Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Απρ-2021 11:41

  Randstad HR Trends: Οι τάσεις και οι προκλήσεις του HR στη μετά COVID εποχή

  Randstad HR Trends: Οι τάσεις και οι προκλήσεις του HR στη μετά COVID εποχή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αποτυπώνει η έρευνα της Randstand για τις τάσεις στο HR και τους Μισθούς το 2021. Οι ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται ότι τηρούν στάση αναμονής στο πεδίο των νέων προσλήψεων 

  Λίγο παραπάνω από 1 στις 4 επιχειρήσεις (28%) πρόκειται να διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων τους στα ίδια επίπεδα για τους επόμενους έξι μήνες, συνεχίζοντας να εφαρμόζει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την πιθανή αύξηση ζημίας. Από την άλλη, αντίστοιχος αριθμός επιχειρήσεων (26%) φαίνονται αισιόδοξες ότι θα ενεργοποιήσουν ξανά τα σχέδια πρόσληψης νέου προσωπικού το ίδιο διάστημα. Μόλις το 4% σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό. 

  Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις (49%) αναμένουν αύξηση στις πωλήσεις το 2021, σε σύγκριση με την περίοδο προ κρίσης. Το ποσοστό αυτό ήταν 77% το 2020 αλλά πριν την εμφάνιση της πανδημίας και υποχώρησε στο 27% μετά, γεγονός το οποίο δείχνει πως υπάρχει μια τάση αισιοδοξίας, μετά την μεγάλη ανατροπή που έφερε η πανδημία. 

  Το ¼ των επιχειρήσεων αναμένει σταθερότητα στις πωλήσεις και το 10% πτώση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εταιρειών που αναμένουν μείωση των πωλήσεών τους είναι σημαντικά χαμηλότερος συγκριτικά με την περίοδο της κρίσης που έφτανε το 68%, ωστόσο οι προβλέψεις τους παραμένουν αρκετά απαισιόδοξες, με τους περισσότερους να  αναμένουν μείωση των πωλήσεων μεγαλύτερη του 15%.

  Η έρευνα HR Trends της Randstad για το 2021 παρέχει πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με το πώς η πανδημία του COVID-19 επηρέασε τις επιχειρήσεις, τα μέτρα που χρειάζεται να λάβουν για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και ποιες θα είναι οι µακροπρόθεσµες επιπτώσεις της, τόσο από την σκοπιά του ανθρώπινου δυναμικού όσο και από την επιχειρηματική προοπτική. 

  H διευθύνουσα σύμβουλος
  της Randstad Ελλάδας
  Leigh Ostergard

  "Η φετινή έκδοση HR Trends εκπληρώνει δύο βασικούς σκοπούς: την αναλυτική χαρτογράφηση των υφιστάμενων συνθηκών μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της πανδημίας και το τοπίο που διαμορφώθηκε  για τις ελληνικές επιχειρήσεις  και το ανθρώπινο δυναμικό του καθώς και τη σύγκριση των προσδοκιών τους μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης. Η προσέλκυση ταλέντων παραμένει μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τις Διοικήσεις των Τμημάτων Ανθρώπινου Δυναμικού, ταυτόχρονα με τον αυξημένο χρόνο που απαιτείται πλέον για την εύρεση και την κάλυψη των θέσεων εργασίας. Είναι σαφές ότι οι εταιρείες χρειάζεται να επενδύσουν στο reskilling και upskilling των εργαζομένων τους, διατηρώντας ταυτόχρονα την παραγωγικότητά τους σε έναν κόσμο εργασίας που μεταμορφώνεται σχεδόν καθημερινά. Οι νέες τεχνολογίες για τη διαχείριση της τηλεργασίας, η αντιμετώπιση έλλειψης δεξιοτήτων και η ισχυρή επωνυμία του εργοδότη αποτελούν ανάμεσα σε πολλά άλλα, σημεία διαφοροποίησης που εγγυώνται την επιτάχυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης ταυτόχρονα με την επαγγελματική ανάπτυξη των ανθρώπων τους. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι κομβικής σημασίας η άμεση υιοθέτηση και εφαρμογή σύγχρονων στρατηγικών στελέχωσης που θα ενθαρρύνουν τα ταλέντα και τις επιχειρήσεις να  ανακαλύψουν τις πραγματικές δυνατότητες που έχουν, ανεξάρτητα από τις συνεχείς προκλήσεις που παρουσιάζονται", σημειώνει η διευθύνουσα σύμβουλος, της Randstad Ελλάδας, κυρία Leigh Ostergard 

  Οι προκλήσεις μετά από ένα χρόνο πανδημίας 

  "Κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν οι εταιρείες αναζητούσαν τρόπους για τη συνέχιση της επιχειρηματικης τους δραστηριότητας, ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν ήταν η αύξηση της παραγωγικότητας και η διαρκής ενημέρωση του ανθρώπινου δυναμικού τους σύμφωνα με τις ερωτηθείσες εταιρείες. Ένα χρόνο αργότερα, και ενώ οι εταιρείες κατάφεραν να αποκομίσουν σχετική εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση κρίσεων και το οικονομικό περιβάλλον επανέρχεται σταδιακά στην πρότερη κανονικότητα, οι κύριες προκλήσεις στρέφονται τώρα στην προσέλκυση και τη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού, με το 42% των ερωτηθέντων να αναδεικνύει την προσέλκυση ταλέντων τη μεγαλύτερη πρόκληση για αυτούς, συγκεντρώνοντας το υψηλότερο ποσοστό (σε σύγκριση με το αντίστοιχο 16% κατά την περίοδο της κρίσης)", σημειώνει η κυρία Λήδα Σγουράκη Regional Manager, Professionals της Randstad Ελλάδας.

  Ενώ στις αρχές του 2020 το πιο σημαντικό στοιχείο για την προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων θεωρούνταν το ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών, με την εμφάνιση της πανδημίας αυτό φαίνεται να αλλάζει σημαντικά, παρουσιάζοντας πτώση που το τοποθετεί πλέον στην τέταρτη θέση.Το 2021, η ισχυρή επωνυμία του εργοδότη, η υψηλή εργασιακή ασφάλεια, η ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση αξίας του εργοδότη και το ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών συνιστούν τα κύρια στοιχεία προσέλκυσης κορυφαίων ταλέντων. 

  Τα πλάνα προσλήψεων 

  Το 28% των ερωτηθέντων πρόκειται να διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων τους στα ίδια επίπεδα για τους επόμενους 6 μήνες, συνεχίζοντας να εφαρμόζει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την πιθανή αύξηση ζημίας. Από την άλλη, το 26% των ερωτηθέντων είναι αισιόδοξο ότι θα ενεργοποιήσει ξανά τα σχέδια πρόσληψης νέου προσωπικού. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων χωρίς να προβεί σε νέες προσλήψεις αναμένοντας πρώτα την ανάκαμψη της οικονομίας ενώ μόνο το 4% αυτών σχεδιάζει μείωση του προσωπικού. 

  Το 42% των ερωτηθέντων σκοπεύει να προσλάβει νέους υπαλλήλους εντός του 2021, σε σύγκριση με το 2020 όπου το ποσοστό ήταν 81%. Μεγαλύτερη ζήτηση για νέους υπαλλήλους παρουσιάζεται στα τμήματα πωλήσεων, πληροφορικής και τεχνολογίας και marketing και επικοινωνίας. 

  Ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων (47%) είναι πρόθυμο να επιτρέψει στους υπαλλήλους του να εργάζονται εξ αποστάσεως για τουλάχιστον μερικές ημέρες την εβδομάδα, καθώς η τηλεργασία δεν φαίνεται να επηρεάζει τους Βασικούς Δείκτες Απόδοσης (KPIs) ενώ μόνο το 4% σκέφτεται να υιοθετήσει εξ ολοκλήρου την απομακρυσμένη εργασία. To 32% δεν έχει αποφασίσει ακόμη το τι θα κάνει. 

  Η επίδραση της πανδημίας άλλαξε τον τύπο των παροχών που προσφέρονται από τις εταιρείες. Οι εταιρείες που παρέχουν ιατρική ασφάλιση ή προγράμματα υγείας και ευεξίας σημειώνουν αυξητική τάση, ενώ ο αριθμός των ερωτηθεισών εταιρειών που προσφέρουν ανταγωνιστικούς μισθούς ή ασφάλειες ζωής σημειώνει σημαντική μείωση.  Παρόλο που τα προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εξέλιξης είναι δύο από τις πιο συχνές παροχές, ο αριθμός των εταιρειών που προσφέρουν αυτά τα προνόμια μειώθηκε σε σχέση με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη στις αρχές του 2020. 

  Οι επιχειρηματικές προκλήσεις 

  Οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες άλλαξαν συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας. Η επένδυση στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, η διατήρηση της λειτουργίας και οργάνωσης της εταιρείας και η διαχείριση του καθεστώτος τηλεργασίας είναι οι τρεις νέες μεγάλες οργανωτικές προκλήσεις σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα. 

  Επίσης, η διατήρηση  σχέσεων με πελάτες και προμηθευτές, η αποφυγή σημαντικών οικονομικών απωλειών και η διασφάλιση διαδικασιών και παραγωγικότητας αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για περισσότερο από το ένα τέταρτο των  εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα.

  Το 49% των ερωτηθέντων αναμένει αύξηση στις πωλήσεις το 2021, σε σύγκριση με την περίοδο προ κρίσης. Το ποσοστό αυτό ήταν 77% το 2020 αλλά πριν την εμφάνιση της πανδημίας και 27% μετά. Το 25% αναμένει σταθερότητα και το 10% πτώση. Ο αριθμός των εταιρειών που αναμένουν μείωση των πωλήσεών τους είναι χαμηλότερος συγκριτικά με την περίοδο της κρίσης (68%), ωστοσο οι προβλέψεις τους παραμένουν αρκετά απαισιόδοξες, με τους περισσότερους να αναμένουν μείωση των πωλήσεων μεγαλύτερη του 15%.

  Περίπου 2 στις 3 επιχειρήσεις (67%) δηλώνουν ότι δεν επηρεάστηκαν από τον αντίκτυπο της πανδημίας  και μάλιστα κατάφεραν να ξεκινήσουν ξανά τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στο 100%. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες αναμένουν ότι θα σημειωθεί ανάκαμψη του όγκου των πωλήσεων κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2021, ενώ 12% των ερωτηθεισών εταιρειών βρίσκεται ήδη στα επίπεδα προ κρίσης. Η κρίση του κορωνοϊού δεν είχε αντίκτυπο σχεδόν στο ένα τρίτο των ερωτηθέντων. 

  Η ταυτότητα της έρευνας 

  Η έκθεση της Randstad για τις τάσεις HR 2021 παρουσιάζει στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 431 ελληνικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται σε ποικίλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.  Οι κλάδοι της πληροφορικής/τεχνολογίας και της βιομηχανίας/παραγωγής αντιπροσωπεύουν από κοινού περισσότερο από το 40% του δείγματος. Οργανισμοί που απασχολούν περισσότερα από 500 άτομα αντιπροσωπεύουν το 8% του δείγματος.  Οι μισοί από τους ερωτηθέντες εργάζονται στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας και το 30% αυτών είναι διευθυντικά στελέχη ή προϊστάμενοι. Το 90% των ερωτηθέντων έχουν καθοριστικό ή σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη στελέχωση προσωπικού.  Για τον σχεδιασμό και την ανάλυση των ευρημάτων της έρευνας, η Randstad συνεργάστηκε με την Evalueserve, μια από τις κορυφαίες εταιρείες ερευνών παγκοσμίως (www.evalueserve.com).

  Τα πορίσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν αναλυτικά από την Λήδα Σγουράκη, Regional Manager, Professionals, Randstad Ελλάδας στο webinar με θέμα 'top 2021 HR trends', το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Απριλίου στις 11:00 - 12:00. Για να παρακολουθήσετε δωρεάν το σεμινάριο κάντε την εγγραφή σας εδώ. 

  Μπορείτε να δείτε την έρευνα εδώ 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021