Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Απρ-2021 15:45

  Scope Ratings: Πότε θα επιστρέψουν χρέος, ΑΕΠ και ανεργία στην Ελλάδα στα προ πανδημίας επίπεδα

  Scope Ratings: Πότε θα επιστρέψουν χρέος, ΑΕΠ και ανεργία στην Ελλάδα στα προ πανδημίας επίπεδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ένα έτος περίπου μετά την εμφάνιση της Covid-19, το ΔΝΤ έχει πλέον αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, τα δημοσιονομικά μεγέθη και την ανεργία των χωρών διεθνώς, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings. Μεταξύ των χωρών είναι εμφανείς σημαντικές διαφορές, όπως τονίζει, όσον αφορά τα επίπεδα του δημόσιου χρέους και τα χρόνια που απαιτούνται για την ανάκαμψη του ΑΕΠ σε προ πανδημίας επίπεδα, ενώ ο αντίκτυπος στην ανεργία αναμένεται να αντιστραφεί σχεδόν σε όλες τις χώρες έως το 2024. 

  Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, το σοκ της Covid-19 θα έχει διαρκή αντίκτυπο στους ισολογισμούς των περισσότερων χωρών. Η Ρωσία και η Νορβηγία επηρεάζονται λιγότερο, με τα επίπεδα δημόσιου χρέους τους να είναι τώρα ίσα ή χαμηλότερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις που έγιναν τον Οκτώβριο του 2019. Αντίθετα, τα επίπεδα δημόσιου χρέους της Ελλάδας και της Κύπρου προβλέπεται να αυξηθούν 30-35% σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, τα επίπεδα χρέους και των δύο χωρών θα επανέλθουν περίπου στα επίπεδα του 2019 έως το 2024, υποδηλώνοντας ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της Covid-19 είναι ως επί το πλείστον κυκλικός, αναβάλλοντας ουσιαστικά την προηγουμένως αναμενόμενη δημοσιονομική εξυγίανση.

  Αντίθετα, η Εσθονία, η Τσεχική Δημοκρατία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Γαλλία, θα δουν τα επίπεδα του δημόσιου χρέους τους να αυξάνονται σημαντικά, αλλά χωρίς ουσιαστικές προοπτικές για αντιστροφή τα επόμενα χρόνια εάν δεν σημειώσουν ισχυρότερες οικονομικές επιδόσεις και καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα από ό, τι αναμένονται σήμερα. Εδώ, ο αντίκτυπος στους ισολογισμούς των κυβερνήσεων από την κρίση φαίνεται να είναι ως επί το πλείστον διαρθρωτικός.

  Τέλος, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία αναμένεται να συνεχίσουν να εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους τα επόμενα χρόνια, αλλά η πορεία του χρέους είναι τώρα ελαφρώς χειρότερη σε σύγκριση με την τροχιές που είχαν ήδη προβλεφθεί πριν από δύο χρόνια.

  Ανάπτυξη και ανεργία

  Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του ΑΕΠ, η Ιρλανδία, η Κίνα και η Τουρκία δεν παρουσίασαν πτώση ανάπτυξης το 2020, ενώ η Ισπανία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζονται τρία χρόνια (2023), και η Ιταλία ακόμη και τέσσερα χρόνια, για να υπερβούν τα επίπεδα του ΑΕΠ του 2019. Οι ΗΠΑ, οι σκανδιναβικές χώρες, οι χώρες της Βαλτικής και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα δουν τα επίπεδα ΑΕΠ τους να υπερβαίνουν τα επίπεδα του 2019 φέτος, ενώ οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης θα περιμένουν μέχρι το 2022.

  Μόνο για τις Ιρλανδία, Νορβηγία και ΗΠΑ το πραγματικό ΑΕΠ το 2024 προβλέπεται να είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τις προβλέψεις που έγιναν τον Οκτώβριο του 2019, δείχνοντας ότι ο αντίκτυπος της κρίσης, όσον αφορά το εισόδημα, δεν θα ανακτηθεί για τα περισσότερα κράτη

  Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η Ελλάδα και η Τουρκία αναμένεται να δουν τα ποσοστά να μειώνονται κατά 4-5% το 2024 σε σύγκριση με το επίπεδο του 2019, ενώ η αλλαγή για τις περισσότερες άλλες χώρες είναι κάτω από το 1%, αντικατοπτρίζοντας, εν μέρει, την αποτελεσματική χρήση των προγραμμάτων που μειώνουν την απώλεια θέσεων εργασίας και περιορίσουν τις επιπτώσεις από το σοκ της πανδημίας.

  Το ποσοστό ανεργίας της Ιταλίας έχει πληγεί περισσότερο, με προβλεπόμενη αύξηση περίπου 2% έως το 2024 σε σύγκριση με το 2019, ενώ το ποσοστό ανεργίας της Ισπανίας προβλέπεται τώρα να είναι 2% υψηλότερο το 2024 σε σύγκριση με την πρόβλεψη που έγινε πριν από δύο χρόνια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ