Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Απρ-2021 09:20

  Τα σενάρια για το άνοιγμα του κλάδου της εστίασης

  εστίαση-κλειστά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σε… γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το άνοιγμα της εστίασης. Στον απόηχο των ανακοινώσεων για τα πρώτα βήματα επιστροφής στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, τα σενάρια που αναπτύσσονται όσον αφορά στην επανεκκίνηση του κλάδου είναι δύο, με τις κινήσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των ανθρώπων της εστίασης να εμπλουτίζονται με μία νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ.

  Στο κυβερνητικό ημερολόγιο έχουν μαρκαριστεί δύο ημερομηνίες για το άνοιγμα του κλάδου, που έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα εδώ και σχεδόν πέντε μήνες. Η πρώτη ημερομηνία σχετίζεται με την 26η Απριλίου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εστίαση να…σηκώσει ρολά πριν από την κορύφωση της εορτής του Πάσχα, προκειμένου οι επαγγελματίες να επωφεληθούν από την εορταστική περίοδο. Όμως ακόμα και αυτή η πρόθεση είναι υπό την αίρεση του αποτυπώματος της πανδημίας στην κοινότητα, καθώς οι επόμενες κινήσεις προς την κατεύθυνση της αποσυμπίεσης θα κριθούν όχι μόνο από τον αριθμό των κρουσμάτων ανά την επικράτεια, αλλά και από τους αριθμούς των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Η δεύτερη ημερομηνία σχετίζεται με το άνοιγμα του κλάδου μετά την εορτή του Πάσχα (3 ή 4 Μαΐου) και όσο πλησιάζει η επίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, η οποία τοποθετείται χρονικά πέριξ της 15ης Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επανεκκίνηση θα πραγματοποιηθεί με αυστηρούς κανόνες προστασίας. Δηλαδή, με τη χρήση μόνο των εξωτερικών χώρων που διαθέτουν εστιατόρια και καφέ, καθώς και με σαφείς αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα.

  Την ίδια στιγμή, σε εφαρμογή μπαίνει, όπως αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, μία νέα  δράση, με προϋπολογισμό 330 εκατομμύρια ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης. Τα χρήματα θα διευκολύνουν την αγορά πρώτων υλών για τους δύο έως τρεις πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους. Η επιδότηση είναι μη επιστρεπτέα και θα ανέλθει έως το 7% του ετήσιου τζίρου, με το μέγιστο ποσό ενίσχυσης να διαμορφώνεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Παράλληλα, η έναρξη της υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις. Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν την επιχορήγηση μέχρι το τέλος του έτους. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα. Όσον αφορά στα κριτήρια ένταξης, αυτά είναι:

  - Ο ετήσιος τζίρος του 2020 να ήταν μειωμένος κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με το 2019.

  - Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

  - Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.

  - Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

  - Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Ένα στα δύο καταστήματα εστίασης θα πάρει επιδότηση

  * Η κυβέρνηση βάζει πλάτη στις επιχειρήσεις εστίασης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ