Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Απρ-2021 09:13

  Τα κριτήρια για το πρόγραμμα "Συν-Εργασία" τον Απρίλιο

  Τα κριτήρια για το πρόγραμμα "Συν-Εργασία" τον Απρίλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Με βάση το τζίρο του Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου του 2020 θα κριθεί η ένταξη των επιχειρήσεων στο μηχανισμό ''Συν-Εργασία'' κατά τον τρέχοντα μήνα.

  Αυτό αποτελεί το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, χωρίς όμως να αποκλείεται κάποια μεταβολή.

  Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε για να ενταχθεί μία επιχείρηση στη ''Συν-Εργασία'' κατά τον τρέχοντα μήνα, θα πρέπει να έχει μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο τελευταίο 4μηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

  Με άλλα λόγια, θα πρέπει εκπληρώνει, στο πεδίο αυτό, την ίδια προϋπόθεση, η οποία ίσχυε και κατά το Μάρτιο.

  Ο ίδιος όρος θα ισχύει και για το χρονικό ορόσημο της πρόσληψης για τους μισθωτούς που μπορούν να ενταχθούν στον εν λόγω μηχανισμό.

  Δηλαδή θα αφορά μόνο όσους έχουν προσληφθεί έως 31 Ιανουαρίου του 2021. Επίσης, αφορά αποκλειστικά τους μισθωτούς με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

  Όποιος εργαζόμενος ενταχθεί στη ''Συν-Εργασία'' θα λάβει ενίσχυση στο ύψος του 60% της μείωσης την οποία θα υποστεί προσωρινά.

  Για να ενταχθεί, όμως, στην ''Συν-Εργασία'', θα πρέπει η μείωση αυτή να μην ξεπερνά το 50% (με αντίστοιχη μείωση των ωρών εργασίας). Για το κομμάτι του μισθού που κόβεται προσωρινά, θα υπάρχει κάλυψη του 100% των αναλογούντων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών και εργατικών).

  Υπενθυμίζεται πως, βάσει σχετικής διάταξης του Υπ. Εργασίας, όσοι ενταχθούν στη ''Συν-Εργασία'' στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου -Απριλίου του 2021, θα δικαιούνται Δώρο Πάσχα και από το κράτος και όχι μόνο από τους εργοδότες.

  Οι εργοδότες θα καταβάλλουν την αναλογία του Δώρου Πάσχα για το διάστημα για το οποίο αναλαμβάνουν οι ίδιοι τη μισθοδοσία υπολογισμένο επί της ονομαστικής αμοιβής των μισθωτών που έχουν ενταχθεί στη ''Συν-Εργασία'', ενώ το κράτος θα πληρώσει την αναλογία που αντιστοιχεί στο διάστημα της ενίσχυσης του 60% υπολογισμένο επί της ενίσχυσης αυτής.

  Για παράδειγμα, έστω εργαζόμενος με 1000 ευρώ καθαρό μισθό. Στο διάστημα Ιανουαρίου -Μαρτίου 2021 δούλεψε κανονικά στην επιχείρηση που απασχολείται, ενώ τον Απρίλιο εντάσσεται στη 'Συν-Εργασία'', καθώς μειώθηκε στα 500 ευρώ ο μισθός του.

  Δικαιούται, από τον εργοδότη του, Δώρο Πάσχα υπολογισμένο επί του ονομαστικού μισθού του (1000 ευρώ) για τον Ιανουάριο -Μάρτιο του 2021 και επί του προσωρινά μειωμένου μισθού του για τον Απρίλιο του 2021. Επίσης, δικαιούται

  Δώρο Πάσχα από το κράτος υπολογισμένο επί της ενίσχυσης των 300 ευρώ (60% των 500 ευρώ). Το Δώρο Πάσχα από τον εργοδότη του θα ανέλθει στα 437,5 ευρώ, ενώ το Δώρο Πάσχα από το κράτος θα ανέλθει στα 37,5 ευρώ.

  Συνολικά, δηλαδή από τον εργοδότη του και το κράτος, το Δώρο Πάσχα το οποίο θα λάβει ο εργαζόμενος του παραδείγματος θα ανέλθει στα 475 ευρώ.

  Υπενθυμίζεται πως με βάση σχετική διάταξη, ο μηχανισμός ''Συν-Εργασία'' θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ όχι μόνο για τον τρέχοντα μήνα, αλλά και τον Μάιο και Ιούνιο.

  Κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας, επισημαίνουν στο Capital.gr, πως οι όροι ένταξης στον εν λόγω μηχανισμού δεν θα καθοριστούν ''άπαξ'', δηλαδή όχι μόνο για τον τρέχοντα μήνα, αλλά και για το επόμενο δίμηνο. Αντίθετα, θα καθορίζονται κάθε μήνα, με χωριστές με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ