Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Απρ-2021 13:03

  Oxford Economics: Δεν θα χαθεί η μάχη για τον τουρισμό στις χώρες του Νότου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η μάχη για τη διάσωση της θερινής τουριστικής περιόδου – ένα κρίσιμο συστατικό της οικονομικής δραστηριότητας του ευρωπαϊκού Νότου – γίνεται πλέον πιο έντονη, όπως σημειώνει η Oxford Economics και το πιο πιθανό είναι ότι θα κερδηθεί. Και καθώς ο ρυθμός εμβολιασμού αυξάνεται, οι διαφορές μεταξύ των χωρών θα γίνουν πιο έντονες, με τις χώρες που επιταχύνουν τους εμβολιασμούς να ξεχωρίζουν αλλά και την απροθυμία μέρος του πληθυσμού να εμβολιαστεί, να παίζει σημαντικό ρόλο.

  Αν και οι χώρες της ΕΕ διαφέρουν σήμερα ως προς το μερίδιο του εμβολιασμένου πληθυσμού, η άρση των εμποδίων στη διάθεση των εμβολίων πιθανότατα θα οδηγήσει σε πιο έντονες διαφορές μεταξύ χωρών. Ενώ η κατανομή εμβολίων στην Ε.Ε. θα παραμείνει ίση σε κατά κεφαλή βάση, η αύξηση της διάθεσης των εμβολίων θα τεστάρει τα logistics των χωρών και τις στρατηγικές των κυβερνήσεων και την προθυμία του πληθυσμού να εμβολιαστεί, τονίζει ο οίκος. 

  Τα κράτη της Νότιας ΕΕ, των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τον τουρισμό θα αποτελέσουν τους νικητές της αύξησης της διάθεσης εμβολίων, εάν τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού είναι επιτυχημένα και εάν ενισχυθεί η ταχύτητα των εμβολιασμών. Το Πράσινο Πιστοποιητικό θα μπορούσε να σώσει τουλάχιστον ένα μέρος της τουριστικής περιόδου του 2021 επιτρέποντας σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδέψουν. 

  Ωστόσο, αν και ο τουρισμός θα βελτιωθεί κατακόρυφα σε σχέση με πέρυσι, δεν θα κινηθεί κοντά σε επίπεδα προ πανδημίας, επισημαίνει η Oxford Economics. Τα διεθνή ταξίδια θα είναι ένας από τους τελευταίους κλάδους όπου θα αρθούν πλήρως οι περιορισμοί, αν και ο εγχώριος τουρισμός θα αντισταθμίσει μέρος του ελλείμματος στις αφίξεις των ξένων τουριστών.

  βφψ

  Ανοσία της αγέλης πριν το τέλος του καλοκαιριού

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η διάθεση εμβολίων στην ΕΕ θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες μετά από μια ασταθή απόδοση στο πρώτο τρίμηνο. Τα εμπόδια εφοδιασμού έχουν πλέον επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό, χάρη στην αυξημένη ικανότητα παραγωγής, ενώ η διάθεση των εμβολίων είναι επίσης πολύ διαφοροποιημένη σε σχέση με πριν, και ως εκ τούτου, λιγότερο "ευαίσθητη" σε διαταραχές. 

  Έτσι, με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, η Oxford Economics αναμένει ότι οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται στο δρόμο για την επίτευξη του στόχου εμβολιασμού του 70% των ενηλίκων πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Αυτό βασίζεται στο σενάριο της "ενισχυμένης διάθεσης εμβολίων", σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε πετυχαίνει  τον στόχο της τρεις εβδομάδες νωρίτερα από ό, τι ανέμενε αρχικά ο οίκος. Στο β’ τρίμηνο αναμένεται να καλυφθεί σημαντικό έδαφος στις εκστρατείες εμβολιασμού των χωρών, και αυτό σημαίνει πως σε μέσο όρο στην ΕΕ το 50% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί έως τα τέλη Ιουνίου, κάτι που θα βοηθήσει στην περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων από τις κυβερνήσεις.

  Οι στρατηγικές

  Δύο χώρες που μέχρι στιγμής ήταν επιτυχημένες στον περιορισμό της πανδημίας - το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο - επέλεξαν διαφορετικές στρατηγικές για να το πράξουν. Το Ισραήλ άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς εν μέσω υψηλών επίπεδων κρουσμάτων, βασιζόμενο σε ένα πρόγραμμα γρήγορου εμβολιασμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης. Το "σημείο αιχμής", σύμφωνα με την Oxford Economics, δηλαδή όταν τα εμβόλια αρχίζουν να μειώνουν τη μετάδοση, είναι όταν περίπου 40% - 50% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησε ένα αυστηρό lockdown για να περιορίσει τα κρούσματα και βασίζεται στους εμβολιασμούς για να διασφαλίσει ότι η χαλάρωση των περιορισμών αποτελεί μονόδρομο. Κατά τον οίκο, η ΕΕ θα επιλέξει μία στρατηγική ανάμεσα σε αυτή του Ισραήλ και του Ην. Βασιλείου.

  Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η Oxford Economics,  η ευρεία διάθεση των εμβολίων είναι προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η ΕΕ σε σημαντική άρση των περιορισμών, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξη για τις προοπτικές της περιοχής, τονίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερη ανάκαμψη και σε αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων για τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021