Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 24-Απρ-2021 09:35

  Σταϊκούρας: Από Μεγάλη Πέμπτη οι πληρωμές για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7

  Σταϊκούρας: Από Μεγάλη Πέμπτη οι πληρωμές για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Από την Μεγάλη Πέμπτη θα ξεκινήσει η πίστωση των ενισχύσεων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, στις περίπου 300.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θεωρούνται ως επιλέξιμοι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα .

  Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι την Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να κάνουν την τελική αποδοχή του ποσού που προέκυψε για τον κάθε δικαιούχο από τον αλγόριθμο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από την Μεγάλη Πέμπτη. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι σε αυτόν τον κύκλο υποβλήθηκαν 704.604 αιτήσεις, αλλά τελικά κρίθηκαν ως επιλέξιμες περίπου 300.000 επιχειρήσεις. Σημείωσε επίσης ότι όπως και στους προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας, έτσι και τώρα, ένα μεγάλος αριθμός περίπου 400.000 αιτήσεων κρίθηκαν μη επιλέξιμες. Ενδεικτικά ανέφερε ότι περίπου 250.000 επιχειρήσεις δεν πληρούσαν το κριτήριο της ελάχιστης μείωσης του τζίρου τους κατά 20%, ενώ 135.000 επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να εμφανίσουν τον ελάχιστο τζίρο του τριμήνου παρότι μειώθηκε από τα 600 στα 450 ευρώ. Ειδικά για την εστίαση που θα επανεκκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα, είπε ότι μέσα από τον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ενισχυθούν περίπου 50.000 επιχειρήσεις. Τόνισε μάλιστα ότι παρά την κρίση μέσα στο 2020 άνοιξαν περίπου 8.000 επιχειρήσεις .

  Αναφερόμενος στις απάτες που εντοπίστηκαν στους προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανέφερε ενδεικτικά ότι καταγράφηκαν 109 περιπτώσεις επιχειρήσεων οποίες δήλωναν αρχικά μηδενικό τζίρο για το 2019 και στην συνέχεια υπέβαλλαν τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ εμφανίζοντας τζίρους εκατομμυρίων για να εξασφαλίσουν την ενίσχυσή τους. Μάλιστα τόνισε και μια κραυγαλέα περίπτωση όπου έγινε στις 3/9/2020 και αφορούσε δήλωση για ένταξη στην επιστρεπτέα 5 μέσω πληρεξούσιου για φορολογούμενο ο οποίος είχε αποβιώσει από τις 30/6/2020. Μάλιστα ο ίδιος λογιστής είχε υποβάλει αντίστοιχες δηλώσεις για ενίσχυση για άλλες 26 διαφορετικές επιχειρήσεις .

  Τέλος σχετικά με την τελευταία παράταση κατά 60 ημέρες για τις επιταγές που λήγουν από 1η έως και τις 31 Μαΐου, τόνισε ότι θα είναι η τελευταία καθώς όπως είπε με την επανεκκίνηση της οικονομίας θα πρέπει το σύστημα να ισορροπήσει κάπως διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα και με τους κομιστές των αξιογράφων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ