Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Απρ-2021 20:00

  Έρχεται παρέμβαση ελάφρυνσης για τις φαρμακευτικές εταιρείες

  Έρχεται παρέμβαση ελάφρυνσης για τις φαρμακευτικές εταιρείες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Την κατάργηση της "γκρίζας ζώνης" που είχαν δημιουργήσει ο θεσμός του clawback μεταξύ του δημοσίου και των φαρμακευτικών εταιρειών φέρνει μια από τις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Συγκεκριμένα, στις αλλαγές που θα γίνουν στο σύστημα και έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπεται αλλαγή του συστήματος clawback για τον μεσοπρόθεσμο δραστικό περιορισμό του και ταυτόχρονος συμψηφισμός επιστροφών clawback με δαπάνες κλινικών μελετών, δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη ή επενδυτικές δαπάνες των υπόχρεων για την επιστροφή εταιρειών, για την περίοδο 2021-2023. 

  Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να λυθεί με μόνιμο τρόπο η εκκρεμότητα των επιστροφών που δεν θα μένουν σε εκκρεμότητα, ενώ παράλληλα μπορεί να μηδενιστούν ευκολότερα και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.

  Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων στο τέλος Ιανουαρίου έφταναν τα 600 εκατ. ευρώ και του ΕΟΠΠΥ στα 200 εκατ. ευρώ. Από τα συνολικά 800 εκατ. ευρώ των οφειλών, περίπου 200 εκατ. ευρώ είναι clawback που δεν έχουν συμψηφιστεί με κάποιο τρόπο.

  Από την πρώτη εφαρμογή του θεσμού το 2013 με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, υπήρχε πάντα ένα ποσό clawback που ανάλογα με την περίοδο κυμαίνονταν από 100 έως και 200 εκατ. ευρώ που τελούσε σε μόνιμη εκκρεμότητα.

  Ο θεσμός του clawback αφορά την επιστροφή από τις φαρμακευτικές εταιρείες του ποσού που υπερβαίνει το ανώτατο όριο ετήσιων δαπανών για φάρμακα στο δημόσιο. Η εφαρμογή τους είναι προβληματική από την αρχή αφού τα όρια δαπανών μειώθηκαν σημαντικά και τα ποσά που έπρεπε να επιστραφούν από τους ιδιώτες πολύ μεγάλα. Σε μια προσπάθεια συμβιβασμού, το δημόσιο είχε προσχωρήσει σε ρυθμίσεις οι οποίες επίσης είχαν μικρή αποτελεσματικότητα αφού κάθε χρόνο στην οφειλή των παλαιότερων ετών ερχόταν να προστεθεί και αυτή ενός ακόμη έτους, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος ενός αλληλόχρεου λογαριασμού: οι φαρμακευτικές συνέχιζαν να παρέχουν φάρμακα και αναλώσιμα και να διεκδικούν τα χρήματά τους από τα δημόσια νοσοκομεία και τον ΕΟΠΠΥ, οι οποίοι χρωστούν σε πάγια βάση μεγάλα ποσά, με καθυστέρηση μεγαλύτερη από 90 ημέρες, και το δημόσιο συνέχιζε να ζητά τα ποσά από clawback. 

  Εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης 

  Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, όπως παρουσιάζεται στον πίνακα των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, συμπληρώνεται και από πολιτικές για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης για τις οποίες μάλιστα θα διατεθούν συνολικά 300 εκατ. ευρώ. Η συμπλήρωση αυτή περνάει από τον επαναπροσδιορισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης βάσει των αναγκών του πληθυσμού, την επιβολή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα νοσοκομεία, τη διείσδυση γενοσήμων και βιοομοειδών φαρμάκων στην αγορά, τη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ, που θα αφορά δαπάνες πρόληψης (εμβόλια) και την εξασφάλιση κονδυλίων για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης των ανασφάλιστων πολιτών. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ