Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Απρ-2021 13:55

  Τι αλλάζει στις επενδύσεις στη φαρμακευτική κάνναβη

  Τι αλλάζει στις επενδύσεις στη φαρμακευτική κάνναβη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Σε αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου για την εξαγωγή, διάθεση και κυκλοφορία των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια όπως λέει ο νομοθέτης, να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές τελικού προϊόντος. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στην Ελλάδα 94 άδειες για καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης, ενώ μέσω των αλλαγών που προωθούνται η ελληνική πολιτεία εκτιμά ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα μπορούσε να φέρει στην οικονομία 1,2 δισ. ευρώ μετά από 12 έτη από 0,06 δισ. ευρώ το πρώτο έτος υλοποίησης των επενδύσεων.

  Με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε την Τετάρτη στη Βουλή, το αρμόδιο υπουργείο επιδιώκει, όπως αναφέρεται στην ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης, να απλοποιήσει τη διαδικασία, να άρει τις ασάφειες που έχουν εντοπιστεί στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και να διευκολύνει την εξαγωγή των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, στα πρότυπα της διαδικασίας εξαγωγής που ισχύει για τα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα. 

  Με την προτεινόμενη εξαγωγική διαδικασία, ένα προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να κυκλοφορήσει στη χώρα όπου πρόκειται να εισαχθεί με βάση απόφαση της αλλοδαπής αρμόδιας αρχής χωρίς να είναι απαραίτητη και η έγκριση της κυκλοφορίας του στην Ελλάδα. Για την κυκλοφορία του στην Ελλάδα παραμένει σε ισχύ το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει την έκδοση ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ) πριν τη διάθεση του σε ασθενείς. 

  Η ρύθμιση αφορά στους επενδυτές που σκοπεύουν να επενδύσουν στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης ενώ δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης εξαγωγών ακολουθώντας  τις απαιτήσεις της αγοράς και τη ζήτηση ξηρού ανθού κυρίως από την ευρωπαϊκή αγορά. 

  Οι βασικές αλλαγές

  Οι βασικές αλλαγές στο καθεστώς παραγωγής, διάθεσης και εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη THC άνω του 0,2%, που φέρνει το σχέδιο νόμου είναι οι εξής: 

  - Καθορίζονται ειδικότεροι όροι για την έκδοση άδειας παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή του ξηρού ανθού αποκλειστικά για εξαγωγή.  
  - Εγκρίνεται εφεξής σε δύο στάδια αντί ενός που ισχύει, το σύνολο των δραστηριοτήτων των μεταποιητικών μονάδων επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης (της εγκατάστασης (πρώτο) και λειτουργίας (δεύτερο)
  - Προβλέπεται η καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου και στις περιπτώσεις τροποποίησης των εγκρίσεων εγκατάστασης και λειτουργίας των μεταποιητικών μονάδων.
  - Απαιτείται νέα έγκριση εγκατάστασης και τροποποίηση της έγκρισης λειτουργίας σε οποιαδήποτε μεταβολή της ασκούμενης δραστηριότητας των μεταποιητικών μονάδων 
  - Απαγορεύεται η εγκατάσταση της δραστηριότητας καλλιέργειας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε περιοχές γης υψηλής παραγωγικότητας. 
  - Προβλέπεται η καταβολή ανταποδοτικού τέλους υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ) ποσού 2.500 ευρώ συν 400 ευρώ ανά μορφή και περιεκτικότητα με δυνατότητα αναπροσαρμογής του, για τη χορήγηση άδειας παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αποκλειστικά για εξαγωγή. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ