Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Μαρ-2021 20:30

  Πότε και πώς θα αλλάξει ο κατώτατος μισθός

  Πότε και πώς θα αλλάξει ο κατώτατος μισθός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Το ''σήμα'' για το ξεκίνημα της διαδικασίας επανακαθορισμού του κατώτατου μισθού τον ερχόμενο Ιούλιο έδωσε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, δίνοντας έτσι τέλος στα σενάρια περί νέας παράτασης.

  Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής"τώρα που, λόγω των εμβολιασμών, φαίνεται ένα φως στο τούνελ της κρίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να μη δώσει νέα παράταση, αλλά να ξεκινήσει η διαδικασία με βάση τις προβλέψεις του νόμου του 2013 που ψήφισε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης. Θα γίνει όπως προβλέπεται από το νόμο διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα ληφθούν υπόψιν οι απόψεις της ΤτΕ και του ΚΕΠΕ καθώς και τα όσα έχουν μεσολαβήσει την τελευταία διετία. Η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα και μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί", ανέφερε ο υπουργός.

  Σημείωσε δε ότι 'καθώς ολοκληρώνεται ένας κύκλος με την πανδημία και ανοίγει ένας άλλος, για πιο θετικές εξελίξεις, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να κλείσει η εκκρεμότητα σε σχέση με τον κατώτατο μισθό και οι επόμενες αναπροσαρμογές να γίνουν σε πολύ πιο θετικό έδαφος για την οικονομία και τους εργαζόμενους.

  Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, ''οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινούν πλέον κάθε άνοιξη και θα ολοκληρώνονται κάθε καλοκαίρι. Επομένως η πρώτη σχετική απόφαση θα ληφθεί το καλοκαίρι του 2021, η επόμενη το καλοκαίρι του 2022 και ούτω καθεξής.

  Όπως προβλέπει η διάταξη την οποία πέρασε η κυβέρνηση το Δεκέμβριο του 2020, οι εν λόγω διαδικασίας θα πρέπει να ξεκινήσουν έως το τέλος του τρέχοντος μηνός και να ολοκληρωθούν στο τέλος του προσεχούς Ιουλίου, δηλαδή σε 5 μήνες από σήμερα.

   

  Τα βήματα

   
  Αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού έχει τα ακόλουθα 6 βήματα :

   

  1. Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαημέρου του μηνός Μαρτίου 2021.

  2. Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης λαμβάνουν χώρα το αργότερο έως την 30ή Απριλίου 2021.

  3. Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 15η Μαΐου 2021.

  4. Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ε.Π.Ε.) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 31η Μαΐου 2021.

  5. Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται, το αργότερο έως την 30ή Ιουνίου 2021.

  6. Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιουλίου 2021.

  Τα κριτήρια των αποφάσεων

  Όπως προβλέπει ο νόμος του 2013 (4173/2013, άρθρο 2013) "το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών”.

  Από αυτήν την άποψη, αναλυτές επισημαίνουν στο  Capital.gr ότι αποτελεί μεγάλο ερώτημα το ποια θα είναι η τελική απόφαση της κυβέρνησης δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία βυθίστηκε κατά 8,2% το 2020 λόγω της υγειονομικής -οικονομικής κρίσης του κορονοϊού, αρνητικά είναι τα πρώτα σημάδια και για φέτος, ενώ αβεβαιότητα υπάρχει για το 2022.

  Υπενθυμίζεται πως η τελευταία αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού συντελέστηκε το Φεβρουάριο του 2019, όταν με απόφαση της τότε κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ), αυξήθηκε κατά 10,9%, φτάνοντας στα 650 ευρώ (μικτά) έναντι 586 ευρώ (μικτά) που είχε φτάσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το Φεβρουάριο του 2012 (έναντι 751 ευρώ που ήταν έως τότε).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ