Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Απρ-2021 15:03

  Σκυλακάκης: Στοχεύουμε στην ανάπτυξη, πρέπει να υπάρξει μέτρο με τα πλεονάσματα

  Θ. Σκυλακάκης: Κάτω τα έσοδα κατά 1,9 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο με την επαναφορά των πρωτογενών πλεονασμάτων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στην επαναφορά των δημοσιονομικών στόχων στην Ε.Ε.

  Μιλώντας στην ημερίδα του Economist με θέμα 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης και σε πάνελ με αντικείμενο την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα στοχεύει στο άμεσο μέλλον να ελαφρύνει το βάρος του χρέους μέσω της ανάπτυξης. Τόνισε ότι η Ελλάδα θα πετύχει αυτό τον στόχο μέσα από κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και των 58 μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάπτυξης.

  "Δεν σκεφτόμαστε να αυξήσουμε την ανάπτυξη μέσω μικρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει και από μας και από τους θεσμούς ένα μέτρο", είπε απευθυνόμενος στον επικεφαλής οικονομολόγο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)κ. Rolf Strauch που συμμετείχε στο πάνελ. 

  Παράλληλα, επανέλαβε πολλές φορές στην τοποθέτηση του ότι η Ελλάδα είναι δεσμευμένη να τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους που θα τεθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς αποκλίσεις.

  Μάλιστα δικαιολόγησε με ένα τρόπο τις αρχικές αποφάσεις για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι για τα πρώτα χρόνια μετά τα μνημόνια οι πολύ υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι δικαιολογούνταν από το υψηλό ρίσκο της χώρας. Θύμισε πάντως ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα είχε υπεραποδόσει σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, πετυχαίνοντας πλεονάσματα υψηλότερα από το 3,5% του ΑΕΠ.

  Τόνισε επίσης, απαντώντας στο βασικό ερώτημα του πάνελ, ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο επειδή έχει σταθεροποιηθεί και η ελληνική οικονομία. Επισήμανε ταυτόχρονα ότι και την περίοδο της πανδημίας η Ελλάδα στάθηκε δημοσιονομικά υπεύθυνη στηρίζοντας την οικονομία της μόνο με έκτακτα μέτρα, όπως είχε αποφασιστεί σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο μετά την ενεργοποίηση της ρήτρας συνολικής διαφυγής

  Strauch: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος

  Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, κ. Rolf Strauch στην δική του τοποθέτηση τόνισε ότι ο οργανισμός έχει πάψει να ανησυχεί για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για τρεις βασικούς λόγους:
  -Την δομή του ελληνικού χρέους, με τις λήξεις των ομολόγων των επίσημων δανειστών να ορίζονται χρονικά στα 30 χρόνια και την Ελλάδα να έχει ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα

  -Το διεθνές περιβάλλον που παρέχει στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού
  -Το γεγονός ότι στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων που έχουν σταθεροποιήσει την οικονομία κάνοντας την περισσότερο ανθεκτική στις διακύμανση των αγορών.

  "Για όλους αυτούς του λόγους θεωρούμε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο κατέληξε" ο κ. Strauch ο οποίος σημείωσε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παρακολουθείται από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

  Σε ό,τι αφορά τους υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους στους οποίους υποχρεώθηκε η Ελλάδα μετά το τέλος των μνημονίων σημείωσε ότι ήταν υψηλοί γιατί η χώρα έπρεπε να επιτυγχάνει τους στόχους που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

  Τόνισε τέλος ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει μπροστά της η Ελλάδα στο άμεσο μέλλον είναι η ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της. Δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι με την σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων που έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ