Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Απρ-2021 13:12

  Η πανδημία "πλήγωσε" τα έσοδα των Ταμείων

  Η πανδημία πλήγωσε τα έσοδα των Ταμείων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Μείωση των εσόδων από εισφορές -λόγω του lockdown- αύξηση των δαπανών για συντάξεις, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ελλείμματος στα ασφαλιστικά Ταμεία δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού για τους δύο πρώτους μήνες του 2021.

  Και αυτό ενώ είχε προβλεφθεί πλεόνασμα για το ίδιο διάστημα, κάτι που σηματοδοτεί  δημοσιονομική απόκλιση κοντά στο μισό δισ. ευρώ.

  Tην ίδια ώρα, καταγράφηκε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ταμείων όχι μόνο σε σχέση με πέρυσι, αλλά ιδίως μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2021.

  Τι δείχνουν τα στοιχεία

  Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης για τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, οι εισπράξεις από τις ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 17,8%, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Capital.gr, ενώ οι δαπάνες για τις συντάξεις αυξήθηκαν κατά 2,9%, με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους να ενισχύονται κατά 4%.

  Η σημαντική μείωση των εσόδων οδήγησε σε δημοσιονομικό έλλειμμα 116 εκατ. ευρώ στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης έναντι πρόβλεψης για πλεόνασμα 379 εκατ. ευρώ (σε ετήσια βάση) και πλεονάσματος 658 εκατ. ευρώ πέρσι.

  Έτσι, καταγράφεται αρνητική απόκλιση όχι μόνο σε σχέση με πέρυσι, αλλά και σε σχέση με τον φετινό στόχο. Η απόκλιση σε σχέση με πέρυσι ανέρχεται σε 774 εκατ. ευρώ και σε σχέση με τον φετινό δημοσιονομικό στόχο 495 εκατ. ευρώ.

  Καταλύτης τα μειωμένα έσοδα στο έλλειμμα

  Όσον αφορά τα έσοδα από εισφορές υποχώρησαν κατά 720 εκατ. ευρώ στο α΄ δίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

  Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 3,328 δισ. ευρώ έναντι 4,048 δισ. ευρώ πέρσι, ενώ κατά μέσο όρο αναμενόταν στο δίμηνο το ποσό των 3,630 δισ. ευρώ.

  Συνεπώς φαίνεται πως ο βασικός λόγος του ελλείμματος των ασφαλιστικών οργανισμών στις αρχές του τρέχοντος έτους δεν είναι άλλος από τη μείωση των εσόδων από εισφορές, η οποία οφείλεται στο lockdown.

  Σχετικά με τις δαπάνες για τις συντάξεις αυξήθηκαν κατά 136 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 4,871 δισ. ευρώ έναντι 4,735 δισ. ευρώ πέρσι.

  Αυξήθηκαν, όμως, παράλληλα και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ασφαλιστικών οργανισμών, καθώς έφτασαν στα 518 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2021.

  Αντίθετα, το Φεβρουάριο του 2020, είχαν ανέλθει στα 497 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, αυξήθηκαν κατά 21 εκατ. ευρώ.

  Αξίζει να σημειωθεί πως τον Φεβρουάριο καταγράφηκε μεγάλη αύξηση σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών είχε ανέλθει σε 384 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι εν λόγω οφειλές αυξήθηκαν κατά 134 εκατ. ευρώ ή 25%.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ