Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Απρ-2021 20:00

  H ατζέντα της 10ης αξιολόγησης

  H ατζέντα της 10ης αξιολόγησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Ξεκινά από αύριο, σε τεχνικό επίπεδο, η 10η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 644 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν στα χαρτοφυλάκια τους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες.

  Το βασικό θέμα της αξιολόγησης θα είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων με βάση τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη συμφωνηθεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης από τις ελληνικές αρχές. 

  Η πρώτη από αυτές είναι η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου. Ο νόμος βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου για την επιχειρήσεις, ενώ έχει δημοσιοποιηθεί και ένα μεγάλος αριθμός (περίπου 20) από τις 52 σχετικές εκτελεστικές υπουργικές αποφάσεις. Τώρα μένει να μπει σε εφαρμογή από 1ης Ιουνίου το κομμάτι του νόμου που αφορά τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή η δυνατότητα αποποίησης οφειλών μέσω της "ιδιωτικής πτώχευσης".

  Εδώ υπάρχουν πολλά και δύσκολα κεφάλαια ανοιχτά, όπως η επιδότηση των δανείων για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά τα οποία θα φτάνουν σε συμφωνία με τις τράπεζες, ο μηχανισμός αγοράς και επαναμίσθωσης των ακινήτων οφειλετών που θα πτωχεύουν και ο αλγόριθμος που θα χρησιμοποιείται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για υποβολή στον Κώδικα ρύθμισης οφειλών, ώστε να γίνονται οι προτάσεις αναδιάρθρωσης. Το θέμα έχει επισημανθεί και από τους εκπροσώπους των θεσμών, κατά την έγκριση της έκθεσης της Ε.Ε. για την 9η αξιολόγηση που συζητήθηκε στο Eurogroup του Μαρτίου. 

  Θα γίνει επίσης η επανεξέταση του καθεστώτος των πλειστηριασμών. Ως γνωστό, πρόσφατα ψηφίστηκε διάταξη με την οποία το πάγωμα των αναγκαστικών μέτρων θα συνεχιστεί για φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, μέχρι και το τέλος Μαΐου. Ωστόσο η επιτροπή πιέζει για "ξεπάγωμα" των πλειστηριασμών για τους υπόλοιπους, έστω και αν αυτοί εξαιρούν περιπτώσεις που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

  Στην ατζέντα των συζητήσεων, περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της στελέχωσης της ΑΑΔΕ, μετά και την ψήφιση του ειδικού μισθολογίου για τους εργαζόμενους στην ανεξάρτητη αρχή. Η ολοκλήρωση της στελέχωση της ΑΑΔΕ είναι επίσης ένα θέμα που παρακολουθεί από κοντά η Ε.Ε. 

  Επίσης, θα γίνουν συζητήσεις για την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που πάγωσε λόγω κορονοϊού, με πρώτη την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό. Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου η επένδυση περιμένει και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας πριν βρεθεί σε φάση υλοποίησης. Επίσης, θα συζητηθούν οι παρεμβάσεις στα εργασιακά, την Δικαιοσύνη, τις δημόσιες συμβάσεις και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος οι οποίες επίσης έμειναν σε καθυστέρηση λόγω της πανδημίας

  Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου

  Βασικό θέμα θα είναι για άλλη μια φορά και ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες μέχρι και το τέλος Ιουνίου και του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου των συντάξεων, μέχρι και το τέλος του 2021. 

  Η Ελληνική πλευρά θα πρέπει εκτός από τα αποτελέσματα σε επίπεδο μεγεθών, να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία για το μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων, αλλά και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να μην ανακυκλώνονται από καιρού εις καιρό εμφανίζοντας νέα υπόλοιπα. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών έχει εντάξει ως μεταρρύθμιση στο Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας την αλλαγή του καθεστώτος του claw back, που ήταν βασικό εμπόδιο για το μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους προμηθευτές του. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ