Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 17-Απρ-2021 08:34

  Ασήκωτες οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις για τη μεταποίηση

  Βιομηχανία εισφορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Ραγδαία αύξηση όσων επιχειρηματιών −ιδίως της μεταποίησης− αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους καταγράφει η τελευταία εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.    

  Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία της έρευνας (δημοσιεύτηκε το προηγούμενο διάστημα), οι επιχειρηματίες οι οποίοι δεν μπορούν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους τους επόμενους μήνες προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020. 

  Μάλιστα, τα ποιοτικά στοιχεία της ίδιας έρευνας, τα οποία κατ’ αποκλειστικότητα δημοσιεύει το Capital.gr, δείχνουν πως τη θλιβερή πρωτιά του κλάδου όπου καταγράφεται πλέον η μεγαλύτερη αδυναμία εξόφλησης εισφορών την κατέλαβε η μεταποίηση (βιομηχανία, βιοτεχνία) και όχι οι υπηρεσίες, όπως συνέβη πριν από περίπου έξι μήνες.

  Δεν πληρώνουν ακόμα και οι μη πληττόμενοι 

  Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ του τέλους του πρώτου lockdown και του δεύτερου, όσοι δηλώνουν πως δεν  θα μπορέσουν να καταβάλουν εισφορές για τη δική τους ασφάλιση (τέως ΟΑΕΕ) ανέρχονται  στο 31,3%, έναντι 21,9% (δηλ. αυξήθηκαν κατά σχεδόν 10 μονάδες ή 30%), ενώ όσοι δηλώνουν πως δεν θα πληρώσουν τις εισφορές των μισθωτών τους ανέρχονται στο 24,2% (έναντι 17,5%). 

  Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως μεταξύ εκείνων των εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων που αδυνατούν να πάνε στο "ταμείο" του e-ΕΦΚΑ είναι ακόμα και αυτοί που δεν ανήκουν σε κλάδους που έκλεισαν με κρατική εντολή ή είναι πληττόμενοι.  

  Για του λόγου το αληθές, βάσει της ίδιας έρευνας, το 13,3% των ανοιχτών και μη πληττόμενων επιχειρήσεων, αλλά και το 21,3% των αυτοαπασχολούμενων σε ανοιχτούς και μη πληττόμενους κλάδους, δηλώνουν πως δεν εξοφλήσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους στον e-ΕΦΚΑ. 

   

   

  Ο "χάρτης" όσων δεν μπορούν  να εξοφλήσουν 

  Όπως καταγράφεται στα ποιοτικά στοιχεία της τελευταίας έρευνας του ΙΜΕ -ΓΣΕΒΕΕ, τα οποία δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα το "Κ", η μεγαλύτερη αύξηση εκείνων των εργοδοτών οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία πληρωμής εισφορών των μισθωτών τους (στο τέως ΙΚΑ) καταγράφεται:

  - Στη μεταποίηση. Το σχετικό ποσοστό έφτασε στο 22,5%, έναντι 14,2% τον περασμένο Ιούλιο.

  - Σε επιχειρήσεις που έχουν τζίρο έως 50.000 ευρώ ετησίως. Το ποσοστό τους ανέρχεται πλέον στο 34,4%, έναντι 20,9% τον Ιούλιο του 2020.

  - Σε εκείνους που απασχολούν πάνω από 5 άτομα. Ανέρχονται πλέον στο 19,1%, αντί για 12,5%.

  Με κριτήριο τα υψηλότερα ποσοστά αδυναμίας πληρωμών εισφορών μισθωτών στο τέως ΙΚΑ (και όχι ρυθμού μεταβολής από τον Ιούλιο του 2020 στον Φεβρουάριο του 2021), αυτά καταγράφονται στον κλάδο των υπηρεσιών (34,4%), σε όσες επιχειρήσεις έχουν ετήσιο τζίρο έως 50.000 ευρώ (34,4%) και σε εκείνες που απασχολούν μόνο έναν εργαζόμενο.

  Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μεγαλύτερη αύξηση των αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις εισφορές υπέρ της δικής τους ασφάλισης (τέως ΟΑΕΕ) σημειώνεται:

  - Στον κλάδο της μεταποίησης (όπως ισχύει και στους εργοδότες του ίδιου κλάδου). Το ποσοστό τους ανέρχεται πλέον στο 30,1%, έναντι του 18,7% που ήταν τον περασμένο Ιούλιο.

  - Σε εκείνους που έχουν ετήσιο τζίρο μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ. Το ποσοστό τους ανέρχεται στο 34,2%, έναντι 24,2% τον Ιούλιο του 2020.

  - Σε επιχειρήσεις που απασχολούν 2 με 3 άτομα. Το ποσοστό τους διπλασιάστηκε μέσα σε περίπου έξι μήνες, φτάνοντας στο 31,5%, έναντι του 15,5% τον Ιούλιο του 2020. 

  Με κριτήριο τα υψηλότερα ποσοστά αδυναμίας πληρωμών εισφορών υπέρ της δικής τους ασφάλισης στο τέως ΟΑΕΕ (και όχι ρυθμού μεταβολής από τον Ιούλιο του 2020 στον Φεβρουάριο του 2021), αυτά καταγράφονται στους επαγγελματίες του κλάδου της μεταποίησης, σε εκείνους που έχουν ετήσιο τζίρο έως 50.000 ευρώ και σε όσους δεν απασχολούν καθόλου προσωπικό. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ