Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Μαρ-2021 08:31

  Μ. Δεμερτζή (Bruegel): Το τριπλό στοίχημα για την επόμενη μέρα της πανδημίας

  Μ. Δεμερτζή (Bruegel): Το τριπλό στοίχημα για την επόμενη μέρα της πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η δραστηριοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, η στήριξη της απασχόλησης και η διαχείριση του κορονο-χρέους, είναι το τριπλό στοίχημα ότι θα πρέπει να κερδίσει η ελληνική αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες την επόμενη ημέρα της πανδημίας, σύμφωνα με την υποδιευθύντρια του ινστιτούτου Μπρέγκελ του Βρυξελλών Μαρία Δεμερτζή

  Με αφορμή την συμμετοχή της στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (θα πραγματοποιηθεί 10 - 15 Μαΐου) η Μ. Δεμερτζή τονίζει στο capital.gr πως λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας ορθώς τα κράτη μέλη της Ευρώπης επιλέγουν την διεύρυνση των δαπανών και κατ επέκταση του δημόσιου χρέους τους.

  Η χρηματοδότηση αυτή όμως θα πρέπει να κατευθύνεται, εκτός από το μέτωπο της υγείας και στη διατήρηση και την επαναδραστηριοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της κάθε χώρας.

  Η ίδια τονίζει ότι πλέον έχουμε απομακρυνθεί από το σενάριο μιας V-απότομης ανάκαμψης των οικονομιών και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο μέσο της κρίσης που αφήνει πίσω της η πανδημία.

  "Εφόσον δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για ολικό ούτε για μερικό άνοιγμα της οικονομίας”, αναφέρει η κ. Δεμερτζή, επισημαίνοντας ότι αυτό "που μπορούμε τώρα να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε δυνατές τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Σε δεύτερο στάδιο, δηλαδή με το άνοιγμα της οικονομίας, θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα ακόμα και περικοπές στο χρέος που έχει δημιουργηθεί”.

  Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και όπως εκτιμά η υποδιευθύντρια του ινστιτούτου Bruegel, "η Ελλάδα θα μπορείς να επωφεληθεί και στο μέλλον παρά το υψηλό της χρέος”.

  Όσον αφορά στους ευρωπαϊκούς πόρους, η κ. Δεμερτζή θεωρεί πως την άνοιξη θα έχουν κατατεθεί τα προγράμματα των κρατών-μελών προκειμένου να τρέξουν οι πρώτες χρηματοδοτήσεις.

  "Η Ελλάδα έχει καταθέσει ένα πρόγραμμα που βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και μόνη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση είναι πιστή εφαρμογή του”, αναφέρει η κ. Δεμερτζή τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα επιστροφής στην λογική των μνημονίων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ