Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Απρ-2021 21:00

  Επενδυτική βαθμίδα μέσα στο επόμενο 12μηνο περιμένουν στο ΥΠΟΙΚ

  Επενδυτική βαθμίδα μέσα στο επόμενο 12μηνο περιμένουν στο ΥΠΟΙΚ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Μέχρι τις αρχές του δεύτερο τριμήνου του 2022 αναμένει το ΥΠΟΙΚ να ανακτήσουν τα ελληνικά ομόλογα την ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-) μετά και την ευχάριστη έκπληξη της αναβάθμισης από την S&P της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, από την βαθμίδα ΒΒ- στην βαθμίδα ΒΒ.

  Με την αναβάθμιση αυτή, η Standard & Poor's είναι ο δεύτερος οίκος αξιολόγησης μετά την Fitch που τοποθετεί την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ, δηλαδή ένα "σκαλί" κάτω από την ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-. Προς το παρόν, μόνο η Moody’s και η DBRS , διατηρούν ακόμη στις δικές τους κλίμακες την αξιολόγηση της Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 και BB(low) δηλαδή τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. 

  Ωστόσο, σε πρόσφατη τοποθέτηση του σε ημερίδα του Economist ο εκπρόσωπος της Moody's, Colin Ellis εμφανίστηκε σχεδόν ενθουσιώδης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις προοπτικές της οικονομίας. Με αυτό το δεδομένο, κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει από τον μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης μια κίνηση ανάλογη της S&P στην δική του αξιολόγηση που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θεωρείται βέβαιο ότι και ο καναδικός οίκος DBRS θα ακολουθήσει στη δική του δεύτερη αξιολόγηση στις 7 Σεπτεμβρίου.

  Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας είναι πολλαπλά επιθυμητή, αφού θα μειώσει περαιτέρω τις αποδόσεις, διατηρώντας το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα. Επιπλέον, η ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα του ΒΒΒ- είναι απαραίτητη για να γίνουν οι ελληνικοί τίτλοι, επισήμως αποδεκτοί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, την γνωστή ποσοτική χαλάρωση (QE). 

  Τον περασμένο Μάρτιο η κεντρική τράπεζα του ευρώ, έκανε κατ’ εξαίρεση δεκτά τα ελληνικά ομόλογα, στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) συμβάλλοντας σημαντικά στις χαμηλές πτήσεις των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων. Όπως έχει ανακοινωθεί όμως, το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να τερματιστεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022. Κάτι τέτοιο, αναμένεται να φέρει αναταράξεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αν, λόγω της απουσίας επενδυτικής βαθμίδας, μείνουν "ακάλυπτα" από την ΕΚΤ. 

  Ένα επιπλέον κέρδος της επενδυτικής βαθμίδας είναι ότι η πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού δημοσίου, θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, μειώνοντας το κόστος δανεισμού τους, κάτι που σταδιακά θα περάσει και στα δάνεια προς την πραγματική οικονομία.

  Οι προκλήσεις 

  Παρά το ευνοϊκό κλίμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι τέσσερις οίκοι αξιολόγησης θέτουν τρεις προϋποθέσεις για επόμενες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. 

  Η πρώτη είναι, μετά την υποχώρηση της πανδημίας, το ελληνικό χρέος να περάσει ξανά σε τροχιά αποκλιμάκωσης ως ποσοστού του ΑΕΠ. Αυτό αναμένεται να γίνει καθώς η αύξηση του χρέους κατά 25,1% του ΑΕΠ ήταν αποτέλεσμα της ύφεσης και των μέτρων στήριξης σε υγειονομικό σύστημα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

  Η δεύτερη, είναι να γίνεται περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων. Κάτι τέτοιο έχει δρομολογηθεί, με την παράταση του προγράμματος "Ηρακλής", το οποίο πρόσφατα πήρε έγκριση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

  Η τρίτη, είναι να επανέλθουν τα δημόσια οικονομικά σε ισορροπία κάτι που θα γίνει αυτόματα μόλις ανασταλούν οι έκτακτες δαπάνες που γίνονται ακόμη λόγω της πανδημίας και ανοίξει και πάλι η οικονομία στέλνοντας έσοδα στα δημόσια ταμεία. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ