Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Απρ-2021 18:23

  Αύξηση 365 εκατ. ευρώ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου τον Φεβρουάριο

  Συγκρατήθηκαν τα χρέη προς το δημόσιο λόγω κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:03

  Του  Τάσου  Δασόπουλου

  Σημαντική αύξηση κατά 365 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τον Φεβρουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου φτάνοντας, τα 2,295 δισ. ευρώ από 1,93 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την 10η αξιολόγηση που έχουν στα βασικά θέματα και τον μηδενισμό των οφειλών του δημοσίου.

  Ειδικότερα, οι καθυστερούμενες επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στο τέλος Φεβρουαρίου κατά 94 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 671 εκατ. ευρώ από 577 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. 

  Αντίστοιχα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 270 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στο τέλος Φεβρουαρίου στα 1,624 δισ. ευρώ από 1,353 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και των δημοσίων νοσοκομείων.

  Πιο αναλυτικά, στο τέλος Φεβρουαρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων έφτασαν τα 518 εκατ. ευρώ από 384 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. 

  Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημοσίων νοσοκομείων αυξήθηκαν στα 722 εκατ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου από 608 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου. 

  Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ αυξήθηκαν στα 156 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου από 137 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου. 

  Οι οφειλές των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυξήθηκαν επίσης οριακά στα 200 εκατ. ευρώ από 198 εκατ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο.

  Δυσκολότερη η διαπραγμάτευση για την 10η αξιολόγηση

  Η σημαντική αυτή αύξηση, παρότι συγκυριακή και συνδεδεμένη με την πανδημία, δεν θα κάνει ευκολότερες τις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει ήδη από τη Δευτέρα σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς για την 10η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

  Τον Ιανουάριο, κατά τη διαπραγμάτευση της 9ης αξιολόγησης, ΕΕ και ο ESM είχαν συμφωνήσει σε μια νέα επέκταση του χρονοδιαγράμματος για τον μηδενισμό των καθυστερούμενων για πάνω από 90 ημέρες οφειλών του δημοσίου δεχόμενοι ότι στις καθυστερήσεις έπαιξε ρόλο και η ένταση της πανδημίας. Συγκεκριμένα επεξέτειναν για 6 μήνες τον χρόνο στον οποίο θα έπρεπε να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις σε προμηθευτές, ενώ έθεσαν νέο χρονικό όριο μέχρι και το τέλος του χρόνου για τον μηδενισμό του υπολοίπου των συντάξεων.

  Μάλιστα σε αυτή την αξιολόγηση η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με βάση το οποίο όχι μόνο θα μηδενιστούν οι υπάρχουσες οφειλές αλλά θα δημιουργηθούν και οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για να μην δημιουργηθούν νέες ειδικά από τα δημόσια νοσοκομεία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ