Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Απρ-2021 12:41

  Χρ. Σταϊκούρας: Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τα λάθη μας για να μην τα επαναλάβουμε

  Χρ. Σταϊκούρας: Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τα λάθη μας για να μην τα επαναλάβουμε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:01

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Την ανάγκη υπέρβασης των λαθών που έγιναν τα 200 χρόνια του σύγχρονου ελληνικού κράτους ειδικά στον χώρο της οικονομίας με ένα νέο σχέδιο που βασίζεται σε πέντε άξονες επεσήμανε σήμερα ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

  Mιλώντας σε ημερίδα του Economist με θέμα: "200 Χρόνια Οικονομική Επιβίωσης" o υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η φετινή χρονιά, με το ιστορικό και συμβολικό βάρος των 200 ετών από την επανάσταση του '21 μπορεί – και πρέπει – να αναδειχθεί σε κειμήλιο εθνικής αυτογνωσίας και ταυτόχρονα να αποτελέσει πολύτιμη ευκαιρία απολογισμού, αναστοχασμού και οραματισμού.

  Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι ο απολογισμός των 200 ετών από την Εθνεγερσία, προσφέρει μία ξεχωριστή ευκαιρία να αναλογιστούμε τα επιτεύγματα, αλλά και τα λάθη μας.

  "Στα λάθη πρέπει να σταθούμε όχι ως απλοί 'παρατηρητές', αλλά ως συνειδητοποιημένοι πολίτες, που τα ανιχνεύουν και τα αναλύουν, με ακρίβεια και ειλικρίνεια, ώστε να μην τα επαναλάβουμε" τόνισε χαρακτηριστικά. 

  Σημείωσε επίσης ότι η εμπειρία και τα διδάγματα του παρελθόντος προσδιορίζουν, σε μεγάλο βαθμό, τους γενικούς άξονες των προτεραιοτήτων τους, τους οποίους περιέγραψε ως εξής: 

  1. Η οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού προτύπου. Όπως είπε, ο βασικός στόχος της σημερινής Κυβέρνησης, από την αρχή της θητείας της, είναι η στροφή της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο, σύγχρονο, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό, πράσινο, ψηφιακό και κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο.

  2. Η εφαρμογή ισορροπημένης δημοσιονομικής πολιτικής. Στο σημείο αυτό θύμισε ότι ακόμη και κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, όπου κρίθηκε αναγκαία η αλλαγή σχεδιασμού και η εφαρμογή επεκτατικών πολιτικών, το ΥΠΟΙΚ προχώρησε μεν στην αξιοποίηση της υφιστάμενης – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – δημοσιονομικής ευελιξίας, αποφεύγοντας όμως τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. 
   
  3. Η περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των θεσμών. Εξηγώντας είπε ότι η γραφειοκρατία, η πολυνομία, οι πελατειακές σχέσεις και η "πλημμελώς λειτουργούσα διοικητική μηχανή", στάθηκαν τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, επί πολλές δεκαετίες. Στην παρούσα φάση είπε ότι έχουν συντελεστεί και κατά τη θητεία της σημερινής Κυβέρνησης, στους τομείς της βελτίωσης της λειτουργίας των θεσμών, της αποδοτικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών.

   
  4. Η διαμόρφωση περιβάλλοντος ενότητας. Ο υπουργός οικονομικών τόνισε με έμφαση την ανάγκη για σύμπνοια, συναίνεση και συνεργασία,. Όπως είπε μιας μακράς πνοής μεταρρύθμιση της παιδείας μας, η οποία θα βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Πολιτισμού μας και στους βασικούς άξονες της Εθνικής μας "ταυτότητας", θα ενισχύσει το αίσθημα εθνικής ενότητας.
   
  5. Ο δυναμισμός και το αίσθημα εθνικής αυτοπεποίθησης όπου, όπως είπε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, με την Ελλάδα να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχείρημα της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. "Το αποδείξαμε και πρόσφατα, συνεισφέροντας εποικοδομητικά στον ευρωπαϊκό διάλογο για τα μέσα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών επιπτώσεών της" είπε χαρακτηριστικά .

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ