Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Απρ-2021 11:15

  ING: Εκτόξευση της ελληνικής οικονομίας στα δύο τελευταία τρίμηνα του 2021

  ING: Εκτόξευση της ελληνικής οικονομίας στα δύο τελευταία τρίμηνα του 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αν και για το σύνολο του 2021 ο πήχυς της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κρατηθεί χαμηλά, κυρίως λόγω της μεγάλης ύφεσης που αναμένεται στο α’ τρίμηνο, ωστόσο το β’ εξάμηνο αναμένεται εντυπωσιακό, όπως προβλέπει η ING, με την οικονομία να αρχίζει να "ανεβάζει" ρυθμούς από το τρέχον β’ τρίμηνο και την ανάκαμψη να κορυφώνεται στο  γ’ και το δ’ τρίμηνο.

  Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της ING, η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ θα αγγίξει το 7,8% και το 7,9% στα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους σε ετήσια βάση και θα είναι η ισχυρότερη στην ευρωζώνη αλλά και στην Ε.Ε. Συγκριτικά, σε αυτά τα δύο τρίμηνα η ευρωζώνη σε μέσο όρο θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 1,5% και του 3,5% αντίστοιχα.

  Κατά την ολλανδική τράπεζα, στο πρώτο τρίμηνο του 2021 που έληξε πριν μερικές ημέρες, το ελληνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα έχει συρρικνωθεί κατά ένα "βαρύ" 9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, λόγω και της παράτασης και αυστηροποίησης του lockdown, και θα αποτελέσει τη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη. Για το σύνολο της ευρωζώνης, η ύφεση θα διαμορφωθεί αυτό το διάστημα στο 1,9%, ενώ στην Ισπανία στο 4,5%, στην Ιταλία στο 1,9% και στην Πορτογαλία στο 3,2%.

  Το τρέχον β’ τρίμηνο όπου ουσιαστικά ξεκινά η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς, η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 6,7% (ετησίως), όπως εκτιμά η ING. Έτσι για το σύνολο του 2021 αναμένεται ανάπτυξη στην Ελλάδα της τάξης του 3% ενώ το 2022 αναμένεται επιτάχυνση στο 4,2%.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτές οι εκτιμήσεις είναι αρκετά πιο συντηρητικές τόσο από εκείνες των θεσμών όσο και της ΤτΕ.

  Το ΔΝΤ τοποθέτησε χθες την ανάκαμψη της Ελλάδας φέτος στο 3,8% και το 2022 στο 5%, βλέποντας ωστόσο επίσης ισχυρή ανάπτυξη προς το τέλος του έτους καθώς τοποθέτησε την πορεία του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο στο +6,9%.

  Η Κομισιόν έχει προβλέψει ανάπτυξη φέτος 3,5% και 5% το 2022, και η ΤτΕ σημείωσε πως εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 4,2% φέτος, τονίζοντας πως η ανάκαμψη θα αρχίσει να εδραιώνεται από το β' τρίμηνο και θα γίνεται εμφανής στο β' εξάμηνο του 2021 για να συνεχιστεί μέχρι και το 2022.

  Συνολικά για την ευρωζώνη η ING επισημαίνει πως τα τελευταία στοιχεία για το οικονομικό κλίμα είναι αρκετά ισχυρά, αν και οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν πριν από την ανακοίνωση των νέων μέτρων lockdown σε πολλές χώρες και επομένως θα μπορούσαν να "χρωματίζουν" μια πολύ αισιόδοξη εικόνα. Ωστόσο, το γεγονός ότι η καταναλωτική ζήτηση έχει ανεβάσει σημαντικά ρυθμούς, παραμένει και δείχνει ότι το τρέχον δεύτερο τρίμηνο θα είναι ένα τρίμηνο ανάκαμψης της οικονομίας.

  Η ING εξακολουθεί να πιστεύει ότι μέρος από τις εξτρά αποταμιεύσεις των νοικοκυριών που έχουν συσσωρευτεί, θα εισρεύσουν σταδιακά στην οικονομία, ενισχύοντας την ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

  Έτσι, με το δεύτερο τρίμηνο να επηρεάζεται ακόμη αρνητικά από την πανδημία και τον αργό ρυθμό εμβολιασμού, η ING μείωσε τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 για το σύνολο της ευρωζώνης, από 3,8% σε 3,6%, διατηρώντας το 3,5% για το 2022.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * UniCredit: Τα τρία "όπλα" που θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της ελληνικής οικονομίας το 2022

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ