Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 21-Μαρ-2021 08:36

  Το ΥΠΟΙΚ αναζητά νέες ισορροπίες μεταξύ μέτρων και δημόσιου ταμείου

  Το ΥΠΟΙΚ αναζητά νέες ισορροπίες μεταξύ μέτρων και δημόσιου ταμείου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Με δεδομένο ότι πλέον και το νέο όριο των 11,6 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης το 2021 θα ξεπεραστεί, το οικονομικό επιτελείο αναζητά πλέον νέες ισορροπίες μεταξύ δημοσιονομικής θέσης και ταμειακών διαθεσίμων, μειώνοντας την πρόβλεψη για την ανάπτυξη αυξάνοντας ελλείμματα και αποθέματα για μέτρα στήριξης.

  Λόγω της κορύφωσης της υγειονομικής κρίσης, αλλά και των προβλημάτων που υπάρχουν στην επαρκή προμήθεια εμβολίων, θεωρείται βέβαια η παράταση των περιοριστικών μέτρων για ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας και τον Απρίλιο. Συνεπώς, εκτός από την ύφεση του πρώτου τριμήνου, πλέον έχει αρχίζει να υπολογίζεται η απώλεια στον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Μιας ανάκαμψης που δεν μπορεί να αντιστραφεί καθώς το δεύτερο τρίμηνο του 2020 είχαμε 1,5 μήνες σκληρό lockdown (όλο τον Απρίλιο και το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου ) και μηδενική τουριστική κίνηση ως του τέλος Ιουνίου. Φέτος , τα αρχικά σχέδια για σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας από τις αρχές Απριλίου φαίνεται να ανατρέπονται καθώς έχοντας περάσει ήδη τα 2/3 του Μαρτίου, οι υγειονομικές εξελίξεις δεν είναι ευνοϊκές. Συνεπώς η επέκταση ενός ολικού ή μερικού lockdown και τον Απρίλιο, "ροκανίζει" το ρυθμό ανάπτυξης για το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδας προσανατολίζεται σε ένα σενάριο για ανάπτυξη φέτος στο 4% του ΑΕΠ, έναντι του 4,8% του ΑΕΠ που είχε ο προϋπολογισμός. Την ίδια ώρα, το ΥΠΟΙΚ ατύπως έχει υποχωρήσει στις προβλέψεις του περίπου 0,5% πάνω από το δυσμενές σενάριο του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 3,3% του ΑΕΠ, προβλέποντας ανάπτυξη στο 3,8%-3,9% του ΑΕΠ, με βασική προϋπόθεση ότι η οικονομία θα αρχίσει την επανεκκίνηση μέσα στο Απρίλιο.

  Το δημόσιο ταμείο

  Ο πιο κρίσιμος τομέας σε ότι αφορά την οικονομική διαχείριση της πανδημίας είναι η ταμειακή διαχείριση της κρίσης. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε εβδομάδα lockdown κοστίζει στην οικονομία 725 εκατ. ευρώ. Τα μισά από απώλεια εσόδων και τα άλλα μισά από την ανάγκη νέων μέτρων στήριξης. Στα μέτρα ύψους 5,9 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί για το πρώτο τρίμηνο, προστέθηκαν πρόσφατα άλλα 2,5 δισ. ευρώ φτάνοντας τα 8,4 δισ. ευρώ ξεπερνώντας ήδη την αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού για μέτρα στήριξης 7,5 δισ. ευρώ για το 2021.

  Η συνέχιση της υγειονομικής κρίσης προαναγγέλλει νέα παράταση των μέτρων, κατά πάσα πιθανότητα για δύο μήνες μέχρι και το τέλος Μαϊου, ανατρέποντας ξανά το σχεδιασμό που είχε γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου. Σε αυτό το διάστημα θα είναι απαραίτητος ένας ακόμη κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής (ο 8ος κατά σειρά), για να καλύψει μέρος της απώλειας τζίρου για Απρίλιο και Μάιο. Ακόμη το υπουργείο Οικονομικών δεν ανοίγει ένα τέτοιο θέμα, του οποίου ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπολείπεται του ενός δισ. ευρώ. Επίσης, θα συνεχίζεται και η στήριξη περίπου 500.000 εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα έναντι ενός πλήθους 40.000 έως 70.000 που υπολόγιζε το ΥΠΟΙΚ ότι θα κάλυπτε σε αυτήν την περίοδο. Συνεπώς και τα 11,6 δισ. που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς για μέτρα στήριξης τον Ιανουάριο θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω, αλλά κανείς ακόμη δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο. Εκείνο που μπορεί να υπολογιστεί - και αυτό κατά προσέγγιση - από τώρα, είναι ότι τόσο το δημοσιονομικό όσο και το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ, υψηλότερα από ότι προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

  Ο λογαριασμός των μέτρων θα μεγαλώσει, αφού στα σχέδια του ΥΠΟΙΚ είναι να προσθέσει ένα ακόμη δίμηνο με στοχευμένα μέτρα στήριξης μετά την ύφεση της πανδημίας, με την οικονομία σε πλήρη λειτουργία, με στόχο να αποφευχθεί μια απότομη άνοδος της ανεργίας και των λουκέτων.

  Η θετική πλευρά αυτής της κατάστασης είναι ότι αυτή την φορά η Ελλάδα δεν βρίσκεται μόνη της αλλά μαζί με όλη την υπόλοιπη ΕΕ, στην ανάγκη να συνεχίσει τις δαπάνες για μέτρα στήριξης.

  Ταμειακά, μπορεί να ανανεώνει τα διαθέσιμα της με φθηνό δανεισμό όπως απέδειξε πρόσφατα, αρχικά με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο και στα μέσα της περασμένης εβδομάδας με το 30ετές ομόλογο.

  Πιο θετικό από όλα, είναι ότι στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας δηλώθηκε η πρόθεση από όλους τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, να επεκταθεί η δημοσιονομική ευελιξία και το 2022 με προοπτική αυτό να γίνει τελική απόφαση μέσα στο Μάϊο. Αυτό απομακρύνει το ενδεχόμενο ο προϋπολογισμός του 2022 να επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο μια μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής σε ελλείμματα και χρέος η οποία μοιραία θα επιβράδυνε το ρυθμό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ