Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Μαρ-2021 13:00

  Βαρύ τίμημα άνθρακα πληρώνει το ελληνικό σύστημα ενέργειας

  Βαρύ τίμημα άνθρακα πληρώνει το ελληνικό σύστημα ενέργειας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Από τις αρχές Μαρτίου, οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έχοντας ξεπεράσει τα 40 ευρώ ο τόνος. Μάλιστα στις 17 Μαρτίου καταγράφηκε νέο ιστορικό υψηλό στα 42,86 ευρώ ο τόνος, ενώ χθες η τιμή είχε υποχωρήσει ελαφρά στα 41,49 ευρώ ο τόνος. 

  Αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις τον περασμένο Οκτώβριο τα δικαιώματα εκπομπής CO2 βρίσκονταν στα επίπεδα των 23 ευρώ ο τόνος, δηλαδή μέσα σε διάστημα 5 μηνών, η αύξηση της τιμής ξεπερνά το 80%. 

  Το ράλι αυτό στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα έχει άμεση επίπτωση στα κόστη του εγχώριου ηλεκτρικού συστήματος. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε ενεργειακή ημερίδα, από τις αρχές Νοεμβρίου όταν και ξεκίνησε να εφαρμόζεται το target model μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, η ΔΕΗ έχει δαπανήσει για αγορές δικαιωμάτων εκπομπής CO2 υπέρογκο ποσό της τάξης των 152 εκατ. ευρώ, για να καλύψει τη λειτουργία των λιγνιτικών της μονάδων. Με βάση την τρέχουσα τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής, που έχει ξεπεράσει τα 40 ευρώ ο τόνος, η ημερήσια δαπάνη για δικαιώματα εκπομπής CO2 προκειμένου να λειτουργούν οι λιγνιτικές μονάδες της επιχείρησης υπολογίζεται στο 1,4 εκατ. ευρώ. 

  Μάλιστα τα ποσά αυτά ενδέχεται να αποδειχθούν… μικρά, εφόσον επαληθευτούν οι πιο "τολμηρές" προβλέψεις για την πορεία του χρηματιστηρίου των ρύπων. Συγκεκριμένα υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για τιμές των δικαιωμάτων στα 100 ευρώ ο τόνος, μέχρι το τέλος του 2021. 

  Ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 επιβαρύνει σημαντικά το κόστος της λιγνιτικής μεγαβατώρας, που σύμφωνα με εκτιμήσεις κυμαίνεται μεταξύ 100 και 130 ευρώ/μεγαβατώρα. 

  Πάντως, παρά το γεγονός ότι για πολλές ώρες οι λιγνιτικές μονάδες εντάσσονται στην αγορά σε πλήρες φορτίο, το υψηλό κόστος τους δεν αποτυπώνεται στις τιμές της προημερήσιας και της ενδοημερήσιας αγοράς του ενεργειακού χρηματιστηρίου. Μία εξήγηση για το παράδοξο φαινόμενο, πιθανόν να είναι ότι οι λιγνιτικές εντάσσονται στο σύστημα για τεχνικούς λόγους που σχετίζονται με προβλήματα και περιορισμούς του δικτύου τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στο βόρειο σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, δημιουργείται το παράδοξο φαινόμενο το ελληνικό σύστημα να κάνει λόγω χαμηλών τιμών εξαγωγές, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα έχουν υψηλό κόστος, το οποίο δεν αποτυπώνεται στην αγορά. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ