Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Απρ-2021 16:35

  Δημοσιονομικό όφελος άνω του 1 δισ. από το project της ΠΥΡΚΑΛ

  Δημοσιονομικό όφελος άνω του 1 δισ. από το project της ΠΥΡΚΑΛ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Δημοσιονομικό όφελος άνω το 1 δισ. ευρώ, σε βάθος 30ετίας, θα προκύψει από τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ με τη μεταφορά των κεντρικών υπηρεσιών 9 υπουργείων. Από αυτό το ποσό τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν σε μείωση λειτουργικού κόστους, τα 270 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των ακινήτων του δημοσίου που απελευθερώνονται και τα 210 εκατ. ευρώ από φόρους και τέλη που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το έργο.  

  Αυτό αναφέρθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης. 

  Το έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και η επένδυση θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ, θα παραδοθεί σε πέντε χρόνια από σήμερα. Τότε, δηλαδή το 2026 οπότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών των 9 υπουργείων, θα ξεκινήσει και η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου που θα απελευθερωθούν. Εντός του πρώτου εξαμήνου θα περάσει από τη διυπουργική επιτροπή το project της ΠΥΡΚΑΛ και αρχές του 2022 θα γίνει ο διαγωνισμός. 

  Σήμερα οι κεντρικές υπηρεσίες των 9 υπουργείων στεγάζονται σε 127 κτήρια (20 δημόσια και 107 ιδιωτικά) στο λεκανοπέδιο της Αττικής και τα μισθώματα που καταβάλλονται ετησίως με τις λειτουργικές και κοινόχρηστες δαπάνες ξεπερνούν τα 33 εκατ. ευρώ. Μόνο για το υπουργείο Οικονομικών η ετήσια δαπάνη για τη στέγαση των υπηρεσιών του στο λεκανοπέδιο Αττικής ανέρχεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ