Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Απρ-2021 13:50

  Barclays: Η μάχη των εμβολίων και η νίκη - γεμίζουν οι μηχανές της ανάπτυξης και του τουρισμού για την ευρωζώνη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι ρεαλιστικός στόχος εκτιμά η Barclays η οποία προβλέπει σημαντική επιτάχυνση της διάθεσης των εμβολίων από το τρέχον τρίμηνο, με κορύφωση στο γ’ τρίμηνο το οποίο είναι και εξαιρετικά σημαντικό για τις οικονομίες της περιοχής λόγω του τουρισμού. Αυτό, όπως τονίζει, θα οδηγήσει σε ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ της ευρωζώνης αλλά και της Ε.Ε συνολικά στο β’ εξάμηνο του έτους.

  Παρά τα εμπόδια που έθεσαν οι εξελίξεις με τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson, με βάση τις τρέχουσες προσδοκίες διάθεσης εμβολίων, η Barclays εκτιμά ότι το 30% του πληθυσμού που είναι πιο ευπαθές και έχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο, θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση έως τις αρχές Μαΐου. Εάν οι παραδόσεις εμβολίων ήταν ο μόνος περιοριστικός παράγοντας, το 70% του πληθυσμού θα μπορούσε να προστατευτεί πλήρως έως τα τέλη Ιουλίου.

  ω ψ

  Όπως σημειώνει η Barclays, οι εκστρατείες εμβολιασμού στην Ευρώπη επιταχύνονται με τον ρυθμό εμβολιασμού στις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της περιοχής να έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 33%, σε 4000-4.500 ημερήσιες δόσεις ανά εκατομμύριο του πληθυσμού, παρά τις προσωρινές επιβραδύνσεις που προκλήθηκαν λόγω Πάσχα των Καθολικών και των εμπλοκών στα εμβόλια της AstraZeneca. Αυτό αποδίδεται κυρίως στις βελτιώσεις στις παραδόσεις τόσο της Pfizer όσο και της AstraZeneca, καθώς και στην αποθήκευση μικρότερου μεριδίου των διανεμηθέντων δόσεων, ειδικά στην περίπτωση του εμβολίου της Οξφόρδης. Ως αποτέλεσμα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν χορηγήσει τουλάχιστον την πρώτη δόση στο περίπου 15% του πληθυσμού τους.

  Μετά από έρευνα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) στις 7 Απριλίου δήλωσε ότι υπάρχει πιθανός αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και ασυνήθιστων θρομβώσεων. Παρόλο που αυτή η παρενέργεια είναι εξαιρετικά σπάνια, αυτό οδήγησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των "Big4", να περιορίσουν τη χορήγηση αυτού του εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών (55 στη Γαλλία).

  Ωστόσο, τα δεδομένα δεν δείχνουν ακόμη ισχυρά σημάδια απροθυμίας του κόσμου να εμβολιαστεί με αυτό, σημειώνει η Barclays. Πρώτον, οι νέοι εμβολιασμοί πρώτης δόσης με το AstraZeneca ανέκαμψαν γρήγορα μετά τη σύντομη αναστολή τον Μάρτιο. Δεύτερον, παρά τις πρόσφατες νέες παραδόσεις, το μερίδιο των δόσεων που χορηγήθηκε συνέχισε να αυξάνεται, ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Ισπανία. Η Barclays δεν αποκλείει πάντως ότι η απροθυμία να εμβολιαστεί κανείς με το AstraZeneca θα μπορούσε να αρχίσει να εμφανίζεται όταν η λίστα αναμονής για εμβολιασμούς μειωθεί.

  Κατά τη βρετανική τράπεζα, ο ρυθμός εμβολιασμού θα αυξηθεί περαιτέρω το αμέσως επόμενο διάστημα. Καθώς ο εφοδιασμός συνεχίζει να βελτιώνεται, όπως σημειώνει, ο ρυθμός εμβολιασμού έχει περισσότερο περιθώριο να αυξηθεί, έως το μέγιστο των 6.000 και 8.000 χορηγούμενων δόσεων ανά ημέρα ανά εκατομμύριο κατοίκους έως τα τέλη Απριλίου και Μαΐου, αντίστοιχα. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να περιοριστεί εν μέρει από την απόφαση της Johnson & Johnson να παγώσει τη διάθεση των εμβολίων στην Ευρώπη, η οποία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, ενώ βρίσκεται υπό έρευνα για πρόκληση θρομβώσεων στις ΗΠΑ.

  Ωστόσο, η περιορισμένη αναμενόμενη διάθεση αυτού του εμβολίου βραχυπρόθεσμα σημαίνει ότι η αναστολή θα έχει μικρή διαφορά εφόσον είναι προσωρινή και οι χώρες θα παραμείνουν βασισμένες στην Pfizer και, σε μικρότερο βαθμό, στην AstraZeneca.

  Επιπλέον, οι πρόσφατες απότομες αυξήσεις των ημερήσιων εμβολιασμών, ακόμη και αν δεν διατηρηθούν πλήρως, είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι θα αυξάνονται σύμφωνα με την αύξηση της προσφοράς. Αυτό συμβαίνει καθώς η Γερμανία επέτρεψε τώρα στους οικογενειακούς γιατρούς να αρχίσουν να χορηγούν δόσεις, ενώ η Γαλλία συνεχίζει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς μέσω μεγάλων κέντρων εμβολιασμού.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ