Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Απρ-2021 12:10

  Green Tank: Σημαντική πρόοδος στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

  Green Tank: Σημαντική πρόοδος στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σημαντική πρόοδο στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ) εντοπίζει το φόρουμ Green Tank στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τις αρχές του προγράμματος.

  Το ΠΔΑΜ έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 και προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες μετάβασης των δύο λιγνιτικών περιοχών στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, στη μεταλιγνιτική εποχή, αλλά και αυτές των νησιωτικών περιφερειών Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου και Κρήτης.

  Η πρόοδος εντοπίζεται κυρίως στην επιλεξιμότητα επενδύσεων όπως:

  1. Η κάλυψη τμήματος του κόστους εγκατάστασης έργων ενεργειακών κοινοτήτων

  2. Η επιλεξιμότητα έργων θέρμανσης που στηρίζονται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

  3. Η επιλεξιμότητα έργων αύξησης της ενεργειακής απόδοσης που ως τώρα παραπέμπονταν στο "Εξοικονομώ & Αυτονομώ"

  4. Η έμφαση στη χρηματοδότηση υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, η οποία ωστόσο - όπως αναφέρει το GreenTank πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις τεχνολογίες αποθήκευσης (αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, θερμική αποθήκευση) και όχι μόνο υποδομές πράσινου υδρογόνου.

  "Επιπλέον, είναι το πρώτο κυβερνητικό κείμενο που σχετίζεται με τη Δίκαιη Μετάβαση που αναγνωρίζει την ανάγκη οι επιλέξιμες επενδύσεις να είναι συμβατές με τον νέο πανευρωπαϊκό κλιματικό στόχο για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% ως το 2030 σε σχέση με το 1990", σημειώνει το φόρουμ. "Θετικά επίσης κρίνεται και η αποσαφήνιση ότι οι πόροι των 1,6 δισ. ευρώ του ΠΔΑΜ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε υποδομή που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με ορυκτά καύσιμα (παραγωγή, επεξεργασία, μεταφορά, διανομή, αποθήκευση ή καύση)".

  Το Green Tank προτείνει επιπλέον αύξηση των πόρων για την κάλυψη των αναγκών μετάβασης, με αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης του ΠΔΑΜ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ για την αποκατάσταση εδαφών προτείνεται η δέσμευση επιπλέον πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αντί της χρήσης των περιορισμένων πόρων του ΠΔΑΜ.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ