Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Απρ-2021 08:39

  Νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

  Νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ένα έργο διεθνούς ηλεκτρικής διασύνδεσης με πολλαπλή οικονομική αλλά και στρατηγική αξία μπαίνει σε τροχιά πραγματοποίησης.

  Ο λόγος για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μοχάμεντ Σακέρ Ελ – Μαρκάμπι.

  Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης για το έργο με στόχο στην πορεία το MoU να εξελιχθεί σε διακυβερνητική συμφωνία.

  Η διασύνδεση αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, με τη θωράκιση του ηλεκτρικού δικτύου αλλά και την περαιτέρω ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

  Και βέβαια θα αποτελέσει ένα ακόμη απτό παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, όπου η Ελλάδα έχει αναπτύξει έντονη διπλωματική δραστηριότητα ενισχύοντας τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

  Σημειώνεται ότι εκτός από το νέο αυτό project, ήδη βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και μια σειρά από άλλες διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας, που αποτελούν προαπαιτούμενο για την ομαλή και ορθή λειτουργία του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, του περίφημου target model.

  Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης, μιλώντας χθες σε ενεργειακό συνέδριο, ο διαχειριστής κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση σε όλο το φάσμα των ελληνικών συνόρων.

  Ποια έργα διεθνών διασυνδέσεων αναπτύσσονται;

  Η δεύτερη διεθνής διασύνδεση Ελλάδας Βουλγαρίας, για την οποία εντός του 2021 ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για το εγχώριο τμήμα της διασύνδεσης Νέα Σάντα – Maritsa.

  Διερευνώνται νέες διασυνδέσεις με Αλβανία και Β. Μακεδονία

  Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με τον Ιταλό Διαχειριστή TERNA και για την κατασκευή δεύτερης ενισχυτικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών

  Τέλος ωριμάζουν τα σχέδια για αναβάθμιση της διασύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας, της διασύνδεσης δηλαδή του ευρωπαϊκού με το τουρκικό Σύστημα Μεταφοράς.

  Εκτός από τις χερσαίες διασυνδέσεις, ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει και τις θαλάσσιες διασυνδέσεις στη Μεσόγειο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο από τον Euroasia Interconnector, στην οποία ο ΑΔΜΗΕ αναλάβει το ρόλο να διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα των δύο διασυνδέσεων (Αττική - Κρήτη, Κρήτη - Κύπρος).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ