Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Απρ-2021 16:00

  Στο τραπέζι με τους θεσμούς μέτρα στήριξης και μεταρρυθμίσεις

  Στο τραπέζι με τους θεσμούς μέτρα στήριξης και μεταρρυθμίσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία θέλει να εφαρμόσει το Υπουργείο Οικονομικών στις φετινές φορολογικές δηλώσεις και μεταρρυθμίσεις όπως η εφαρμογή του πτωχευτικού δικαίου και η μείωση των κόκκινων δανείων, θα συζητηθούν αύριο και μεθαύριο με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης.

  Από το οικονομικό επιτελείο, περιμένουν μια πιο "αυστηρή" αντιμετώπιση από τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς η επιτυχία αυτής της αξιολόγησης θα συνοδευτεί με την εκταμίευση και της επόμενης δόσης ύψους 644 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες. 

  Στα διαπραγματευτικά της χαρτιά η ελληνική πλευρά έχει την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που ήταν σε εκκρεμότητας. Σε αυτές περιλαμβάνονται η εφαρμογή με βάση το χρονοδιάγραμμα του πτωχευτικού νόμου για τα νομικά πρόσωπα από 1η Μαρτίου, η αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ, η επέκταση του προγράμματος "Ηρακλής", το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

  Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθεί και η ορθή εφαρμογή των μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την αρχή του χρόνου.

  Με αυτή την βάση, το ΥΠΟΙΚ θα θέσει και τα μέτρα ελάφρυνσης που θέλει να εφαρμόσει, για φυσικά και νομικά πρόσωπα που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση. Ειδικότερα θα συζητηθούν :

  -Η προσαρμογή που θα πρέπει να γίνει για ένα ποσοστό περίπου 20% των φορολογουμένων, που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ελάχιστο ποσοστό του 30% στα εισοδήματά τους από ηλεκτρονικές συναλλαγές. Προ της πανδημίας, το μέτρο είχε υπολογιστεί από τους θεσμούς ότι θα φέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 400 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα. Συνεπώς, θα πρέπει να συμφωνηθεί η απώλεια από την συγκεκριμένη παρέμβαση.

  -Η εξαίρεση από τα τεκμήρια διαβίωσης για ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης εργασίας, τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα συνεργασία και τους ιδιοκτήτες με μειωμένα ενοίκια. 

  -Η επανάληψη της κλιμακωτής της μείωσης προκαταβολής φόρου για τους πληγέντες της πανδημίας,που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και το 2021. Το μέτρο κόστισε για το 2020 1,6 δισ. ευρώ. Φέτος, η απώλεια θα είναι μικρότερη λόγω της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά εξετάζεται να εφαρμοστεί σε μια χρονιά, στην οποία και τα δημόσια έσοδα έχουν πολύ μεγάλη μείωση, λόγω της κρίσης.

  Μεταρρυθμίσεις

  Το δεύτερο σκέλος των συζητήσεων θα είναι το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που δεσμευτεί να υλοποιήσει η χώρα. 

  Η πρώτη και πιο δύσκολη είναι η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικά και για τα φυσικά πρόσωπα που έχει συμφωνηθεί να γίνει σε περίπου 40 ημέρες, την 1η Ιουνίου. Προς το παρόν εκκρεμούν οι αποφάσεις για την επιδότηση των δανείων, σε τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα φτάνουν σε συμφωνία με τις τράπεζες, ο μηχανισμός αγοράς και επαναμίσθωσης των ακινήτων οφειλετών που θα πτωχεύουν και ο αλγόριθμος που θα χρησιμοποιείται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για υποβολή στον Κώδικα ρύθμισης οφειλών, ώστε να γίνονται οι προτάσεις αναδιάρθρωσης.

  Στο πλαίσιο της μείωσης των κόκκινων δανείων, θα συζητηθεί και το θέμα των πλειστηριασμών. Ως γνωστό, έχει δοθεί παράταση για τους πληγέντες από την κρίση της πανδημίας ως το Ιούνιο. Ωστόσο, οι θεσμοί επιμένουν να προχωρήσουν πλειστηριασμοί για τους υπόλοιπους, έστω και αν εξαιρεθούν αυτοί που αφορούν πρώτη κατοικία.

  Ένα τρίτο θέμα, θα είναι ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, τόσο σε προμηθευτές και επιχειρήσεις (επιστροφές φόρων) όσο και σε συνταξιούχους. Μάλιστα, αυτή την φορά, θα πρέπει να παρουσιαστεί και σχέδιο ώστε να σταματήσει και η συσσώρευση νέων οφειλών. Επίσης θα εξεταστεί και η πορεία υλοποίησης των στόχων για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες ως το τέλος του χρόνου και των εκκρεμών συντάξεων μέχρι και το τέλος του χρόνου 

  Βεβαίως θα συζητηθούν και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης, την πρωτοβάθμια υγεία και την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021