Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Μαϊ-2021 08:26

  Η Ελλάδα στο top 3 της Ε.Ε. στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ

  Η Ελλάδα στο top 3 της Ε.Ε. στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Στην 3η θέση, ως προς το ποσοστό απορρόφησης της συνολικής Ενωσιακής Στήριξης για το σύνολο των ταμείων, κατατάσσεται η Ελλάδα ανάμεσα στα κράτη - μέλη, σύμφωνα, με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα πληρωμής της κάθε χώρας. Τον Ιούλιο του 2019, η Ελλάδα βρίσκονταν στην 12η θέση. 

  Ανά Ταμείο, η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση στην απορρόφηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ - ERDF), όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ - ESF), όπως παρουσιάζεται και στα σχετικά διαγράμματα.

  Η αύξηση των δαπανών κατά τα τελευταία δύο έτη υλοποίησης του ΕΣΠΑ το οποίο χειρίζεται ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Τσακίρης, αποτυπώνεται και στη συγκριτική κατάταξη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως αυτή παρουσιάζεται στη σχετική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  Από το 2019 μέχρι και σήμερα, η ποσοστιαία απορρόφηση των διαθέσιμων ενωσιακών πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 αυξήθηκε σημαντικά.

  Συγκεκριμένα, από την έναρξη της προγραμματικής περιόδου το 2014, μέχρι και το τέλος του 2018, είχαν πραγματοποιηθεί, αθροιστικά, δαπάνες της τάξεως των 4 δισ. ευρώ (ποσοστό 23,64%).

  Στο τέλος του 2020 οι δαπάνες ανήλθαν στα 10 δισ. ευρώ (ποσοστό 58,61%), ενώ τον Απρίλιο του 2021, οι δαπάνες άγγιξαν τα 10,3 δισ. ευρώ (ποσοστό 60,6%).

  Εν τω μεταξύ για το νέο ΕΣΠΑ, στόχος της Ελλάδας είναι να υπογράψει πρώτη από όλες τις χώρες της ΕΕ το "εταιρικό σύμφωνο". Εντός της εβδομάδας η Ελλάδα θα στείλει το δεύτερο draft και στοχεύει να υπογράψει το "εταιρικό σύμφωνο” τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

  Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο ΕΣΠΑ θα έχει αρκετές καινοτομίες όπως για παράδειγμα ξεχωριστό επιχειρησιακό πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας και πλήρη εμπλοκή των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών τόσο για τις συγχρηματοδοτήσεις όσο και για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την ωρίμανση έργων. 

  λδσξσφξκ

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ