Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Μαϊ-2021 12:02

  ING: H δημοσιονομική "απάντηση" της Ελλάδας στην πανδημία ξεπερνά αυτή των ΗΠΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αν και το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες να ανακάμψουν από την κρίση Covid-19, ωστόσο η ζήτηση για τα κεφάλαια αυτά είναι χαμηλή, όπως επισημαίνει η ING σε νέα της έκθεση. Παράλληλα,  αυτή η συνολική δημοσιονομική στήριξη της ευρωζώνης έναντι της πανδημίας, δεν συγκρίνεται με αυτή των ΗΠΑ, η οποία είναι τουλάχιστον διπλάσια. Μόνο η Ελλάδα ξεχωρίζει καθώς η δημοσιονομική στήριξη ξεπερνά κατά πολύ αυτή των ΗΠΑ.

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει ο ολλανδικός οίκος, με 672,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και δανείων να είναι διαθέσιμα από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι χώρες έχουν αρχίσει και υποβάλουν τα σχέδιά τους. Αλλά η ζήτηση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, είναι μέτρια στην καλύτερη περίπτωση. Μόνο 14 από τις πιθανές 27 προτάσεις έχουν κατατεθεί (έως χθες), με αποτέλεσμα η Κομισιόν να κάνει την προθεσμία για τις αιτήσεις πιο ευέλικτη. Με πολύ λίγες χώρες να επιλέγουν να αιτηθούν για δάνεια, το συνολικό ποσό των προτάσεων ανέρχεται σε "μόλις" 433 δισ. ευρώ, πολύ μακριά του συνολικού ποσού.

  ;ko'

  Ο αντίκτυπος του σχεδίου αυτού για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σίγουρα σημαντικός, αν και η ζήτηση είναι σχετικά περιορισμένη, όπως επισημαίνει η ING.  Τα 433 δισ. ευρώ αφορούν ολόκληρη την περίοδο 2021-2026 για σχεδόν όλες τις χώρες. Αυτό καθιστά τη δημοσιονομική επίπτωση του σχεδίου για την αρχική φάση ανάκαμψης της Ε.Ε καθόλου εντυπωσιακό.

  Κοιτάζοντας τις πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες που έχουν κάνει ή υποσχεθεί να κάνουν οι χώρες ως απάντηση στον Covid-19, οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν με ένα επιβλητικό 25,5% του ΑΕΠ. Αυτό περιλαμβάνει την εγκεκριμένη πρόταση για το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης, αλλά όχι τις νέες προτάσεις του Προέδρου Μπάιντεν, οι οποίες δεν έχουν ακόμη εγκριθεί στο Κογκρέσο. Για την ευρωζώνη αυτό το ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 12,4% του ΑΕΠ μετά και την προσθήκη του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στις εθνικές δημοσιονομικές δαπάνες για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αυτό μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση του συνολικού ποσού, καθώς ενδέχεται να υπάρχει διπλή μέτρηση σε έργα που είχαν αρχικά προγραμματιστεί να χρηματοδοτηθούν σε εθνικό επίπεδο, τα οποία τώρα περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης RRP.

  Όπως σημειώνει η ING, πέραν του συνολικού αντικτύπου είναι σημαντικό να εξεταστεί η δημοσιονομική ώθηση σε μεμονωμένες χώρες, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τα κράτη που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

  Νικήτρια η Ελλάδα

  Με βάση και του σημαντικού ύψους των δανείων που θα λάβουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αυτές οι χώρες αποτελούν τους πρωταγωνιστές παγκοσμίως όσον αφορά τις δημοσιονομικές δαπάνες ως απάντηση στο Covid-19.

  Η Ελλάδα, όπως τονίζει η ING, ξεπερνά ακόμη και τις ΗΠΑ με στήριξη ύψους 32,1% του ΑΕΠ, αν και ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι μικρότερος, καθώς το μέρος της ελληνικής πρότασης που αφορά τα δάνεια προορίζεται για τη μερική χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Η Ιταλία βρίσκεται στο 21,9% του ΑΕΠ, επίσης πολύ ψηλά στη λίστα.

  kl

  Συνολικά, είναι σημαντικό να εκτιμηθεί και η πιθανότητα διπλής καταμέτρησης (χρηματοδότηση RRF για αρχικά εθνικά χρηματοδοτούμενες προτάσεις), όπως σημειώνει ο οίκος.

  Παράλληλα, είναι σημαντικό και το χρονοδιάγραμμα καθώς η στήριξη των ΗΠΑ που έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής έχει πολύ μεγαλύτερο άμεσο αντίκτυπο από τις προτάσεις ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ιταλίας και της Ελλάδας. Η Ισπανία και η Πορτογαλία κατέχουν επίσης υψηλή θέση, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

  Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει η ING, οι μεγάλες "νίκες" σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο του Ταμείου Ανάκαμψης θα σημειωθούν στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, καθώς οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την τάση της ανάπτυξης, η οποία ήταν ένα σαφές πρόβλημα της ευρωζώνης από την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Το "χρυσό" παράθυρο ευκαιρίας ύψους έως €21 δισ. της ΕΚΤ για την Ελλάδα

  * Fitch: Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και το Ταμείο Ανάκαμψης εκτοξεύουν τις προοπτικές της Ελλάδας

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ