Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Μαϊ-2021 16:51

  Οι προϋποθέσεις δημιουργίας ενός ισχυρού ελληνικού ναυτιλιακού cluster

  Οι προϋποθέσεις δημιουργίας ενός ισχυρού ελληνικού ναυτιλιακού cluster
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Γεωργίου

  Σε "στοίχημα" για την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία έχει αναδειχτεί η ανάπτυξη του ναυτιλιακού cluster, το οποίο ενισχύεται σταθερά, αλλά δεν αντιστοιχεί ακόμη στη δυναμική της εγχώριας πλοιοκτησίας.


  Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ομιλητές του πάνελ για τη "βελτίωση της επίδρασης του ελληνικού ναυτιλιακού cluster" που διοργάνωσε σήμερα (10/5) το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

  Οδηγός η παράδοση και οι επιτυχίες

  "Το ελληνικό cluster είναι ένα κρυφό διαμάντι. Όλοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο ναυτιλιακό έθνος, ωστόσο, πολλοί ξεχνούν ότι υπάρχουν οι κατάλληλες εταιρείες να ενισχύσουν το έργο και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πλοιοκτητών" σημείωσε αρχικά ο συντονιστής της συζήτησης, Γιώργος Τεριακίδης, περιφερειακός διευθυντής Ανατολικής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας του νηογνώμονα DNV GL.

  "Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο cluster" σημείωσε από την πλευρά του ο Κωστής Φραγκούλης, πρόεδρος και CEO της Franman και του International Propeller Club. "Έχουμε επιτυχίες, όπως η εξάπλωση των κατασκευαστών εξοπλισμού στα διεθνή ναυπηγεία, και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε" πρόσθεσε.

  Στη συζήτηση συμμετείχε και η Ράνια Πατσιοπούλου, Marine Global Strategic Accounts and Business Development SKF GROUP Ελλάδος, η οποία επεσήμανε ότι αναγνωρίζονται διεθνώς οι γνώσεις των επιχειρήσεων του ελληνικού cluster. "Σήμερα έχουμε πολλές καινοτόμες ιδέες μέσα από τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες δουλεύουν κοντά στους πλοιοκτήτες" σημείωσε.

  Οι προϋποθέσεις ανάπτυξης

  "Οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, αλλά δεν είναι τόσες πολλές όσες θα έπρεπε να είναι" σχολίασε ο Διονύσης Χριστοδουλόπουλος, Managing Director της MAN Energy Solution Hellas.

  "Για παράδειγμα, στη Σκανδιναβία λειτουργούν πολλές μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική διεθνή ανάπτυξη, βασιζόμενες σε συγκεκριμένο πλάνο" είπε.

  Για τον ίδιο, οι προϋποθέσεις αντίστοιχης ανάπτυξης και για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι οι εγχώριες συνέργειες για Έρευνα και Ανάπτυξη, η υιοθέτηση εταιρικής νοοτροπίας, το διεθνές πελατολόγιο, η επέκταση και πέραν των παραδοσιακών επιχειρηματικών τακτικών, η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και οι ψηφιακές υπηρεσίες. 

  "Δεν ανταγωνιζόμαστε τον εγχώριο, αλλά το διεθνή παίκτη" σημείωσε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, θέτοντας και το ζήτημα έλλειψης ενός υποστηρικτικού πλαισίου για την ενίσχυση της δυναμικής του cluster. 

  Στην ανάγκη αναγέννησης της ναυπηγικής βιομηχανίας για την ανάπτυξη του cluster στάθηκε τέλος ο κ. Φραγκούλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά το επιτυχημένο παράδειγμα της Σύρου. "Μπορούμε να γίνουμε ξανά δυνατοί στα ναυπηγεία" είπε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ