώρα, εισάγει μια σειρά από προβλέψεις για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων σε συνεργατικές πλατφόρμες, όπως τα delivery, courier κ.λπ.

  Απολύσεις: Διευρύνονται οι λόγοι απαγόρευσης, εξισώνονται οι όροι για υπαλλήλους -εργατοτεχνίτες

  Στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει ειδική διάταξη με έναν διευρυμένο κατάλογο σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους απαγορεύεται πλήρως να γίνει μια απόλυση.

  Πέραν λοιπόν της απαγόρευσης απόλυσης για λόγους καταγωγής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδικαλιστικής δραστηριότητας, προστίθενται και άλλοι λόγοι απαγόρευσης. Συγκεκριμένα, θα απαγορεύεται η απόλυσή πατέρα που αποκτά παιδί για 6 μήνες από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού του, η απόλυση εργαζομένου σε περίπτωση που εργαζόμενος ζητά να προχωρήσουν σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας του εργαζομένου και ο εργοδότης αρνείται και η απόλυση εργαζομένου απασχολείται με τηλεργασία και ασκεί το θεσπιζόμενο με το νομοσχέδιο "δικαίωμα της αποσύνδεσης" .

  Επίσης, εξισώνονται οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών, που μέχρι σήμερα υπολογίζονταν σε λίγα μεροκάματα, με εκείνες των υπαλλήλων, που ισοδυναμούν με μισθούς έως και 12 μηνών.

  ''Ανοίγουν'' επαγγέλματα τις Κυριακές

  Παράλληλα, το εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπει το άνοιγμα τις Κυριακές στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους ακόλουθους κλάδους:

  * Παραγωγή - αποθήκευση - μεταφορά - διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού. Για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως, τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής και παράδοσης θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης και οι αποθήκες του.

  *Εφοδιαστική αλυσίδα ("logistics”), ιδίως παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής και διανομής εμπορευμάτων .

  *Κέντρα κοινών υπηρεσιών ("shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων.

  * Κέντρα δεδομένων ("data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων,

  *Ψηφιοποίηση έγχαρτου αρχείου.

  *Παροχή υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών.

  *Παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ